Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Se simte febra cu frisoane

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Doar trei zile de pauza au avut "tricolorii" intre partida de senzatie in care au invins Anglia si cea de astazi, impotriva Italiei, care s-ar putea dovedi cea mai importanta din intreaga istorie a fotbalului romanesc. Evident, baietii nostri sint cotati aici cu sansa a doua (ba chiar a treia am puea spune) in fata "squadrei azzurra", dar poate acesta va fi unul din secretele calificarii nationalei Romaniei pentru prima oara intr-o semifinala de Campionat European ori Mondial. Dupa citeva zile toride, brusc Belgia a fost cotropita de o racoare neasteptata. Ieri, la prinz, termometrul nu a indicat la Bruxelles mai mult de 20 de grade, iar ploaia ne-a amenintat in permanenta. Pentru jucatori, insa, este o vreme mult mai acceptabila decit cea de la inceputul saptaminii, cind au trebuit sa joace pe o caldura aproape insuportabila. In capitala Belgiei, tensiunea meciului dintre Italia si Romania nu se simte aproape deloc, pentru ca localnicii nu mai acorda nici o importanta acestei competitii dupa eliminarea "diavolilor rosii". Citiva turisti italieni strigau aseara "Del Piero!" si "Maldini" prin piata Brouckère, dar nimeni nu i-a bagat in seama. In magazinele cu echipament sportiv, tricourile si fularele cu insemnele echipei Romaniei au fost puse mult mai in fata, linga cele ale Belgiei, Italiei, Frantei si Olandei, semn ca si din acest punct de vedere ne aflam in lumea buna a fotbalului. Surprinzator, in Bruxelles se vind in aceste zile cel mai bine tricourile echipei Turciei, tocmai cea care abia i-a eliminat pe belgieni...
    "Tricolorii" exerseaza loviturile de la 11 m
    Revenind la meciul cu Italia, sa spunem ca deja am auzit doua pronosticuri conform carora partida se va decide la loviturile de departajare. Unul apartin presedintelui federatiei, Mircea Sandu, iar celalalt noului antrenor al lui Galatasaray, Mircea Lucescu, care considera ca meciul va fi un adevarat "thriller" si va avea parte si de un final dramatic. Nici jucatorii nostri nu par a minimaliza posibilitatea ajungerii la loviturile de departajare, caci ieri, la finalul antrenamentului oficial de la Bruxelles, au exersat citeva minute suturile din punctul de la 11 metri. Chiar daca, la fel ca la partidele anterioare, selectionerul Emeric Ienei nu a dorit sa anunte echipe pe care o va alinia, se pare ca el si-a facut deja calculele si a gasit inlocuitorii potriviti pentru cei patru mari absenti, Popescu, Contra, Petrescu si Ilie. Astfel, dupa toate probabilitatile, el va apela la o linie de fund cu Ciobotariu si Belodedici pe centru, cu Filipescu trecut fundas dreapta si Florentin Petre mijlocas pe banda sa, iar in atac Mutu va face pereche cu Viorel Moldovan. Bineinteles, Hagi va reveni in linia de mijloc, el fiind unul dintre putinii jucatori din lume caruia nu i se poate servi replica cu "echipa care c'ttiga nu se schimba". Apropo de Hagi, care s-a ras in cap din superstitie inaintea acestui meci, intr-un interviu acordat ziaristilor italieni, el a spus ca este pregatit sa faca un meci de senzatie, poate meciul vietii lui si ca echipa Romaniei este in avantaj fata de Italia acum, pentru ca nu are nimic de pierdut. "Italia este o echipa deosebit de puternica, am stimat-o mereu, dar nu mi-e frica de ea, pentru ca si noi avem valoare. Ambele echipe au stiluri de joc asemanatoare, ceea ce ma face sa cred ca va fi un joc extraordinar", a declarat capitanul nationalei noastre.
    Maseur italian, in slujba romanilor
    La rindul sau, Emeric Ienei considera ca lipsa celor patru titulari din echipa noastra nu este un handicap insurmontabil, pentru ca are incredere in inlocuitorii lor. "Uitati-va la Chivu ce explozie a avut la acest campionat, ce bine a jucat pina acum si veti intelege de ce am atita incredere in noii jucatori ai nationalei. Si de la Mutu astept mult si sper sa confirme tocmai in fata Italiei", spune selectionerul. Apropo de Chivu, trebuie spus ca presa italiana i-a acordat foarte multa atentie, subliniindu-se in principal faptul ca a ajuns titular la Ajax intr-un timp foarte scurt si ca la aceasta editie a Europenelor a reusit sa-i anihileze complet pe Figo si Beckham. Intrebat daca si-ar dori vreun jucator din lotul lui Zoff, Ienei a spus ca il apreciaza in mod deosebit pe Del Piero si intr-o oarecare masura nu intelege de ce acesta este rezerva. "Italia este o echipa aflata in virf de forma, care pina acum a cistigat tot si asta ne-a pus in stare de veghe. Dar cum in fotbal nu exista echipe invincibile, nici Italia nu va fi imposibil de infrint", a incheiat antrenorul nationalei noastre pe un ton optimist.
    Un lucru interesant si mai putin stiut este acela ca unul dintre maseurii echipei noastre este chiar italian. Gianluca Carretta este de origine parmegian si a fost adus in lotul nostru la insistentele lui Gica Popescu, care l-a cunoscut la Galatasaray, fiind un apropiat al portarului brazilian Taffarel. Numai ca pe linga Carretta, de starea fizica a baietilor nostri se mai ocupa un spaniol, angajat de Gilca si Dan Petrescu, precum si trei maseuri romani get-beget.
    Maldini voteaza cu Franta si Italia
    In tabara italienilor domneste optimismul, chiar daca Zoff delcarase la un moment dat ca ar fi preferat sa joace cu Anglia decit cu Romania, pe care o considera o echipa imprevizibila. Capitanul "squadrei azzurra", Paolo Maldini, crede ca echipa noastra ar fi trebuit, dupa valoare, sa cistige grupa A, deoarece in meciul cu Germania i-a fost refuzat un penalty, iar impotriva Portugaliei a pierdut din ghinion. "Pentru noi va fi un adversar foarte greu, caci aceste echipe, care nu au un nume mare in fotbal, sint cel mai greu de batut. Imi aduc aminte, la Campionatul Mondial din 1990, am pornit mari favoriti si in fata Irlandei si a Uruguayului, dar i-am batut foarte greu, trecind prin mari emotii. Nu putem risca sa-i subestimam acum pe romani, pentru ca in aceasta faza a competitiei nu mai sint echipe slabe", spune Maldini.
    Dupa parerea sa, in momentul de fata cea mai indreptatita aspiranta la cucerirea titlului continental este Franta, care se dovedeste in mare forma, urmata de Olanda, Portugalia si bineinteles... Italia. Cel mai optimist dintre toti jucatorii italieni se dovedeste a fi atacantul lui AS Roma, Montella. Acesta spune scurt si simplu: "Daca jucam ca pina acum, Romania nu are sanse sa ne bata. Avem un plus de valoare si de experienta care ne da dreptul sa jucam in semifinale, chiar daca adversarii nostri vor incerca sa ne dejoace planurile". Toldo, portarul italienilor, spune ca va trebui sa aiba mare atentie la loviturile libere batute de Hagi, "dar Stelea va trebui sa fie si mai vigilent, pentru ca noi vom avea si mai multe ocazii".
    Veteranul Conte este ceva mai retinut, spunind ca echipa sa va trebuie sa practice un joc colectiv cit mai eficient in fata noastra, caci Germania si Anglia, care au incercat solutii individualiste, au avut parte de esecuri. "Cred ca forta romanilor vine tocmai dinspre acest joc colectiv al lor, din ambitia cu care se bat pentru fiecare minge si va trebui sa-i contram cu armele lor", crede veteranul juventin.
    Din pacate, la ora la care transmit aceasta corespondenta, nu cunosc situatia suporterilor romani care vor veni la meci, deoarece biletele s-au vindut, ca si in cazul Italiei, doar prin agentiile din tara. Conform unei informatii de ultima ora, insa, pentru suporterii romani care nu au gasit bilete in tara, astazi, dupa - amiaza, cu patru ore inaintea meciului, se vor vinde bilete chiar la una dintre casele stadionului. Pentru belgieni sint disponibile, de asemenea, citeva mii de bilete, care se vind la stadionul numai cu buletinul in mina, dar loclanicii nu s-au inghesuit deloc sa-si ia tichete pentru acest meci, pe care prefera probabil sa-l vada la televizor.
    Deplasare sponsorizata de Compania COCA-COLA

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri