De Sănătate

Punem punctul pe știi

1 din 8 femei sunt diagnosticate cu cancer la sân, dar 90% supraviețuiesc, dacă e prins din timp. Chirurg: „diagnosticul de cancer mamar nu reprezintă o condamnare la moarte”

miercuri, 09 octombrie 2024, 03:00
5 MIN
 1 din 8 femei sunt diagnosticate cu cancer la sân, dar 90% supraviețuiesc, dacă e prins din timp. Chirurg: „diagnosticul de cancer mamar nu reprezintă o condamnare la moarte”

Ana Maria Mușină este medic primar chirurgie generală în cadrul Institutul Regional de Oncologie din Iași. Inițial și-a făcut rezidențiatul la Spitalul „Sf. Spiridon”, iar apoi a trecut la IRO. A tratat până în prezent peste 500 paciente cu cancer mamar și își amintește de o pacientă care a fost diagnosticată la vârsta de 24 ani cu această boală oncologică. O pacientă care a trecut prin chimioterapie neoadjuvantă, chirurgie conservatoare a sânului și radioterapie, Toate acestea, a spus dr. Ana Maria Mușină, au avut un impact psihoemoțional major asupra pacientei.

Citește integral ediția nr. 27 a Ziarului de Sănătate

dr. Ana Maria Mușină

dr. Ana Maria Mușină

„În prezent, secvența chirurgicală a tratamentului este foarte mult ghidată de biologia tumorală și în practică este foarte important să se stabilească momentul optim pentru chirurgie. Nu orice tumoră se operează din prima. Uneori, anumite tipuri de tumori, precum cele triplu negative, dacă se operează fără a beneficia de chimioterapie inițială, pot avea un prognostic foarte prost. Tratamentul chirurgical al sânului asigură vindecarea la nivel mamar și se poate realiza fie prin îndepărtarea tumorii mamare, și această tehnică se numește chirurgie conservatoare a sânului, fie prin îndepărtarea sânului în totalitate, intervenție cunoscută sub numele de mastectomie”, a explicat dr. Ana Maria Mușină.

 

Medicul a mai spus că mereu discută cu pacientele toate opțiunile chirurgicale pe care acestea le au, iar la final le întreabă ce anume își doresc din punct de vedere al tipului de tratament chirurgical și care sunt așteptările lor din punct de vedere cosmetic. Pacienta devine astfel un partener în tratamentul bolii sale și fiecare decizie este individuală, dar ghidată de medical curant.

Deși e o frică a pacientelor, mastectomia nu se recomandă decât în unele situații

„Astăzi, există tendința de a transfera pacientei întreaga responsabilitate în alegerea tipului de tratament chirurgical, dar acest lucru trebuie făcut sub îndrumarea chirurgului care propune un anumit tip de tratament în funcție de caz”, a explicat dr. Ana Maria Mușină. Medicul a mai spus că tratamentul chirurgical nu se aplică la cazurile la care, în momentul diagnosticului, sunt descoperite metastaze în alte organe. Aceste paciente beneficiază doar de tratament sistemic în Serviciul de Oncologie de la IRO.

Tratamentul este decis în echipa multidisciplinară unde se întâlnesc medici din toate specialitățile implicate precum: chirurgi, oncologi, radioterapeuți, anatomopatologi, radiologi, specialiști de medicină nucleară, psihologi și geneticieni. Dr. Ana Maria Mușină a explicat că rolul acestei echipe este acela de a face un plan personalizat cu secvența și tipul de tratamente pe care pacientele trebuie să le primească astfel încât prognosticul oncologic să fie cât mai bun și supraviețuirea cât mai lungă. Deși pentru unele cazuri decizia terapeutică este foarte ușoară, există și situații complexe în care este nevoie de o discuție aprofundată pentru a stabili managementul terapeutic.

Medicul atenționează însă că există o idee preconcepută și total greșită prin care diagnosticul de cancer mamar se asociază cu ablația sânului în totalitate. Sunt puține situațiile în care se recomandă o mastectomie și mult mai puține cele în care mastectomia bilaterală este indicată. Aceasta se recomandă în situațiile în care tumora este extinsă la tot sânul, când aceasta afectează și pielea de la nivel mamar sau când pacienta își dorește mastectomie fără a lua în calcul și alte tipuri de tratamente chirurgicale

Chirurgia conservatoare ajutată de procesele de screening

Medicul a mai explicat că atunci când este vorba de cancerul mamar, acesta poate să afecteze pe oricine, cazuri de celebrități cu o astfel de boală fiind actrițe celebre precum Olivia Munn sau Shannen Doherty.

„Mastectomia bilaterală este indicată în câteva situații particulare. Prima se referă la existența unui cancer mamar care afectează cei doi sâni, o situație foarte rar întâlnită. În al doilea caz este vorba de o pacientă purtătoare a unei mutații genetice care va crește foarte mult riscul de a avea un cancer mamar. Cel mai bun exemplu este cel al Angelinei Jolie, care este purtătoarea unei astfel de mutații genetice și care a optat pentru o ablație a sânilor bilateral cu viză preventivă. A treia situație este un cancer de mamar apărut la un sân, motiv pentru care pacienta solicită îndepărtarea și a sânului sănătos pe lângă cel bolnav. Aceasta este o atitudine frecvent întâlnită în Statele Unite și mai puțin practicată în Europa. De ce ? Pentru că îndepărtarea sânului sănătos nu aduce un beneficiu în ceea ce privește supraviețuirea, iar îndepărtarea sânilor bilateral atunci când doar unul este afectat este considerată o nouă epidemie”, a punctat dr. Ana Maria Mușină.

Medicul a atras atenția și asupra faptului că, în prezent, datorită programelor de screening care permit diagnosticul precoce al cancerului mamar, chirurgia conservatoare reprezintă cel mai frecvent tip de tratament chirurgical aplicat în cancerul mamar. Chirurgia conservatoare a sânului presupune îndepărtarea tumorii cu margini de siguranță și conservarea sânului restant. Aceasta se adresează tumorilor de mici dimensiuni, care nu sunt multiple și extinse în tot sânul.

„Cel mai frecvent sunt întrebată de către paciente despre riscul de recidivă locală pentru că există această temere că boala poate reapărea. Bazându-se pe această temere multe paciente solicită mastectomia. După ce le informăm că riscul de recidivă este același atât după mastectomie, cât și după tratamentul conservator, multe paciente îți reconsideră decizia și optează pentru chirurgie conservatoare. Totodată sunt întrebată despre riscul ca boala să apară la copii și, de cele mai multe ori, dacă istoricul familial este sugestiv pentru o componentă genetică, le direcționez pentru sfat genetic”, a explicat medicul.

Dr. Ana Maria Mușină a subliniat faptul că statisticile arată că una din opt femei va dezvolta cancer mamar pe durata întregii vieți, dar un cancer depistat precoce este un cancer vindecat într-un procent de peste 90% . Astfel, tot conform statisticilor, 9 din 10 femei supraviețuiesc cancerului mamar.

„Diagnosticul de cancer mamar nu reprezintă o condamnare la moarte. Astăzi avem soluții de tratament indiferent de stadiul la care este descoperit, dar cu cât este depistat mai repede cu atât mai bine. Nu toate cazurile de cancer mamar necesită mastectomie și chiar dacă aceasta este indicată sunt soluții, precum reconstrucția mamară, care va permite o viață perfect normală”, a concluzionat dr.Ana Maria Mușină.

.

 

.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii