Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Tricolorii vor explora Nordul

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Tragerea la sorti a preliminariilor Euro 2004, desfasurata ieri la Porto, n-a fost, pentru echipa Romaniei, nici prea grea, nici prea usoara. Secretarul general al FIFA, Gerhard Aigner si fosta glorie a fotbalului lusitan, Eusebio Ferreira de Silva, care a implinit 60 de ani chiar ieri, au hotarit soarta nationalei noastre in urmatorii doi ani. Pentru a se califica la turneul final din Portugalia, Romania va trebui sa se dovedeasca mai buna decit Danemarca, Norvegia, Bosnia-Hertegovina si Luxemburg. Sau, ca varianta de rezerva, sa fie pe locul secund in grupa, pentru a sustine un baraj, eventual, tot cu Slovenia! Estimarea grupei a II-a depinde, in mod hotaritor, de unghiul din care este privita. Romania poate cistiga grupa, poate accede la baraj, dar poate si rata calificarea de pe pozitia a treia in grupa (mai rau, nu ne gindim!). Daca privim configuratia grupelor, din punctul de vedere al prezumtivelor cistigatoare, se poate spune ca am picat destul de bine. Nu se stie daca "tricolorii" lui Iordanescu sint mai buni, la ora actuala decit danezii, dar varianta confruntarii cu Sand si Helveg parca e mai acceptabila decit un duel cu Olanda, cu Anglia (care ne asteapta mereu la cotitura), sau chiar cu Cehia, Iugoslavia sau Croatia. Daca ne gindim, insa, la varianta lui "doamne, pazeste", grupa aceasta a II-a este mai echilibrata, combinatia Norvegia - Bosnia dind mai multe batai de cap decit, de pilda, Ungaria - Letonia, Islanda - Lituania, ca sa nu mai vorbim de Israel - Cipru. Si unde mai pui ca, la nevoie, cele doua echipe scandinave ar putea colabora.... "Tricolorii" pot cistiga grupa, dar nu este exclusa posibilitatea de a li se refuza chiar si sansa barajului.
    Un alt element de dificultate pentru nationala Romaniei este faptul ca ne vom intilni cu adversari cu care nu prea sintem familiari. Cu danezii, de pilda, n-am mai jucat din 1989, atunci cind i-am scos, mai mult prin prisma rezultatelor indirecte, din cursa pentru "Italia Novanta". Atunci am pierdut cu 0-3 la Copenhaga si am invins cu 3-1 la Bucuresti. Cu norvegienii ne-am confruntat in preliminariile Mondialelor din 1982 (scor 1-1 si 1-0). Bosniacii si luxemburghezii sint adversari inediti pentru echipa noastra. Vom vedea, deci, in continuare...
    Cine sint adversarii?
    Danemarca. Desi, la inceputul secolului, fotbalul danez era cel mai avansat din Europa continentala, afirmarea in epoca moderna a fost intirziata din cauza unui amatorism pagubitor din care nu a avut decit de suferit. Desi au avut in permanenta jucatori de mare valoare, raspinditi in campionatele tari ale Europei, danezii nu au cunoscut consacrarea ca nationala, decit in ultimele doua decenii: bronz la Euro 1984 si, apoi, senzationalul titlu european din 1992, cind danezii au aflat de pe plajele mediteraniene ca vor participa la turneu final, ca urmare a excluderii Iugoslaviei. In ultimele mari confruntari, danezii au avut evolutii contradictorii: excelenta la Mondialele franceze, cind Danemarca a pierdut in sferturi, la mare lupta, in fata Braziliei, lamentabila in la Euro 2000, cind a suferit trei infringeri, fara a primi vreun gol. Palmaresul intilnirilor romano-daneze cuprinde sase intilniri, dintre care Romania a cistigat trei, Danemarca, doua, iar o partida s-a incheiat la egalitate. Vedetele actuale ale echipei daneze sint fundasul Thomas Helveg (rivalul lui Contra la AC Milan), mijlocasul Martin Jörgensen si atacantii Ebbe Sand (unul dintre tunarii Bundesligii) si Jan-Dahl Tomasson.
    Norvegia. Cu o prezenta singulara pina in ultimii ani in turneele finale ale competitiilor de anvergura (1938), echipa "vikingilor" a avut citeva prezente simtite la Mondialele din 1994, Mondialele din 1998 (cind au obtinut o mult discutata victorie in fata Braziliei) si la Euro 2000. Jocul lor stil britanic, bazat mai mult pe stiinta, decit pe arta, se datoreaza in mare masura fostului antrenor Eigil Olsen, un Bora Milutinovic, in varianta nordica. La ultimele preliminarii, insa, norvegienii au dezamagit profund, clasindu-se in urma Poloniei si Ucrainei. Intre echipele Romaniei si Norvegiei s-au disputat opt jocuri, inregistrindu-se patru victorii romanesti si patru egaluri, singura victorie a vikingilor inregistrindu-se intr-un meci disputat in 1991, la Oslo, in care tricolorii antrenati de Mircea Radulescu au jucat cu multi debutanti, printre care si Dorin Munteanu. De altfel si Gica Hagi a debutat intr-un meci cu Norvegia, tot la Oslo, in 1983! Desi in cadere libera, nordicii au citiva jucatori de care trebuie tinut cont: fundasul Henning Berg, mijlocasii Steffen Iversen si Oyvind Leonhardsen (ambii, de la Manchester United), precum si atacantii Ole-Gunnar Solskjaer ("killerul cu fata de bebelus de la Manchester) si John Carew (Valencia).
    Bosnia-Hertegovina . In ciuda faptului ca a incurcat multe socoteli in ultima vreme, Bosnia nu este inca o forta de temut in fotbalul european. Prezenta a citorva vedete ca Elvir Bolic, Elvir Baljic si (mai ales) Hassan Salihamidzic, de la Bayern nu inseamna argumente pentru a sustine o echipa de calibru. Remarcam faptul ca Slavisa Mitrovic, atacantul de la FC National, pe care conducatorii fotbalului nostru se straduiesc sa-l naturalizeze este bosniac. Si s-ar putea, daca nu ne grabim, sa-l ia dusmanii.
    Luxemburg. Echipa marelui Ducat este una dintre putinele nationale europene care n-au jucat cu Romania, desi are o prezenta pe circuit mai veche decit a noastra. A fost intotdeauna o buturuga mica in fotbalul european, dar, sporadic, a reusit sa inregistreze rezultate surprinzatoare. Astfel, in optimile de finala ale CE din 1964 a reusit sa elimine Olanda, desi ambele meciuri s-au disputat pe terenul adversarilor, iar o victorie cu 1-0 in fata Cehiei, a costat calificarea lui Poborsky si Nedved la "Coupe du Monde".
    Grupele preliminarii ale Euro 2004
    GRUPA 1
    Franta
    Slovenia
    Israel
    Cipru
    Malta
    GRUPA 2
    Romania
    Danemarca
    Norvegia
    Bosnia - Hertegovina
    Luxemburg
    GRUPA 3
    Cehia
    Olanda
    Austria
    Belarus
    Moldova
    GRUPA 4
    Suedia
    Polonia
    Ungaria
    Letonia
    San Marino
    GRUPA 5
    Germania
    Scotia
    Islanda
    Lituania
    Insulele Faroe
    GRUPA 6
    Spania
    Ucraina
    Grecia
    Irlanda de Nord
    Armenia
    GRUPA 7
    Turcia
    Anglia
    Slovacia
    Macedonia
    Liechtenstein
    GRUPA 8
    Belgia
    Croatia
    Bulgaria
    Estonia
    Andorra
    GRUPA 9
    Italia
    Iugoslavia
    Finlanda
    Tara Galilor
    Azerbaidjan
    GRUPA 10
    Irlanda
    Rusia
    Elvetia
    Georgia
    Albania
    Iordanescu se teme de jocurile nordicilor
    Antrenorul nationalei tricolore, Anghel Iordanescu s-a declarat nemultumit de componenta grupei, cu Danemarca si Norvegia, considerind ca jocurile scandinavilor ar putea sa ne incurce socotelile. "As fi preferat, mai degraba grupa I, care ar fi fost cea mai usoara si, in plus, ne-am fi rafuit si cu domnul Katanec (antrenorul Sloveniei - n.r). N-ar fi fost rau nici in grupa Spaniei, dar asta e. Trebuie sa fim atenti sa nu cadem in capcana nordicilor, care ar putea coopera in scopul eliminarii noastre. Campionatul national trebuie sa cistige in corectitudine, deoarece vom intilni doua echipe de angajament ", a spus "Generalul".
    Tricolorii avertizeaza: Atentie la Bosnia
    Dorinel Munteanu: " Toata lumea vorbeste despre Danemarca si Norvegia. Ambele echipe sint puternice si noi stim acest lucru. Eu spun ca trebuie totusi sa fim atenti si la echipa Bosniei, pe care nu o cunoastem foarte bine. Cred ca ar fi o mare greseala sa intram pe teren si sa jucam ca si cum deja am fi cistigat meciul. Ar fi fatal pentru noi. Bosnia are citiva jucatori de valoare si va fi greu sa-i invingem la ei acasa. Trebuie sa cistigam puncte la fiecare meci, dar nu trebuie sa ne gindim ca luptam numai cu Norvegia si Danemarca" , a spus Munteanu.
    Adrian Ilie: "Trebuie sa avem ochii larg deschisi cind vom juca impotriva echipei Bosniei. Eu evoluez in Spania si stiu cit de buni sint atacantii Boljici si Baljici, de la Rayo Vallecano. Nu avem de ales. Trebuie sa cistigam grupa si o vom face. Am dezamagit pe toata lumea in meciurile de baraj cu Slovenia si trebuie sa ne razbunam. Este o grupa grea, cu doua echipe valoroase, dar avem forta si inteligenta necesare pentru a depasi obstacolele"
    Cosmin Contra: "Stiu ca Danemarca si Norvegia sint obstacole dificile, dar avem o echipa buna si nu ne temem de nimeni. Am ratat o sansa extraordinara de a fi la Cupa Mondiala si acum este momentul de a reveni. Cunoastem faptul ca norvegienilor si danezilor le place sa joace cu mingi lungi. Sint echipe bune, mai ales Danemarca
    Gheorghe Popescu: "Este o grupa dificila, dar putem fi multumiti ca vom juca impotriva unor echipe nordice. Este mai usor sa folosim ca arma imaginatia in meciuri impotriva unor echipe ce prefera sa joace in forta".
    Adrian Mutu: " Dupa ce am pierdut in fata Sloveniei, a devenit clar faptul ca trebuie sa consideram fiecare meci ca fiind important. Echipele Danemarcei si Norvegiei sint periculoase, dar la fel este si selectionata Romaniei. Bosnia ne poate face probleme, deoarece are citiva jucatori de valoare si nu va fi usor pentru nici o echipa sa le ia puncte. Dar a venit timpul ca echipa Romaniei sa arate ca este inca o forta in Europa. Sintem datori suporterilor si ne vom plati datoria" .
    Mitrovic vrea sa joace pentru Romania
    Jucatorul echipei FC National, bosniacul Slavisa Mitrovic, a declarat ca ar fi bucuros sa evolueze in reprezentativa Romaniei contra selectionatei Bosniei-Hertegovina, in preliminariile Campionatului European din anul 2004, din Portugalia, daca va obtine cetatenia romana, iar antrenorul Anghel Iordanescu il va convoca la lotul national. "Echipa care va fi mai valoroasa, aceea sa cistige. Cred ca reprezentativa Romaniei este mai puternica decit cea a Bosniei. Astept sa-mi soseasca din Bosnia actele necesare obtinerii cetateniei romane si sa incep demersurile necesare. Deocamdata, nu am prea avut timp sa ma ocup de problema asta, pentru ca sint in pregatiri cu FC National" , a spus Mitrovic
    Nordicii ne-au luat frica
    Selectionerul reprezentativei de fotbal a Danemarcei, Morten Olsen, a estimat ca echipa sa a avut ghinion la tragerea la sorti de la Porto. "Nu am avut noroc nici de data asta. Nu doar pentru ca ne aflam in aceeasi grupa cu echipa Romaniei, care este foarte puternica, ci si pentru ca vom avea ca adversare selectionatele Norvegiei si Bosniei, care pot crea probleme. Aspectul pozitiv este ca oricare dintre echipele din grupa a doua - cu exceptia Luxemburgului - o poate invinge pe oricare dintre celelalte componente al grupei, daca prinde o zi buna. Astfel, daca sintem constanti in evolutii, avem sanse sa ne clasam pe primul loc ", a declarat Olsen.
    Selectionerul Norvegiei, Nils Johan Semb, a apreciat ca echipa nationala a Danemarcei este cel mai dificil adversar din grupa a doua. "Lupta va fi foarte strinsa, in aceasta grupa, dar cred ca Norvegia, Danemarca si Romania isi vor disputa primele doua locuri in clasament. Echipa Romaniei se afla intr-o situatie asemanatoare cu a noastra, pentru ca a ratat calificarea la Cupa Mondiala din 2002. Toate selectionatele din grupa a doua au jucatori tineri si ambitiosi. Batalia pentru calificare va fi dura, dar consider ca vom putea face fata" , a afirmat Semb. Antrenorul echipei Bosniei este Bas Sliskovic, iar al reprezentativei Luxemburgului fostul mare fotbalist danez Allan Simonsen.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri