Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 01.12.2023

Comunicat de presă

1 Decembrie 2017 - Reafirmarea unității naționale, valori și sensuri ale prezentului

GALERIE
foto-nou-site
  • foto-nou-site
- +

În contextul apropiatei aniversări a Zilei Naționale a României, deputatul PSD Camelia Gavrilă a subliniat dimensiunea istorică, spirituală și simbolică a datei de 1 Decembrie, moment în care România de astăzi trăiește cu aceeași emoție și ardoare idealul unității naționale transpus în fapta de către premergătorii noștri, prin înfăptuirea României Mari.

Istoricul zilelor naționale ale României își are începutul în ziua de 10 mai a anului 1866, odată cu urcarea pe tronul Principatelor Unite a domnitorului Carol de Hohenzolern, viitorul rege Carol I al României. În cinstea acestei date unghiulare a istoriei noastre, timp de mai bine de jumătate de veac data de 10 mai a constituit ziua națională a României, cu atât mai mult cu cât, ulterior, aceasta coincidea și cu data proclamării independenței de stat, rostită în Parlamentului României de către domnitorul Carol I, la 10 mai 1877.
 
Una din cele mai spectaculoase și grandioase aniversări dedicate Zilei Naționale a avut loc pe 10 mai 1881 și a fost dedicată proclamării Regatului României, act istoric adoptat de camerele reunite ale Parlamentului în 14/26 martie a aceluiași an. 
 
Prin Legea nr.10 din 31 iulie 1990, promulgată de noul regim politic instaurat la conducerea țării ca urmare a evenimentelor din decembrie 1989 și publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, ziua națională a României devine data de 1 Decembrie, moment de sărbătoare pentru fiecare român, pentru fiecare generație, formă de recunoaștere a valorilor și idealurilor naționale, prilej de reamintire a sacrificiilor, a jertfei supreme a multora dintre înaintașii noștri, gesturi eroice săvârșite în numele unității și al neatârnării naționale.
 
Amintind de sublimul act patriotic al Marii Uniri consumat în prima zi de decembrie a anului 1918, ziua națională trebuie evocată și trăită cu emoție, cu reflecție responsabilă, cu mândrie și demnitate de către toți românii, oriunde s-ar afla aceștia, pentru că vorbim despre un moment istoric de referință și un reper pentru devenirea națiunii române.
 
Astăzi, la aproape 100 de ani de la aceste evenimente minunate și la 27 de ani de la înfăptuirea României democratice, ca la o uvertură a Marelui Centenar - ne regăsim în spațiul comun al unei istorii onorante, al unor valori, idealuri și tradiții care ne încadrează în matricea românismului. Suntem datori morali să continuăm modelul trecutului, spre desăvârșirea  idealului național și a obiectivelor prezentului: o bună colaborare cu partenerii noastră externi în cadrul spațiului european comun al Uniunii Europene, parteneriatul cu NATO în vederea asigurării păcii și securității în Balcani, în Europa, în spațiul internațional, în general, păstrarea și permanentizarea valorilor și demersurilor umaniste comune ale Organizației Națiunilor Unite, implementarea politicilor  și  integrarea sustenabilă în spațiul Uniunii Europene, existența unor politici educaționale, legislative, economice care să asigure o viață mai bună cetățenilor români. Sa nu uităm că, indiferent de opinii, discursuri, intenții bune, suntem judecați în final pentru ceea ce construim și lăsăm în urmă, pentru împlinirile concrete, pentru datele istorice și politice ale timpului în care ne încadrăm ființarea. 
 
În sensul evoluțiilor actuale și al preocupărilor prezentului, deputatul ieșean Camelia Gavrilă subliniază faptul că, Programul de guvernare al Partidului Social Democrat, într-o scurtă retrospectivă a anului 2017, a reușit să realizeze creșterea salariilor în sectorul public cu 21,2% prin majorarea fondului de salarii cu 9,9 miliarde de lei, o creștere economică de peste 5,5%, creșterea veniturilor bugetare cu mai mult de 20 de miliarde de lei, de la 187,5 miliarde în ianuarie - octombrie 2016, la 207,5 miliarde în aceeași perioadă a anului curent. În primele zece luni de guvernare au crescut cu 266.471 numărul de contracte de muncă, salariul minim a fost stabilit la 1.450 lei, punctul de pensie a ajuns la 1.000 de lei, iar pensia minimă garantată la 520 de lei.
 
Astăzi, mai mult ca oricând, România  are nevoie de  unitate națională, de o unitate a ideilor, a demersurilor de politică internă și externă, de abordări transpartinice care pot aduna energiile  partidelor politice în realizarea proiectelor de țară, de o unitate a celor peste 3 milioane de români din diasporă, dar și a celor ce trăiesc în țară. Valorile naționale și modelul trecutului sunt repere care pot asigura coeziunea socială, dincolo de opinii, comentarii, diferențe care ne separă uneori.” a concluzionat deputatul PSD Camelia Gavrilă.
 
 
Prof. dr. Camelia GAVRILĂ
Deputat PSD de Iași
PREŞEDINTELE COMISIEI PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNT,
ŞTIINŢĂ, TINERET ŞI SPORT
 
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Încă o bătaie de joc la adresa culturii ieşene: cazul Baia Turcească

Încă o bătaie de joc la adresa culturii ieşene: cazul Baia Turcească

Un caz şcoală despre cât preţ pune primarul Mihai Chirica pe interesul Iaşului şi al ieşenilor şi cât contează pentru el sintagma Iaşul – Capitala Culturală a României, de care, de altfel, abuzează în discursuri publice până la saţietate. E vorba de cazul Baia Turcească.

opinii

Propovăduirea Evangheliei în patru timpi (II)

pr. Constantin STURZU

Propovăduirea Evangheliei în patru timpi (II)

Următoarea „mişcare”, cea de a treia, este cea mai delicată şi necesită multă îndrăzneală. Vedem că Hristos nu-l cruţă deloc pe acel tânăr evlavios şi râvnitor, ci îi pune în faţă o alegere mai mult decât incomodă: aceea de a-şi vinde averea, de a împărţi totul săracilor şi de a urma cu totul Fiului lui Dumnezeu. 

Teroare academică

Codrin Liviu CUȚITARU

Teroare academică

Teroarea autentică se cunoaşte după maniera în care îi pici. Nota 4 pe linie reprezintă un act terorist primitiv, lipsit de rafinament. Eu evaluez numai pe o scară de la 0 la 1. Adică, în cataloagele mele, vei găsi note precum 0.12, 0.20, 0.37, 0.42, 0.63. În cazuri excepţionale, când mi se înmoaie şi mie sufletul, pun câte un 0.95 sau – cu mână tremurândă! – câte o notă de 1.

Universitatea lui Cuza și lumina cunoașterii (I)

Gabriel MURSA

Universitatea lui Cuza și lumina cunoașterii (I)

Universitatea constituie loc al reflecției produse de capul limpede. Universitatea nu trebuie să fie locul patimei, ci al calmului, al prezumției că adevărurile nu pot fi absolute, ci conjecturale, adică supuse permanentei verificări, cum ar spune Karl Popper. Ea constituie nu un spațiu al bigotismului, ci al toleranței, nu al comandamentelor, ci al spiritului critic, nu al spaimelor iraționale, ci al prudenței și al optimismului moderat. Universitarul și Universitatea nu pot pretinde statutul de deținător ultim al adevărului. 

pulspulspuls

Bombiţa bombiţelor explodează cu stropi în politichia de Bahlui: nea Mihăiţă ar pohti hambasador!

Bombiţa bombiţelor explodează cu stropi în politichia de Bahlui: nea Mihăiţă ar pohti hambasador!

Una tare pe azi, stimaţi telespectatori: voi ştiţi care este ultimul zvon ce tropăie băţos prin politichia mâloasă de Bahlui de sar stropi murdari în toate derecţiile, inclusiv pe pereţii cei galbeni ai sediului proaspăt văruit din Podu Roş? 

Caricatura zilei

Drona cu bunătăți

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Credeti ca autoritatile au fost pregatite pentru prima zapada care a cazut in judetul Iasi in aceasta toamna?

    vezi raspunsuri