anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 18.05.2022

Război total în CL: liberalii se plâng că PSD le „buşeşte“ proiectele încă din faza comisiilor

GALERIE
Partie schi Iasi
 • Partie schi Iasi
- +

Proiectele liberalilor se înfundă în comisiile Consiliului Local. Trei proiecte de hotărâri întocmite de consilierii locali PNL au fost respinse în comisiile reunite ale CL, liberalii cerând ca PSD să-şi asume respingerea lor în plen. „Este o situaţie care începe să devină o obişnuinţă în CL. Proiectele sunt respinse de la nivelul comisiilor, astfel încât în plen iniţiativele consilierilor nu mai apar. Pe de o parte, legea dă dreptul consilierilor la ini­ţiativă, pe de altă parte, executivul îl îm­piedică“, a declarat consilierul local PNL Răzvan Timofciuc.

Un prim proiect iniţiat de liberali viza mo­dernizarea pârtiei de schi din Sărărie şi amenajarea unui skatepark. Într-o altă iniţiativă, li­beralii au cerut înfiinţarea unei comisii de anchetă a activităţii Salubris în problema câi­nilor vagabonzi, comisia urmând să propună şi măsuri pentru gestionarea situaţiei. Al treilea proiect viza acordarea de facilităţi fiscale firmelor care investesc în Iaşi, liberalii apreciind că acestea ar fi permis înfiinţarea a 400 de noi locuri de muncă. Conform reprezentanţilor PNL, primul proiect a fost respins întrucât municipalitatea ar avea deja în proiect ideea concesionării pârtiei de schi. La al doilea s-a obiectat că Salubris este oricum obligată să răspundă la orice întrebare adresată de consilieri. „Ne aşteptam ca măcar acest proiect să treacă de comisii, pentru că nu înţelegem cine ar putea respinge crearea de noi locuri de muncă. Totuşi, aşa s-a întâmplat, pentru că nu ar fi fost precizate modalităţile de aco­perire a impactului bugetar, deşi ele erau detaliate clar în fundamentarea proiectului“, a spus Timofciuc.

Conform legii, votul dat de comisiile reunite al CL este consultativ, primarul fiind cel care decide proiectele care vor intra pe ordinea de zi. Reprezentanţii PNL au afirmat că vor propune modificarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a CL, astfel încât proiectele propuse de consilieri să fie obligatoriu incluse pe ordinea de zi după cel mult 40 de zile de la prezentarea lor. Liberalii vor propune şi un proiect de hotărâre pentru eliminarea a 35 de taxe locale, pentru reducerea birocraţiei la nivelul administraţiei publice. Pe lista liberalilor se află taxa pentru distribuirea de fluturaşi, taxa pentru acordul de desfăşurare a jocurilor de artificii, taxa pentru eliberarea de copii după contractele de închiriere sau taxele de protecţie civilă. Acestea din urmă nu au adus anul trecut niciun leu la bugetul local, iar majoritatea celorlalte au avut încasări de câteva sute sau mii de lei. „Am estimat un număr anual de 2.000 de ieşeni, persoane fizice şi juridice, care nu ar mai trebui să plătească aceste taxe inutile. Impactul bugetar este de aproxamtiv 90.000 de euro. Acest «deficit» la bugetul local poate fi acoperit prin aprobarea proiectului de hotărâre propus de PNL privind acordarea de facilităţi fiscale investitorilor“, a precizat consilierul Etienne Ignat.  

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spaima Constituţiei

Cătălin ONOFREI

Spaima Constituţiei

Asta-i pohta ce-au pohtit?

opinii

Omnia Vincit Amor

Florin CÎNTIC

Omnia Vincit Amor

Ca cercetător care a lucrat pe arhiva Mircea Eliade existentă la Colecţiile Speciale ale bibliotecii Regenstein a Universităţii din Chicago, mă întreb în fiecare an, pe 22 aprilie, ce mai rămâne din amintirea marelui istoric al religiilor azi, când discursul demolator este atât de hotărât cu predecesorii „incorecţi politic”. Însă, oricât de înverşunaţi ar fi detractorii lui, un singur lucru nu i-l pot lua: iubirea pe care i-a purtat-o Christinel.

Dorul şi amintirea de-a pururi

Grigore ILISEI

Dorul şi amintirea de-a pururi

În acest Floral 2022, în ziua de 18, cu 80 de ani în urmă, a venit pe lume în Bălăbăneşti, judeţul Covurlui, Ecaterina Şerbu, din 22 noiembrie 1965 Ecaterina Ilisei. S-a petrecut acea naştere de prunc în locul cu pricina, pentru că aici, în aşezarea dintre dealuri şi văi ameţitoare, îi duseseră soarta şi misia pe Constantin Şerbu, subofiţer de jandarmi şi şef de post, şi pe soţia lui Aneta, născută Moldoveanu, din părţile Constanţei, părinţii Ecaterinei. 

Enescu în presa română (I)

Alex VASILIU

Enescu în presa română (I)

Selecţii din interviurile acordate în România de George Enescu au fost publicate sporadic de-a lungul timpului, însă muzicologul şi compozitorul Laura Manolache a avut iniţiativa ordonării cronologice în două volume a unui număr impresionant de răspunsuri la întrebările jurnaliştilor. 

pulspulspuls

Iacătă-l la interval pe conţilierul premarelui Mihai Chirica, cu o postare de zile mari

Iacătă-l la interval pe conţilierul premarelui Mihai Chirica, cu o postare de zile mari

La sfârşitul săptămânii trecute, mai precis vineri, spre seară, consilierul de taină al primarului Chirica, inegalabilul Radu Botez, a produs o cugetare care a zguduit gândirea geoeconomică actuală în contextul războiului din Ucraina. 

Caricatura zilei

Grătar la bloc, în balcon

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X