anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

1 an de doliu național după moartea celui mai timid rege, care nu zâmbea niciodată

GALERIE
Bhumibol Adulyadej
 • Bhumibol Adulyadej
- +

Începe un an de doliu naţional în Thailanda. Aceasta este decizia luată de guvern după moartea monarhului care a avut un rol crucial în cele şapte decenii de domnie peste una din țările vizitate anual de milioane de turiști din întreaga lume.

Bhumibol Adulyadej sau regele Rama al IX-lea, era, la cei 88 de ani ai săi, cel mai longeviv monarh din lume. Avea probleme grave de sănătate de mult timp. Era internat în spital din octombrie 2014, dar, chiar şi aşa, pierderea regelui tot este un şoc pentru thailandezi.

S-a născut în Statele Unite, unde tatăl său studia la Universitatea Harvard. A fost educat în Elveţia şi a devenit rege la 18 ani, după ce fratele lui a fost găsit mort. A fost, de la început, un monarh timid şi mereu serios. Nu există fotografii cu el zâmbind. De aici i s-a tras porecla de „regele care nu zâmbea niciodată”.

Deşi numele lui înseamnă „putere inegalabilă”, regele thailandez a avut puteri constituţionale limitate. Dar a fost, totuşi, cel mai important personaj din ţara sa. Imaginea lui e cea a unui semizeu. Foarte iubit şi respectat, a fost considerat un simbol al unităţii naţionale.

Regele Rama al IX-lea a fost un mare aliat al Statelor Unite. Americanii au stabilit legături strânse cu Thailanda în timpul Războiului Rece tocmai pentru că suveranul acestei ţări lupta împotriva comuniştilor şi a reuşit să-i ţină departe de putere.

În ochii thailandezilor de rând, regele a fost mai mult decât un conducător. Portretele lui sunt peste tot, pe străzi, în scoli, în instituţii. Era iubit şi apreciat pentru că era mereu aproape de cei mai sărmani. Opt luni pe an, regele şi regina călătoreau în toată ţara, în regiuni în care oamenii aveau nevoie de ajutor. Suveranul a lansat numeroase proiecte de infrastructură şi de asistenţă socială. De multe ori, a folosit banii monarhiei pentru a le finanţa, şi nu banii guvernului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.