Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Toamna bacoviana din Copou

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Locul 18 din 18 echipe. 2 victorii, 2 rezultate de egalitate, 13 infringeri. "-19" in clasamentul adevarului. Acesta este limbajul sec al cifrelor atunci cind facem bilantul turului campionatului pentru FCM Poli Iasi. Ce se ascunde insa dincolo de cifre? Care sint cauzele care au condus-o pe Poli la un pas de divizia C? Cine, de ce si unde s-a gresit sint doar citeva intrebari ale caror raspunsuri incerc sa va las sa le descoperiti rememorind cele intimplate in ultima jumatate de an la echipa din Copou.
    Ne aflam in vara cind euforia evitarii retrogradarii se intinsese deja prea mult. "SC Iasi XXI" continua sa fixeze un prag financiar peste care spune ca nu poate trece, cuantumul sumei virate de Romeo Olteanu insemnind pentru club cam ce inseamna frectia galenica la un picior de lemn. Mihai Alexa da semne ca nu mai este dispus sa umble la buzunar, iar Ovidiu Fotea si Costel Radeanu recunosc ca au ajuns la fundul sacului. Simtind pericolul, ultimul renunta la presedintia clubului, convingindu-l pe Emil Lupulescu sa urce iarasi in fruntea clubului si sa lase liber postul de antrenor lui Leonida Nedelcu, demis anul trecut cu citeva etape inainte de final. Optimistul tehnicianului revenit in Copou exact inaintea plecarii in cantonament (declaratia "Ca tot am venit inapoi, vom trage la locul doi" a facut vilva mare) a estompat pentru o vreme senzatia ca Poli sta pe un butoi cu pulbere. Rezultatele bune si foarte bune din meciurile amicale au facut pentru moment uitat faptul ca nu s-au gasit resurse pentru mentinerea la Iasi a artizanului revirimentului de anul trecut, Ion Radu, ca Paraschiv se retrasese, Onofras fusese vindut la Brasov, iar Nita nu a mai ramas nici el in Copou. In plus, nici un jucator de marca nu a fost adus, Pricop sau Murgu fiind cele mai sonore nume transferate de Poli. Problemele financiare incepeau insa sa erodeze insa din ce in ce mai tare atmosfera, atit la nivelul conducerii, unde au aparut fel de fel de frictiuni intre membrii CA, cit si in sinul jucatorilor, carora li s-a promis prima rata contractuala abia pe la jumatatea turului.
    Debutul sezonului nu a asezat apele, evolutia echipei fiind contradictorie: infringere la Plopeni intr-un meci in care jucatorii parca au fost legati de picioare, remiza acasa cu Callatis, esec la Bragdiru in urma unui meci dominat aproape in totalitate de ieseni, victorie chinuita cu Cimentul Fieni in Copou, esec acasa cu Midia si o infringere la limita la Roman (dupa ce in minutul 80 Poli conducea cu 2-1) in urma unui arbitraj care a scandalizat pe toata lumea prezenta la meci. Simtind ca nici Dumnezeu nu-l ajuta, antrenorii Leonida Nedelcu si Dorinel Toiu care-si pierdusera, incet, incet si autoritatea la nivelul vestiarului, pleaca, lasind Iasul inca nescufundat. Cimpeanu are un curaj nebun si, alaturi de Danut Munteanu, incearca readucerea pe linia de plutire. Debutul este urmarit de ghinion: esec acasa cu Sportul Studentesc la capatul unui meci bun. Remiza din etapa urmatoare, de la Metrom Brasov reaprinde sperantele, stinse insa repede de esecul de acasa in fata echipei din Focsani. Urmeaza inca 5 esecuri consecutive cu evolutii contrastante de la o etapa la alta: merituoriu la Cimpulung, foarte slab acasa cu Poiana Cimpina, dezastruos la Borsec, bine dar si ghinionist acasa cu Farul, binisor la Onesti. Prima victorie a lui Cimpeanu ca antrenor nu mai apare pentru ca, dupa mai multe bilbe, cu o zi inainte de meciul cu Precizia Sacele, Ion Dumitru devine noul "principal" al echipei. Victoria in fata sacelenilor este un foc de paie; evolutiile lamentabile de la Brasov, cu Tractorul si din Copou, cu Juventus, duc la doua noi esecuri si, practic, ingroapa sperantele iesenilor de continuare a luptei pentru mentinerea in divizia B.
    Absenta unui buget clar, atitudinea ezitanta a conducerii (ba se anunta renuntarea la lupta, ba se stabilea ca mai sint sanse), lipsa autoritatii la nivelul clubului (o buna perioada de timp nici macar nu a existat vreo persoana la nivelul executivului), politica deficitara vizavi de lotul de jucatori (a fost vindut pina si Vintila, un junior de 18 ani de mare perspectiva), regresul de forma a unor titulari care au avut alta fata sezonul trecut, suspiciunile, arbitraje scandaloase care au dezavantajat echipa chiar si acasa, ghinioanele si accidentarile care au lovit din plin echipa sint doar citeva dintre elementele care au adus Poli in situatia actuala. Si cum dracul poate fi si mai negru (in cazul neindeplinirii baremului de 27 de puncte, echipa poate porni depunctata in sezonul viitor, visul revenirii in B dupa numai un an de exil in esalonul trei putind si el sa devina o utopie) un plan ferm, viabil, de perspectiva trebuie sa fie principala preocupare a actualei perioade de vacanta. In retur Poli are nevoie de minimum 6 victorii si un egal in conditiile in care acasa va juca 8 meciuri. La acest lucru ar trebui sa se gindeasca acum echipa de conducere de la Poli si nu la dulceturile vacantei de iarna! (Ovidiu MINEA)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri