Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Victoria lui Mircea Platini

Puciul saracilor a reusit

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Francezul Michel Platini a fost ales, ieri, in functia de presedinte al UEFA, in fata suedezului Lennart Johansson. Din cei 52 de membri ai UEFA, 27 au votat pentru Platini, 23 pentru Johansson, doua voturi fiind anulate. Platini devine al saselea presedinte al UEFA de la infiintarea forului european in 1954 si al doilea francez care ocupa acest post, dupa Jacques Georges.
    Lennart Johansson paraseste functia de presedinte al UEFA dupa 17 ani.
    "Sint foarte emotionat. Cind eram fotbalist, dupa o victorie, primeam o cupa si faceam turul terenului cu prietenii. Astazi, este o mare victorie pentru mine, dar nu fac turul terenului. Aventura incepe. Multumesc tuturor prietenilor mei care au avut incredere in mine. Sunt foarte fericit ca pot reprezenta fotbalul european", a spus Platini, vizibil emotionat, dupa scrutin.
    Johansson a fost primul care l-a felicitat pe Platini, suedezul, in virsta de 77 de ani, parasind presedintia UEFA dupa 17 ani. Francezul si-a exprimat "marea admiratie pentru Lennart Johansson" si a cerut participantilor sa se ridice si sa accepte ca suedezul sa devine presedinte de onoare al UEFA. Participantii l-au ovationat pe Johansson, care a izbucnit in lacrimi.

    Medalie de bronz pentru "Nasu"
    Dupa alegerea presedintelui, au urmat alegerile pentru cei sase membri ai Comitetului Executiv al UEFA. Presedintele FRF, Mircea Sandu, a fost ales cu 32 de voturi, fiind al treilea in ordinea voturilor primite. Cei sase membri ai Comitetului Executiv, sint, in ordinea voturilor: Angel Maria Villar (Spania) - 42; Senes Erzik (Turcia) - 37; Mircea Sandu (Romania) - 32; Joseph Mifsud (Malta) - 28; Gilberto Madail (Portugalia) - 27; Grigori Surkis (Ucraina) - 27.
    Mircea Sandu nu s-a aratat surprins de rezultatul alegerii: "Ma asteptam sa fiu ales, am avut sustinere buna, Ionut Lupescu si Adalbert Kassai mi-au facut o campanie buna, iar alianta federatiilor din estul Europei a dat roade, ati vazut ca am fost alesi trei din patru. Pe cel de-al patrulea, Frantisek Laurinec din Slovacia, probabil o sa-l preluam ca membru cooptat. Daca ma temeam de tradari? La asemenea alegeri trebuie sa iti iei o marja de 20 la suta, sa zicem. Estimasem un numar de 30 de voturi, au iesit 32, mai mult decit ne asteptam", a spus Sandu.Cum era si de asteptat, presedintele FRF, Mircea Sandu, nu a facut public votul sau la scrutinul prezidential, dar a avut cuvinte de lauda pentru noul presedinte ales: "Nu va pot spune cu cine am votat, dar ma bucur ca Michel a cistigat alegerile. Este un continuator al programelor lui Johansson si ale Comitetului Executiv. Trebuie sa apreciem munca lui Johansson, pe care congresul l-a facut presedinte de onoare la propunerea lui Platini. E bine ca Platini este presedintele UEFA. Va solicita reducerea numarului de echipe din Liga Campionilor din anumite tari, va continua programele de investitii pentru asociatiile nationale, va fi intr-o solidaritate deplina cu asociatiile nationale si FIFA", a spus Sandu. Presedintele FRF a fost considerat in fruntea "coalitiei Estului", care ar fi urmarit, potrivit unor medii de presa occidentale, inscaunarea lui Platini si cresterea ponderii federatiilor rasaritene in Comitetul Executiv. Chiar daca, in decembrie trecut, Bucurestiul a gazduit o reuniune a presedintilor din federatii din Est, Sandu nu si-a manifestat, public, simpatia pentru nici un candidat.

    Spre Euro,  cu 24 de echipe
    Tot in cadrul congresului UEFA, forul continental a aprobat realizarea unui studiu de fezabilitate privind marirea de la 16 la 24 a numarului echipelor participante la faza finala a Campionatului European. Propunerea de realizare a studiului, venita din partea federatiilor scotiana si irlandeza, a fost aprobata de 44 din cei 52 de membri prezenti la cel de-al XXXI-lea congres al UEFA, ce are loc la Dusseldorf. Studiul de fezabilitate urmeaza sa fie examinat de Comitetul Executiv al UEFA.  Potrivit federatiei scotiene, marirea numarului echipelor calificate pentru faza finala a Campionatului European va genera "mai multa vizibilitate si mai multe venituri pentru echipele mici".
    Unii participanti la congres, care si-au dat acordul de principiu, au cerut ca aceasta propunere sa fie examinata in detaliu, estimind ca poate este prea devreme pentru ca un nou sistem sa fie pus in aplicare la Euro-2012 si sugerind sa se astepte urmatoarea editie a competitiei.
    Totodata, UEFA a admis, ieri, cererea federatiei din Muntenegru, care va deveni al 53-lea membru al organismului fotbalistic, respingind, din nou, solicitarea Gibraltarului.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri