FOTO: 1.500 x Jurământul lui Hipocrate. Ultimul salut din partea profesorilor la UMF
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

FOTO: 1.500 x Jurământul lui Hipocrate. Ultimul salut din partea profesorilor la UMF

GALERIE
umf-iasi-juramant (1)
  • umf-iasi-juramant (1)
- +

Peste 1.500 de studenţi au primit ultimul salut din partea profesorilor, în faţa UMF.

Pe tot parcursul zilei de ieri a avut loc unul dintre cele mai emoţionante momente pentru absolvenţii facultăţilor Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi (UMF). În faţa clădirii principale, în Piaţa Naţiunilor, pe o scenă amenajată după tradiţia ultimilor ani, 1.582 de absolvenţi ai instituţiei de învăţământ superior medical au avut parte de cursurile festive, iar la final au rostit Jurământul lui Hipocrate, luându-şi angajamentul ca prin acţiunile lor să nu facă niciodată rău pacienţilor.

Cel mai interesant moment a rămas însă ceremonialul drapelelor, aproape de încheierea serii. Au fost 374 de absolvenţi internaţionali din 51 de ţări care şi-au reprezentat naţiunea în mijlocul Iaşului, iar cei mai mulţi absolvenţi au fost din: Franţa (95 absolvenţi), Israel (78 de absolvenţi), Maroc (48 de absolvenţi), Grecia (28 de absolvenţi) şi Tunisia (19 absolvenţi).

„Ceremonia de absolvire este un moment emoţionant nu doar pentru absolvenţi, ci şi pentru noi. Este sfârşitul unei etape de formare în care am învăţat unii de la alţii şi sper ca fiecare dintre cei 1.582 de absolvenţi să fructifice cu succes cunoştinţele teoretice şi practice dobândite în timpul facultăţii. Felicitări şi mult succes în viitor, Promoţia 2021!“, a transmis prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi, înaintea ceremoniei.

Cei peste 1.500 de absolvenţi au venit de la 14 specializări de la facultăţile UMF, 8 cu predare în limba română, patru cu predare în engleză, două cu predare în franceză, iar românii au fost 1.208.

În discursul de pe scena amplasată în faţa UMF Iaşi, rectorul universităţii, prof.dr. Viorel Scripcariu, nu s-a ferit de „cartofii fierbinţi“ ai ultimilor luni; medicina fiind una dintre primele universităţi din ţară care a condiţionat accesul în sesiune doar pentru studenţii vaccinaţi, testaţi sau trecuţi prin boală. Acesta a explicat pe scenă că „am fost obligaţi să ne adaptăm“ în ceea ce priveşte contextul pandemic şi că s-au luat măsuri „pe care nu le-am dorit, dar care au fost imperios necesare“.

Rectorul a transmis celor aflaţi în piaţă ultimul salut în calitate de studenţi din partea profesorilor care îi priveau de pe scenă, cât şi din partea celor aflaţi în mulţime, în rândurile tinerilor. „A trebuie să luăm decizii dificile, chiar neplăcute în unele cazuri. În numele universităţii, vă asigur că sunt decizii la care am cumpănit mult, căutând echilibrul ideal între siguranţă şi performanţa actului medical. Astăzi este un moment de despărţire - este punctul terminus al unui parcurs educaţional pe care l-am finalizat cu succes pentru şi împreună cu dumneavoastră“, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Armistiţiu ca să ce?

Cosmin PAȘCA

Armistiţiu ca să ce?

Propunerea unui armistiţiu este un semn de disperare din partea PNL. Un indiciu în plus că Iohannis şi Cîţu au aruncat ţara într-o criză politică fără să aibă un plan B, că baronii liberali joacă de două luni la cacealma, improvizează soluţii ca să câştige timp şi să se agaţe de putere.

Filmuletul zilei

opinii

O poveste (nebună) victoriană

Codrin Liviu CUȚITARU

O poveste (nebună) victoriană

Scriitorii sunt, din ce în ce mai mult, „regizorii” unor filme cu intrigi şocante, derulate, dinamic, în imagini pe hârtie, imagini creionate prin complicitate cu abilităţile onirice ale „consumatorului”, adică ale cititorului însuşi. Intervalul epic a ajuns spaţiul de desfăşurare a unor blitzkrieg-uri devastatoare cu imaginaţia celui de dincolo de fila cărţii.

Arta surâsului

Nicolae TURTUREANU

Arta surâsului

Această încercare de portret, săvârşită de mine în urmă cu cinci ani, şi reluată aici şi-acum, s-a vrut o punere în lumină a Vioricăi S. Constantinescu (27 mai 1943 - 22 oct. 2021). Pentru că Viorica însăşi emana lumină. Asta nu-i o metaforă (răsuflată), ci chiar modul de-a fi al unei fiinţe empatice, solare, exclamative şi interogative cât să nu tulbure „corola de minuni a lumii” celuilalt. A acceptat spontan să colaboreze la „Cronica veche”, bucurându-ne paginile cu traducţiuni şi comentarii „din lumi ce vorbeau în versuri”. Într-o vară şi într-o doară, mi-a spus (telefonic) că are o casă cu grădină, la Agapia, se duce să se odihnească în raiul acela. Îmi place să cred că-i tot acolo.

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Alin ANDRIEȘ

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Instabilitatea politică este considerată de economişti un factor care afectează negativ economia. Instabilitatea politică este definită în studiile economice ca fiind probabilitatea ca un guvern să fie demis şi înlocuit cu un alt guvern din cauza conflictelor sau a competiţiei vehemente dintre diferiţi politicieni sau partide politice.

pulspulspuls

Tot despre mâini înfinpe-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Tot despre mâini înfinpe-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Stăteam aseară la filosofat câte-n lună şi-n stele cu amicul Archibald Tănase, om cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, iar la un moment dat, de la Prolegomenele lui Kant şi Zarathustra lui Nietzsche, am început a analiza, în context, şi oareşce psihologie socială legată de feţele unora sau altora de prin politichia locală. 

Caricatura zilei

Mall

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.