anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 15.07.2020

Război total în CL: liberalii se plâng că PSD le „buşeşte“ proiectele încă din faza comisiilor

GALERIE
Partie schi Iasi
  • Partie schi Iasi
- +

Proiectele liberalilor se înfundă în comisiile Consiliului Local. Trei proiecte de hotărâri întocmite de consilierii locali PNL au fost respinse în comisiile reunite ale CL, liberalii cerând ca PSD să-şi asume respingerea lor în plen. „Este o situaţie care începe să devină o obişnuinţă în CL. Proiectele sunt respinse de la nivelul comisiilor, astfel încât în plen iniţiativele consilierilor nu mai apar. Pe de o parte, legea dă dreptul consilierilor la ini­ţiativă, pe de altă parte, executivul îl îm­piedică“, a declarat consilierul local PNL Răzvan Timofciuc.

Un prim proiect iniţiat de liberali viza mo­dernizarea pârtiei de schi din Sărărie şi amenajarea unui skatepark. Într-o altă iniţiativă, li­beralii au cerut înfiinţarea unei comisii de anchetă a activităţii Salubris în problema câi­nilor vagabonzi, comisia urmând să propună şi măsuri pentru gestionarea situaţiei. Al treilea proiect viza acordarea de facilităţi fiscale firmelor care investesc în Iaşi, liberalii apreciind că acestea ar fi permis înfiinţarea a 400 de noi locuri de muncă. Conform reprezentanţilor PNL, primul proiect a fost respins întrucât municipalitatea ar avea deja în proiect ideea concesionării pârtiei de schi. La al doilea s-a obiectat că Salubris este oricum obligată să răspundă la orice întrebare adresată de consilieri. „Ne aşteptam ca măcar acest proiect să treacă de comisii, pentru că nu înţelegem cine ar putea respinge crearea de noi locuri de muncă. Totuşi, aşa s-a întâmplat, pentru că nu ar fi fost precizate modalităţile de aco­perire a impactului bugetar, deşi ele erau detaliate clar în fundamentarea proiectului“, a spus Timofciuc.

Conform legii, votul dat de comisiile reunite al CL este consultativ, primarul fiind cel care decide proiectele care vor intra pe ordinea de zi. Reprezentanţii PNL au afirmat că vor propune modificarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a CL, astfel încât proiectele propuse de consilieri să fie obligatoriu incluse pe ordinea de zi după cel mult 40 de zile de la prezentarea lor. Liberalii vor propune şi un proiect de hotărâre pentru eliminarea a 35 de taxe locale, pentru reducerea birocraţiei la nivelul administraţiei publice. Pe lista liberalilor se află taxa pentru distribuirea de fluturaşi, taxa pentru acordul de desfăşurare a jocurilor de artificii, taxa pentru eliberarea de copii după contractele de închiriere sau taxele de protecţie civilă. Acestea din urmă nu au adus anul trecut niciun leu la bugetul local, iar majoritatea celorlalte au avut încasări de câteva sute sau mii de lei. „Am estimat un număr anual de 2.000 de ieşeni, persoane fizice şi juridice, care nu ar mai trebui să plătească aceste taxe inutile. Impactul bugetar este de aproxamtiv 90.000 de euro. Acest «deficit» la bugetul local poate fi acoperit prin aprobarea proiectului de hotărâre propus de PNL privind acordarea de facilităţi fiscale investitorilor“, a precizat consilierul Etienne Ignat.  

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Gardienii umanităţii

Cătălin ONOFREI

Gardienii umanităţii

A venit momentul să ne gândim din nou la stele şi la roboţi.

Filmuletul zilei

opinii

Industria de selfie-uri

Briscan ZARA

Industria de selfie-uri

Prezentul a murit în numele eternităţii. Care eternitate se pierde într-un morman de CD-uri sau în vreun fişier pe calculator cu mii, poate sute de mii de alte momente „salvate” - în realitate pierdute - care, mai mult ca sigur, nu vor mai apuca să fie vreodată vizionate de nimeni din lipsă de timp (cine are atât timp pe lume să vadă mii de poze?!...).

Contribuţii ieşene la întemeierea statisticii oficiale în România

Ciprian IFTIMOAEI

Contribuţii ieşene la întemeierea statisticii oficiale în România

De-a lungul celor 161 de ani de funcţionare neîntreruptă, statistica oficială din România a fost condusă de personalităţi marcante ale ştiinţei şi culturii ca Dionisie Pop Marţian, Ion Ionescu de la Brad, Loenida Colescu, Sabin Manuilă, Anton Golopenţia, Constantin Ionescu, a beneficiat de contribuţiile unor savanţi şi creatori de şcoală socială, economică, demografică, matematică precum Dimitrie Gusti, Virgil Madgearu, Octav Onicescu, Nicolae Georgescu-Röegen, Gheorghe Mihoc, Vladimir Trebici.

Din nou, despre statui şi demolatori

Mihai DORIN

Din nou, despre statui şi demolatori

La pledoaria mea din articolul precedent pentru statui şi dezicerea de demolatori, mi s-a replicat că acestea sunt făcute să dăinuie atât cât nu le-a trecut vremea. După care sunt demolate sau demontate şi ascunse privirilor oamenilor. Pentru ca ei să nu creadă în idoli falşi sau care nu mai corespund vremurilor noi. De-a lungul timpului asistăm la o veritabilă cavalcadă a demolării statuilor. 

pulspulspuls

Cât de grea alegere are de făcut PD Daniel?

Cât de grea alegere are de făcut PD Daniel?

Ehehe, iubiţi dreptcredincioşi, am stat noi strâmb şi am cugetat drept dacă se cade oare în faţa lui Doamne-Doamne, acuma în preajma lui Sânt’Ilie, să plecăm urechea sau să scormonim în mormanul mare de zvonuri despre personagiile pentru care par a se face cărţile în aceste zile, ca să fie uns peste cea mai bogată arhiepiscopie din ţară, numai păduri, păşuni şi mănăstiri bogate cât vezi cu ochii. 

Caricatura zilei

Test Covid Grecia

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.