Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

1.500 de muzeografi şi cercetători protestează pe 20 mai: Nu vrem să boicotăm Noaptea Muzeelor

GALERIE
muzeul-national-de-istorie-a-romaniei-mnir
  • muzeul-national-de-istorie-a-romaniei-mnir
- +

Aproximativ 1.500 de muzeografi şi cercetători, aparţinând de 12 sindicate din ţară şi din Bucureşti, vor protesta pe 20 mai, cerând modificarea legislaţiei privind protejarea patrimoniului cultural şi eliminarea discrepanţelor salariale din instituţiile muzeale. Lucrătorii din muzee susţin că nu vor să boicoteze evenimentul Noaptea Muzeelor, ci doar să se facă auziţi. În plus, un marş va fi organizat, în aceeaşi zi, pe Calea Victoriei până la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

Pentru protestul din 20 mai şi-au anunţat participarea 12 sindicate, iar alte cinci sunt în curs de constituire în ţară, astfel încât toate organizaţiile să formeze o federaţie. Potrivit sindicaliştilor, de Noaptea Muzeelor vor protesta 1.500 de angajaţi ai instituţiilor. 

”Aşteptăm o grilă a salarizării unice. În principiu suntem pregătiţi să marcăm momentul de Noaptea Muzeelor. Spre deosebire de alte categorii profesionale, nu ne permitem să protestăm dur. Ne respectăm vizitatorii şi avem obligaţia faţă de ei şi faţă de activitatea noastră. Avem un program articulat de Noaptea Muzeelor”, a declarat, pentru News.ro, muzeograful Mihaela Simion, membru în Sindicatul lucrătorilor din Muzeul Naţional de Istorie a României.

Miercuri, la Bucureşti, reprezentanţi ai mai multor sindicate din muzee au hotărât un program al manifestaţiilor. Astfel, reprezentanţi ai sindicatelor Complexului Naţional Moldova, MNIR, Muzeului Peleş, Muzeului de Istorie şi Arhitectură din Constanţa - Ovidius au hotărât că nu vor boicota Noaptea Muzeelor, însă se vor face auziţi prin organizarea unor micro-expoziţii outdoor, în faţa vizitatorilor. ”În Bucureşti, va fi şi un marş pe Calea Victoriei până la Ministerul Culturii, după care vom intra de serviciu. Vom avea tricouri inscripţionate şi vom face un videoclip care să explice problemele cu care ne confruntăm”, a spus Mihaela Simion, care a adăugat că ”revendicările sunt susţinute şi de conducerile muzeelor”. 

”Cu un salariu mediu pe economie nu se poate trăi”, este de părere specialistul. ”Am înţeles nemulţumirea colegilor artişti şi ne bucurăm pentru ei că au obţinut venituri mai mari, dar cultură nu înseamnă numai spectacol. Din grilele care se flutură pe la televizor, este iarăşi o discriminare. Nu se pune problema de salarii nesimţite, ci de a trăi cuviincios”, a explicat cercetătorul. 

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) va sprijini acţiunea lucrătorilor din muzee. ”Am hotărât să separăm tipurile de acţiune. Reţeaua face lobby, lasă toate pârghiile de acţiune sindicatelor, le vom sprijini, vom colabora. Ele se vor constitui într-o uniune şi vor alcătui planul de acţiune. Noaptea Muzeelor nu va fi un eveniment pe care să-l boicotăm, pentru că avem şi finanţare, şi vom folosi momentul pentru a plasa un anumit tip de mesaj”, a declarat pentru News.ro, Dragoş Neamu, directorul RNMR. 

Revendicările angajaţilor din muzeele naţionale sunt ”regândirea pachetului salarial (aşa cum a fost regândit şi pentru anagajaţii din artele spectacolului), deblocarea achiziţiilor, care nu se mai fac din perioada Boc, şi un alt punct important ar fi ca asociaţiile tip Reţeaua Naţională a Muzeelor să fie consultate pentru orice problemă care se referă la activitatea lor. Să devină o obişnuinţă. Este jenant să o introducem în pachetul de revendicări”, a mai explicat Dragoş Neamu.

Peste 60 de instituţii de cultură au transmis o scrisoare deschisă prim-ministrului Sorin Grindeanu prin care cer modificarea legislaţiei privind protejarea patrimoniului cultural şi eliminarea discrepanţelor salariale din instituţiile muzeale, dar şi începerea procedurilor pentru lansarea proiectelor dedicate Centenarului. Între semnatari se numără Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional Brukenthal, Muzeul Naţional Peleş, Muzeul Naţional Cotroceni, Muzeul ”Casa Mureşenilor” şi Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală. ”Nu am primit niciun răspuns de la domnul ministru”, a afirmat Mihaela Simion. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri