Război total în CL: liberalii se plâng că PSD le „buşeşte“ proiectele încă din faza comisiilor
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Război total în CL: liberalii se plâng că PSD le „buşeşte“ proiectele încă din faza comisiilor

GALERIE
Partie schi Iasi
  • Partie schi Iasi
- +

Proiectele liberalilor se înfundă în comisiile Consiliului Local. Trei proiecte de hotărâri întocmite de consilierii locali PNL au fost respinse în comisiile reunite ale CL, liberalii cerând ca PSD să-şi asume respingerea lor în plen. „Este o situaţie care începe să devină o obişnuinţă în CL. Proiectele sunt respinse de la nivelul comisiilor, astfel încât în plen iniţiativele consilierilor nu mai apar. Pe de o parte, legea dă dreptul consilierilor la ini­ţiativă, pe de altă parte, executivul îl îm­piedică“, a declarat consilierul local PNL Răzvan Timofciuc.

Un prim proiect iniţiat de liberali viza mo­dernizarea pârtiei de schi din Sărărie şi amenajarea unui skatepark. Într-o altă iniţiativă, li­beralii au cerut înfiinţarea unei comisii de anchetă a activităţii Salubris în problema câi­nilor vagabonzi, comisia urmând să propună şi măsuri pentru gestionarea situaţiei. Al treilea proiect viza acordarea de facilităţi fiscale firmelor care investesc în Iaşi, liberalii apreciind că acestea ar fi permis înfiinţarea a 400 de noi locuri de muncă. Conform reprezentanţilor PNL, primul proiect a fost respins întrucât municipalitatea ar avea deja în proiect ideea concesionării pârtiei de schi. La al doilea s-a obiectat că Salubris este oricum obligată să răspundă la orice întrebare adresată de consilieri. „Ne aşteptam ca măcar acest proiect să treacă de comisii, pentru că nu înţelegem cine ar putea respinge crearea de noi locuri de muncă. Totuşi, aşa s-a întâmplat, pentru că nu ar fi fost precizate modalităţile de aco­perire a impactului bugetar, deşi ele erau detaliate clar în fundamentarea proiectului“, a spus Timofciuc.

Conform legii, votul dat de comisiile reunite al CL este consultativ, primarul fiind cel care decide proiectele care vor intra pe ordinea de zi. Reprezentanţii PNL au afirmat că vor propune modificarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a CL, astfel încât proiectele propuse de consilieri să fie obligatoriu incluse pe ordinea de zi după cel mult 40 de zile de la prezentarea lor. Liberalii vor propune şi un proiect de hotărâre pentru eliminarea a 35 de taxe locale, pentru reducerea birocraţiei la nivelul administraţiei publice. Pe lista liberalilor se află taxa pentru distribuirea de fluturaşi, taxa pentru acordul de desfăşurare a jocurilor de artificii, taxa pentru eliberarea de copii după contractele de închiriere sau taxele de protecţie civilă. Acestea din urmă nu au adus anul trecut niciun leu la bugetul local, iar majoritatea celorlalte au avut încasări de câteva sute sau mii de lei. „Am estimat un număr anual de 2.000 de ieşeni, persoane fizice şi juridice, care nu ar mai trebui să plătească aceste taxe inutile. Impactul bugetar este de aproxamtiv 90.000 de euro. Acest «deficit» la bugetul local poate fi acoperit prin aprobarea proiectului de hotărâre propus de PNL privind acordarea de facilităţi fiscale investitorilor“, a precizat consilierul Etienne Ignat.  

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Temă

Cătălin ONOFREI

Temă

Test de reflecţie cognitivă: deliberare versus intuiţie.

Filmuletul zilei

opinii

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Ciprian IFTIMOAEI

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Articolul din această săptămână, ceva mai tehnic decât precedentele, demonstrează cu date statistice că, înainte de declanşarea pandemiei de COVID-19, nu a existat o criză a forţei de muncă în judeţul Iaşi.

New York, metropola vizionară

Mihai DORIN

New York, metropola vizionară

Conduita americană în raport cu celelalte civilizaţii ale lumii are şi o inevitabilă dimensiune imperială, însă felul în care ei au înţeles să valorifice cultura, rafinamentul, patriotismul, şi, nu în ultimul rând banii cetăţenilor în serviciul public, mărturiseşte despre măreţia naţiunii şi despre spirit vizionar. Pentru că în niciun alt loc din lume, patrimoniul cultural nu s-a îmbogăţit precum în America, prin râvna şi voinţa liberă a cetăţenilor educaţi şi prosperi. Statul este doar managerul acestui concept cultural.

pulspulspuls

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Băbăetee băă, pfiu, pfiuu, pfiuuuu.... Ia’n fiţi atenţi aicea la băiatu’ pe ce se mai cheltuie bănuţul ieşenilor, că poate pe asta nu o ştiaţi! 

Caricatura zilei

Urna

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.