Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

1.725 de absolvenţi de liceu încearcă zilele acestea să obţină diploma de bac la Iaşi

GALERIE
bac
  • bac
- +

Care este orarul acestuia. Ce strategie adoptă mulţi candidaţi pentru a-şi ridica nota.

La cea de-a doua sesiune a examenului de maturitate s-au înscris 1.725 de candidaţi din judeţul Iaşi. Dintre aceştia, 1.137 de candidaţi provin din seria curentă, iar 588 din serii anterioare, dintre care 356 sunt absolvenţi din seria curentă care au promovat examenele de corigenţă în ziua de 8 august. Cele trei probe scrise şi cele trei evaluări orale se vor susţine în şase centre de examen: Colegiul Tehnic de Căi Ferate „Unirea“ din Paşcani, Liceul Teoretic „Ion Neculce“ din Tg. Frumos, Co­legiul Naţional „Emil Racoviţă“ din Iaşi, Colegiul Tehnic de Transporturi şi Construcţii, Colegiul Tehnic  „Ioan Ştefănescu“ şi Liceul Tehnologic de Mecatronică şi Automatizări.

Prima probă a început de ieri şi se va termina astăzi, aceasta constând în testarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Tot în această perioadă are loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, iar în 19 - 20 august, e­va­luarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie in­ter­na­ţio­na­lă. Compe­tenţele digitale vor fi evaluate în intervalul 21-22 august, iar probele scrise vor debuta în data de 25 august, când elevii vor susţine proba scrisă la limba şi literatura ro­mână. O zi mai târziu va avea loc pro­ba scrisă la limba şi literatura ma­ter­nă, iar pe 27 august se va desfăşura proba obligatorie a profilului. Ultima pro­bă din cadrul examenului de maturitate va avea loc în 29 august, când va avea loc proba la alegere a profilului şi specializării.

Rezultatele vor fi afişate pe 1 septembrie, până în ora 14, după care elevii nemulţumiţi de rezultatele obţinute vor putea depune contestaţii, în intervalul 14 - 20 . Rezultatele finale vor fi afişate în data de 4 septembrie. La nivel de ţară sunt înscrişi 63.323 de candidaţi, 42.121 sunt din promoţia curentă, iar alţi 21.202 absolvenţi din promoţiile anterioare.

Disciplina la alegere salvează bac-ul multor absolvenţi

După sesiunea anterioară a exame­nu­lui de maturitate, se poate observa pe baza rezultatelor că proba la disciplina la alegere este cea salvatoare, la care absolvenţii de liceu obţin cele mai mari note. Acest fapt se datorează în totalitate faptului că absolvenţii îşi aleg singuri disciplina dintr-o listă de opţiuni, specifice fiecărui profil.

Cei 5.112 tineri care au susţinut bac-ul din vară la Iaşi au ales pentru această probă scrisă un număr de 10 discipline care se repetă în mod regulat. Cei mai mulţi au dat examen la Anatomie şi Fiziologie umană, genetică şi ecologie umană, la Geografie, la Informatică şi la Biologie vegetală şi animală. Pe lângă acestea, elevii au mai ales să dea examen şi la Fizică, Logică şi argumentare, Chimie organică, Economie, Sociologie, Psihologie şi Chimie anorganică. Majoritatea absolvenţilor care au avut media de absolvire peste 9.50 au obţinut la această probă nota maximă, în timp ce la celelalte două probe scrise au obţinut peste 9. Nici cei mai puţin pregătiţi la disciplinele obligatorii nu au scăpat şansa de a-şi ridica media. Majoritatea celor care au obţinut note de 7 şi 8 la disciplinele obligatorii au luat note şi de 9 la disciplina la alegere. Un exemplu este absolventul cu numărul 532 de pe lista cu rezultatele finale, care a luat la română nota 8, la proba obligatorie a profilului 9,80 iar la chimie organică TEO, nivel I/II nota 10. Astfel, absolventul a reuşit să-şi ridice media la 9,26. Chiar şi cei eliminaţi în timpul bac-ului ori cei respinşi pentru că nu au promovat examenul au obţinut la această probă note mult mai bune decât la celelalte. Astfel, din lista celor eliminaţi care au luat note mici la română, la disciplina la alegere majoritatea au luat între 7 şi 8. Din lista celor care nu s-au prezentat la probele orale ale competenţelor, majoritatea au luat în jur de 7 la această probă. Cei respinşi cu note sub 5 la română şi proba obligatorie au reuşit să obţină peste 5 la ultima probă, însă nu suficient pentru a obţine o medie peste 5. În cea de-a doua sesiune, care tocmai a început, cei mai mulţi au ales Biologia, Geografia, Chimia şi Logica. Dintre cei care au dat examen la anatomie în prima sesiune, majoritatea s-au pregătit pentru admiterea la Facultatea de Medicină, unde în mare parte au fost admişi.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri