Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Super-show cu Bolt si Farah

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Primul record mondial a fost stabilit de kenyanul David Rudisha Lekuta, in proba de 800 m, cu 1:40,91. Vineri a venit randul statetei feminine a SUA, cu doua atlete de prim rang in schimburile 2 si 4, Allyson Felix, respectiv, Carmelita Jeter, impreuna cu Tianna Madison (fosta campioana mondiala in 2005, dar la lungime) si Bianca Knight. Mai importanta decat performanta in sine si de victoria in fata rivalelor din Jamaica, este vechimea recordului precedent. Si asta pentru ca acest record dateaza din 1985 si face parte din seria dubioaselor (pentru unii) performante ale atletelor din fosta RDG, fiind stabilit in capitala Australiei, Canberra, dupa un sir de sase performante de acest gen. Cifra atletelor germane era de 41,34 s, iar cvartetul american de la Londra a oprit ceasurile la 40,82 s, in timp ce jamaicanele au fost inferioare vechiului record cu patru sutimi. Medaliile de bronz au revenit ucrainencelor Olesia Povh, Hristina Stui, Elizaveta Brizhina si Maria Riemien.

    Sambata a cazut si recordul mondial feminin, la 20 km mars, dar protagonista nu a fost rusoaica Olga Kaniskina, care a castigat toate concursurile importante in ultimii cinci ani. Kaniskina parea ca va castiga, avea avans urias la jumatatea distantei, dar s-a sufocat in final. Invingatoarea a fost o marsaluitoare in varsta de doar 19 ani (fapt meritoriu, intrucat la mars experienta conteaza enorm), tot din Rusia, Elena Lasmanova. Ea a inregistrat timpul de 1h25:02, Kaniskina sosind a doua, la o sutime in urma vechiului record detinut de anul trecut de Vera Sokolova. Pe locul III, o sportiva din China, Qieyan Shenjie, in timp ce experimantata Claudia Stef, s-a clasat pe locul 38 din 55 de marsaluitoare care au incheiat cursa. Paradoxal, este debutanta la Jocurile Olimpice, desi se clasase pe locul V la Mondialele din 2003. Ea a fost suspendata odata pentru dopaj, iar multa vreme Comitetul Olimpic Roman a interzis sportivilor aflati in aceasta situatie sa participe la Olimpiada.

    In fine, apoteoza concursului a fost stafeta masculina de 4X100 m, duelul pe viata si pe moarte dintre Jamaica (Nesta Carter, Michael Frater, Yohan Blake si Usain Bolt) si SUA (Trell Kimmons, Justin Gatlin, Tyson Gay si Ryan Bailey). Foarte echlibrata in primele doua schimburi, disputa a fost transata pe portiunea a treia, cand Blake (vitezist pur-sange) l-a invins pe turnanta pe Gay. Si cu toate eforturile lui Bailey, americanul n-avea ce-i face lui Bolt, lansat cu avans pe linia dreapta. Jamaicanii au inregistrat timpul de 36,84 secunde, fata de 37,04 s pentru SUA. Pe locul III a trecut linia de sosire Canada, descalificata ulterior in urma unei contestatii, astfel ca medalia de bronz a revenit echipei Trinidad-Tobago.

    Campion din Trinidad, la sulita!

    La capitolul surprize, mentionam proba feminina de 1500 m si aruncarea sulitei a barbatilor. In proba de semifond, atletele din Turcia au repetat, la un nivel mult mai inalt, performanta de la recentele Europene, ocupand primele doua locuri prin Asli Alptekin (4:10, 23) si Gamze Bülüt  (4:10, 40). Surpriza poate fi explicata de ritmul lent al cursei, teama de evadari spunandu-si cuvantul, in special la atletele africane, mari specialiste. Bronzul a fost castigat de dubla campioana mondiala Maryam Yusuf Jamal, care a salvat onoarea Africii doar partial, intrucat etiopianca la origine reprezinta statul Bahrain! Dar daca turcoaicele de la 1500 m nu sunt niste anonime, surpriza surprizelor a fost un atlet din Trinidad, stat cunoscut prin sprinterii sai de clasa. Se numeste Kershon Walcott, are 19 ani si spune ca nu a putut face alergari intrucat este cam grasut. Acest Walcott a realizat doua recorduri nationale in primele doua incercari, iar 84,58 m a fost suficient pentru a-i aduce medalia de aur, sub privirile stupefiate ale corifeilor Thorkildsen (Norvegia), Pitkamäki (Finlanda), sau mai nou, Vesely (Cehia) care nu s-au regasit pe podium. De altfel si celelalte trepte ale podiumului, pe care s-au aflat Oleksandr Piatnitia (Ucraina - 84,51 m) si Antti Ruuskanen (Finlanda - 84,12 m) reprezinta tot surprize.

    Farah - eroul londonezilor

    Intr-o perioada in care europenii reprezinta o raritate in topurile mondiale alergatorilor de fond, britanicul Mohamed Farah a reusit sa castige ambele curse lungi de la aceste Jocuri. Dupa victoria stralucita de la 10.000 m, "Mo", cum il alinta londonezii, a castigat si 5000 m, dupa un finis care i-a taiat picioarele americanului de origine kenyana, Bernard Lagat. Nici "Mo" nu este britanic get-beget, fiind nascut in Somalia, dar el a atras atentia de mai multa vreme si a intrat intre favoriti dupa titlul mondial cucerit anul trecut la 5000 m. Lagat nu a prins nici podiumul, care l-a mai cuprins, pe langa Farah (13:41,56) pe etiopianul Dejen Gebremeksel si kenyanul Thomas Longosiwa. Daca adaugam, pe langa cele doua titluri olimpice obtinute de ex-somalez, cel de la lungime al lui Gregg Rutherford, observam ca Marea Britanie a cucerit trei medalii de aur in intrecerile atletice masculine, cele mai multe, alaturi de Jamaica si SUA.  Farah este al saselea atlet din istorie ce a realizat dubla 5.000 m - 10.000 m la JO, dupa cehoslovacul Emil Zatopek (1952), sovieticul Vladimir Kut (1956), finlandezul Lasse Viren (1972, 1976), etiopianul Miruts Yifter (1980) si etiopianul Kenenisa Bekele (2008).

    Alti campioni olimpici la atletism din ultimele zile:  Meseret Defar (Etiopia) - 15:04,25 la 5000 m feminin; Bahamas - 2:56,72 la 4X400 m masculin (nu este o mare surpriza, intrucat stafeta SUA nu a fost la inaltime, dupa accidentarea lui LaShawn Merritt. De altfel, yankeii nu au lipsit din finala probei de 400 m de la JO 1980 de la Moscova). Atunci, din ratiuni politice); Tatiana Lisenko (Rusia) - 78,18 m la ciocan; Renaud Lavillenie (Franta) - 5,97 m la prajina; Serghei Kirdiapkin (Rusia) - 3h57:59 la 50 km mars (romanul Marius Cocioran, locul 39); Maria Savinova (Rusia) - 1:56,19 la 800 m; Anna Cicerova (Rusia) - 2,05 m la inaltime; SUA - 3:16,87 la 4X400 m, feminin; Stephen Kiprotich (Uganda) - 2h08:01 la maraton (Marius Ionescu, locul 26, la 8:26 de castigator). In intreg concursul atletic, cele mai multe medalii au fost obtinute de SUA (9), urmate de Rusia (8), Jamaica si Marea Britanie, cate patru.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri