Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Urmasul lui Adrian Porumboiu

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Cartea de vizita cea mai seaca dar, poate, si cea mai cuprinzatoare a arbitrului iesean Anton Helesteanu ar suna cam asa: cel mai tinar "cavaler" al fluierului din lotul divizionar A. Pentru a completa, totusi, un scurt portret amintim doar ca absolventul Facultatii de Drept a Universitatii "Petre Andrei" este un filoitalian convins, bucataria, muzica si fotbalul din "cizma" fiind principalele pasiuni ale lui. Daca va intereseaza cum gindeste Toni Helesteanu si cum a ajuns la stadiul de mare speranta a arbitrajului romanesc, nu va ramine decit sa cititi interviul ce urmeaza.
    - Toni, desi in timpul armatei ai jucat pe la Vinju Mare, Tulcea sau Vaslui, cariera ta de fotbalist aproape s-a confundat cu echipa ieseana CFR. Ai renuntat insa brusc la cariera de jucator. Continui tu?
    - Incintat de idolii copilariei, Kempes sau Maradona, am inceput sa joc fotbal la juniorii Politehnicii cu gindul sa ma realizez in acest domeniu. Satisfactiile mele ca jucator s-au limitat insa, de exemplu, la cistigarea titlului de campion european al echipelor feroviare in Italia sau la acordarea banderolei de capitan al echipei ceferistilor ieseni prin votul coechipierilor. Pentru mine performanta cu adevarat inseamna Divizia A si reprezentarea internationala. De aceea, acum cind ma uit in urma, nici nu imi vine sa cred ca am avut norocul ca un lucru pe care l-am luat la inceput in gluma, arbitrajul, sa-mi creeze o astfel de posibilitate.
    - Ai spus ca, la inceput ai considerat arbitrajul ca o gluma. Detaliaza!
    - Eram inca fotbalist activ si, cum niciodata nu mi-a placut sa fac doua lucruri deodata, in primul an de arbitraj, 1990, nu am condus nici o partida! Faptul ca domnul Valentin Buimistriuc, care a devenit, in timp, mentorul meu, a insistat sa imi inoculeze ideea ca in arbitraj mi-as putea depasi conditia de jucator a facut sa-mi schimb optica si sa ma apuc serios de treaba in acest domeniu. Oricum, m-am lasat de fotbal abia cind am simtit ca pot ajunge cineva in arbitraj.
    - Ascensiunea ta a fost fulminanta. In '94 ai promovat in lotul C, peste doi ani in "B", iar in decembrie trecut in primul esalon. Limbajul sec al cifrelor sugereaza o autentica "plimbare"...
    - Nici pe departe nu a fost asa, am trecut deseori prin momente foarte dificile. Dau doar un singur exemplu: in primul an in care am activat in lotul C am fost delegat o singura data la centru.
    - Mi-ai ridicat o minge la fileu. Se stie ca departajarea intre centrali si asistenti se face la examenul de promovare in lotul "B", atunci cind orice arbitru trebuie sa opteze pe ce directie va merge. Tu ai optat pentru arbitru de centru desi in '96 pe patru locuri ati candidat peste 50 de arbitri in timp ce la asistenti concurenta era mult mai facila. De ce ai riscat atunci?
    - Eu m-am simtit totdeauna atras de fluier! Chiar la primul meci pe care l-am arbitrat in viata mea, centralul nu s-a prezentat si, desi celalalt tusier era mai experimentat, am condus eu meciul.
    - Ce este mai greu sa fii, arbitru sau jucator?
    - Am tot respectul pentru cantonamentele prelungite ale fotbalistilor, pentru privatiunile la care sint supusi acestia si pentru tot efortul pe care il depun. Nu as vrea sa fiu gresit inteles, insa cred ca, totusi, este mai greu sa fii arbitru deoarece in timp ce un jucator are dreptul sa prinda o zi mai slaba acest lucru nu i se iarta niciodata unui "judecator" al fazelor care foarte rar are si a doua sansa.
    - Ce parere ai despre expresia "cavaler al fluierului"?
    - Personal, cind aud aceasta sintagma ma gindesc automat la domnul Adrian Porumboiu. Stilul seniorial, imaginea degajata pe teren, autoritatea pe care o degaja cu zimbetul pe buze in cele mai grele momente ale jocurilor pe care le arbitra nu vor putea fi sterse niciodata din memoria mea. Cind calitatile arbitrului sint completate mai mult decit fericit de cele ale omului atunci cred ca imaginea despre idolul meu in arbitraj este completa. De aceea, cu atit mai mare a fost satisfactia mea atunci cind am citit mai demult in "Monitorul" ca domnul Porumboiu ma considera urmasul lui in Divizia A. Iar faptul ca acest lucru s-a indeplinit si pe prima scena voi oficia cu fluierul domniei sale inseamna pentru mine o datorie de onoare dar si o mare responsabilitate.
    - Daca ar fi sa dedici cuiva promovarea in lotul divizionar A, cui ai face-o?
    - Nu vreau sa par populist insa tot ce fac eu, fac pentru toti oamenii simpli din Iasi care se bucura de faptul ca orasul va fi reprezentat macar prin arbitraj in prima liga si nu pentru cine stie ce cupe sau plachete. De aceea, imi doresc din tot sufletul ca in acest an sa nu-i dezamagesc pe toti cei care au avut incredere in mine ca si pe necunoscutii care ma opresc pe strada si imi dau tot felul de sfaturi. Mai sper totodata ca toti cei care au avut incredere in mine acum sa se felicite peste citiva ani pentru faptul ca au "riscat" acum si au "investit" in mine prin aceasta promovare in urma cursului intensiv din decembrie.
    - In incheiere as vrea sa-mi raspunzi intr-un cuvint la o intrebare. Crezi ca vei face fata in Divizia A?
    - Iti raspund in patru cuvinte: sint sigur ca da! (a consemnat Ovidiu MINEA)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri