Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Vara transferurilor

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Zona europeana

    CFR Cluj isi continua politica de a aduce jucatori din strainatate, politica motivata de preturile prohibitive ale jucatorilor romani de talent. Andone va beneficia de o noua serie de jucatori sud-americani (cum vor rezolva clujenii problema extracomunitarilor?), dar si de atacantul africanul Yssouf Koné (Burkina Faso), de la Rosenborg.  Uruguayanul Perreira (Argentinos), sau argentinienii Prette (Huracan), Oberman (Castellon), brazilienii Alcantara (Belenenses) sau José Ignacio (Empalme) sint nume care nu spun, deocamdata nimic. Au fost readusi citiva jucatori imprumutati, Toma (Gloria Bistrita) sau Vitinha (CS Otopeni). La capitolul plecari, Anca s-a dus la Otelul, iar Dorsin va lua drumul Moscovei, un alt suedez, Sandberg, si chiar mult-laudatul Fabbiani fiind pe faras.

    Steaua a ramas fara Dica plecat la Catania si aproape sigur fara Goian, daca se va realiza tranzactia cu Sunderland. Pepe Moreno, Mendoza si Habibou vor parasi, de asemenea echipa lui Lacatus. La sosiri se pare ca cea mai reusita tranzactie este aducerea unui roman, galateanul Janos Szekely fiind extrem de folositor. Va fi pastrat si Bogdan Stancu (Unirea Urziceni) sau Claudiu Ionescu (Buzau), in timp ce Robert Neagoe (Dacia Mioveni) va fi, probabil, imprumutat. Portughezul Tiago (Amadora) si brazilianul Arturo (Alaves) sint promitatori, mai multa reticenta fiind in privinta grecului Kapetanos de la AEK.

    Rapid este cea mai spectaculoasa echipa in privinta transferurilor. Cu un antrenor strain de marca, José Peseiro (care a dus pe Sporting Lisabona in finala Cupei UEFA), giulestenii au dat lovituri puternice in mercato. Sint foarte cunoscuti Juliano Spadaccio (mijlocas-atacant) si Ricardo Manuel Silva Fernandes (fundas), de la Nacional Madeira, echipa lusitana confruntindu-se cu Rapid cum patru ani in Cupa UEFA. Rapid l-a mai adus pe argentinianul Filomeno (Asteras) si brazilianul Julio Cesar (AEK Atena), dar si pe portarul belgo-spaniol Urko Pardo (Iraklis Salonic), ceea ce inseamna ca Dani Coman poate fi lasat sa plece. In aparare, foarte probabila plecare a lui Sapunaru la FC Porto si a lui Maftei pot fi acoperite de nou-sositul Mardare de la Vaslui, venit in schimbul atacantului Burdujan. Pancu a plecat la Terek Groznii, Despotovic la Murcia, iar la Buga, cei doi Stancu, belgianul Léonard si brazilianul Matos s-a renuntat.

    Dinamo, cu Mircea Rednic readus pe banca, a facut, de asemenea citeva miscari interesante. Au venit Andrei Cristea (de la Poli Iasi), fundasul camerunez Awoa (Rio Mayor) si brazilianul Thiago (Seriff Tiraspol), Sergiu Homei si Ilie Iordache au fost reinregimentati la echipa, UTA i-a furnizat pe Bruno Simao si Hidisan, iar Dolha (revenit in tara de la Lech Poznan) este un concurent viabil pentru Lobont. Plecarile cele mai importante sint ale lui Moti (Lazio) si Margaritescu (Terek), renuntindu-se si la Catalin Munteanu, L. Ganea, Paun, Todorovski, Galliquio si Oprita.

    Unirea Urziceni continua cu Dan Petrescu si a adus citiva jucatori buni din tara: Dan Matei (Bistrita), Sorin Frunza (Vaslui), Daniel Stan (Otelul), Dinu Todoran (Farul) sau Tibi Balan (Timisoara) sint achizitii care pot intari serios "Chelsea de Baragan". Au sosit si doi argentinieni, Landa (Gimnasia, fundas) si Frean (Platense), dar si lusitanul Bruno Fernandes, cunoscut de la Ceahlaul. Au plecat "tinarul" portar Stelea, Bogdan Stancu, Daniel Munteanu, Vali Negru si Cristi Constantin.

    FC Timisoara s-a cosmopolitizat dupa modelul clujean, multi jucatori straini despre care nu stim mare lucru, cu exceptia lui Winston Parks (Saturn Moscova), costaricanul care a egalat Turcia la CM 2006. Fundasul Filipe da Costa (Leeds United), portarul Taborda (Naval) sint portughezi, din zona sirba au aparut Sretenovic (Zaglebie Lubin) si Cejvanovic (Sloboda Tuzla), tara natala a antrenorului Dušan Uhrin, Cehia, a contribuit cu atacantul Magera (1,91 m), mijlocasul argentinian Garcia (Sinaloa), fundasul brazilian Eder (Leiria) completind "turnul Babel" banatean. Insa cea mai reusita achizitie este tot un roman, clujeanul Dorin Goga - suflat de Marian Iancu granzilor bucuresteni. Au plecat Aliuta, Cinu, T. Balan, Daminuta (la Inter Milano), iar Marius Popa a fost disponibilizat.

    Zona de mijloc

    FC Vaslui s-a schimbat, de asemenea, in proportie foarte mare. Multi jucatori cunoscuti adusi in ograda lui Porumboiu, pastorita de Viorel Hizo, ca Daniel Munteanu, Aliuta, Cinu, Burdujan, sau sirbul Nemanja Jovanovic, golgeterul Clujului studentesc, dar si straini: portarul ceh Kuciak (Zilina), fundasul bulgar Ghencev (Liteks), atacantul peruan Salazar (San Martin de Porres) si sirbul Markovic (Lucanj). Fireste, si plecarile sint multe, Mardare si Sorin Frunza sint cele mai mari pierderi. S-a renuntat, de asemenea, la Sabou, Balace, Bukvic (imprumutat la Suceava), Apostol, Dobos si Panait.

    Otelul Galati (antrenor Petre Grigoras) are, in schimb, balanta deficitara. Plecarile lui Szekely, Deac, Daniel Stan si Jula (la Energie Cottbus) sint greu de acoperit, chiar daca a venit clujeanul Anca, Romeo Stancu, buzoianul Iovita sau Pena, golgeterul Concordiei Chiajna.

    Universitatea Craiova are o situatie speciala, datorita interdictiei de a efectua transferuri dictata de UEFA pentru pacate mai vechi, care expira la iarna. Asa ca antrenorul Nicolo Napoli a sunat adunarea jucatorilor imprumutati. Surprinzator, citiva jucatori buni au fost lasati sa plece sau disponibilizati (Tanasa, Ciuca, Velcovici, Saceanu), in timp ce veteranul Lutu a fost "expediat" in Kazahstan.

    Gloria Bistrita si-a schimbat si ia lotul in mare masura, printre cei pe care nu-i vom mai gasi in formulele lui Nelutu Sabau fiind Toma, Matei, Tilinca si Nalati. Au sosit aradenii Hora si Marginean, craiovenii Ciuca si Velcovici, rezervele dinamoviste Todorovski, Paun si Lemnaru, Ciprian Petre (Urziceni), Panc, Borbely (Progresul), Sabou (Vaslui), Simion (Buzau) si Miclaus (Mioveni).

    Zona frisoanelor

    Pandurii Tirgu Jiu (antrenor, Eugen Neagoe) a trimis in Portugalia aproape toata colonia pagubosului Teixeira.  Cele mai multe transferuri sint din tara: Tilinca, Nalati (Bistrita), Stanca, Daouda, Ghindeanu (Mioveni), dar si macedoneanul Karcev (Rabotnicki Skopje).

    Dintre plecari, ustura mai mult cea a lui Ilie Iordache si a fundasului ivorian Djapka (Bayer Leverkusen).

    Poli Iasi, ca de obicei, a actionat mai putin, desi are doua pierderi grele: Andrei Cristea si Homei, ambilor expirindu-le imprumuturile. Cele trei transferuri sint pe zona ofensiva, cel putin doua dintre ele fiind reusite: Ciprian Tanasa (Craiova) si Cristi Bratu (Mioveni). Cu portughezul Nuno Viveiros, venit de la Estrela Amadora, ramine de vazut. Antrenorul Ionut Popa zice ca merita.

    Farul Constanta, tot cu Ion Marin la cirma, se lauda cu transferurile lui Cristi Irimia (Sportul), Cruceru (FC Arges), Roberto Iancu (Progresul), Lucian Pirvu (Bistrita) si Dejan Rusmir (Ceahlaul). "Rechinii" s-au debarasat de citiva jucatori, Dinu Todoran fiind pierderea cea mai grea.

    Gloria Buzau i-a pierdut pe Claudiu Ionescu si Iovita si a adus citiva straini (senegalezul Sagna, golgeterul Petrolului, portughezii Tavares si Machado, egipteanul Tarek), dar si pe ex-craioveanul Saceanu. Antrenor ramine Stefan "Mourinho" Stoica.

    Nou - promovatele

    FC Brasov are ambitii mari cu Razvan Lucescu la cirma, sub Timpa poposind mult-rivnitul Rui Duarte (Amadora) si Ezequias (Leixoes), doi fotbalisti lusitani. Dar si Stelea, Catalin Munteanu, Zaharia, Baltoi si Balace sint nume grele.

    FC Arges l-a repatriat pe Mircea Stan (Zimbru), l-a reconditionat pe Dita (de la Prefab Modelu) si a adus un ivorian, Kamara, de la Bellinzona (Elvetia). Patronul Cornel Penescu merge in continuare pe mina tinarului antrenor Ionut Badea.

    CS Otopeni a importat un tehnician sirb, Miodrag Jesic si i-a adus pe portarul Cristi Munteanu, Scarlatache, Chiacu, Liviu Ganea, Cristi Negru, Cristi Constantin, dar si pe portarul bulgar Pirgov, de pe filiera TSKA.

    Gaz Metan Medias (antrenor, Cristian Pustai) s-a orientat spre jucatori brazilieni, fundasul Rafael sau mijlocasii Silva si Farias. Au mai venit ghanezul Fenny si trei jucatori cunoscuti din Liga I, Nemanja Vidakovic (Vilcea), Florin Lazar (Otelul) si Mircea Voicu (Pandurii).


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri