1 Iunie-Cum s-au pregătit patronii ieşeni de terase de marea deschidere
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 16.05.2021

1 Iunie-Cum s-au pregătit patronii ieşeni de terase de marea deschidere

Persoanele care vor să mergă la terase sunt obligate de lege să îşi facă rezervare în prealabil.

GALERIE
terase deschidere
  • terase deschidere
- +

Proprietarii de terase din oraş sunt pregătiţi să primească de astăzi clienţi. Regulile pe care trebuie să le respecte atât patronii, cât şi cei care vor călca pragul teraselor sunt destul de drastice. Ieşenii trebuie să îşi facă în prealabil rezervare şi să prezinte buletinul de identitate când ajung la local, fiind notaţi într-un registru.

Astfel, în cazul apariţiei unei îmbolnăviri, se va putea face mai uşor o anchetă epidemiologică, spun autorităţile. Accesul celor cu simptome respiratorii va fi interzis, iar la o masă vor putea sta doar patru persoane dacă nu provin din aceeaşi familie, cu respectarea unei distanţe de 1,5 metri între ei. Nu se vor mai putea transfera meniuri, oliviere sau alte obiecte de la o masă la alta fără a fi dezinfectate înainte. Ieşenii trebuie să fie pregătiţi (fizic şi psihic) pentru o ieşire la cafea complet diferită faţă de acum două luni jumătate.

Preţurile vor rămâne la fel

 

Patronii de restaurante din Iaşi arată că preţurile vor rămâne aceleaşi, deşi redeschiderea teraselor aduce cheltuieli suplimentare. Au cumpărat dezinfectante, măşti, mănuşi, unii chiar şi tuneluri de dezinfecţie. Alţi patroni au comandat sute de meniuri de unică folosinţă. Reamenajarea terasei astfel încât distanţa dintre mese să fie de 2 metri înseamnă pentru ei clienţi mai puţini şi, implicit, vânzări mai mici.

Chiar şi aşa, antreprenorii ieşeni cu afaceri în domeniu sunt optimişti şi abia aşteaptă să primească, din nou, clienţi. Mai mult de atât, unul dintre managerii cu care reporterii „Ziarului de Iaşi” au discutat arată că va oferi clienţilor şi câte un pahar de şampanie din partea casei. Industria HoReCa este una dintre cele mai afectate de pandemia COVID-19, aşadar momentul trebuie marcat, consideră el.

Fără evenimente

Gabriela Curelaru, managerul restaurantului Complex Popas Păcurari, spune că reluarea activităţii este „cât de cât îmbucurătoare”. „Avantajul nostru este că avem două terase mari şi două foişoare, astfel că putem redeschide începând cu 1 iunie. Din cele 63 de mese de care dispuneam în total, acum avem  27, aşezate la distanţă de 2 metri între ele. Mesele sunt cu 2, 4 sau 6 scaune. Clienţii care vor fi membri ai aceleiaşi familii vor putea sta normal la masă, iar în cazul în care  sunt prieteni sau colegi, de exemplu, câte 4 la masă cu o distanţă de 1,5 metri între ei. 

Toţi angajaţii au fost instruiţi cu privire la noile măsuri de siguranţă. Terasele vor fi spălate şi dezinfectate în fiecare dimineaţă. La începerea programului de lucru li se va măsura temperatura tuturor salariaţilor, iar personalul de servire va purta măşti şi mănuşi. Se vor dezinfecta mesele şi scaunele după fiecare client care ne va trece pragul, la fel şi meniurile şi olivierele, care nu se vor mai putea da de la o masă la alta. Vor fi amplasate dispensere cu dezinfectant la fiecare terasă şi foişor, dar şi la grupurile sanitare. Deocamdată nu vom putea organiza evenimente, dar sperăm ca de la 1 iulie să primim undă verde la petreceri”, a spus pentru „Ziarul de Iaşi” Gabriela Curelaru.

Tuneluri de dezinfecţie

Şi terasa restaurantului La Castel se redeschide de astăzi. Însă, până a ajunge să se aşeze la mese, ieşenii vor fi nevoiţi să treacă înainte prin tuneluri de dezinfectare. „Deschidem de luni (astăzi – n.r.) terasa. Am cumpărat termometre, la intrare am pus tuneluri de dezinfecţie, iar clienţii vor trece prin ele. Vom respecta toate măsurile impuse de autorităţi. Personalul va purta măşti şi manuşi, noi am cumpărat şi viziere, pentru a spori gradul de protecţie, eventual vara angajaţii să folosească doar viziera, având în vedere ca vor fi temperaturi ridicate. Am aşezat mesele la o distanţă de 2 metri una de cealaltă, avem dezinfectante puse la dispoziţia clienţilor noştri”, ne-a spus Constantin Rădeanu, patronul restaurantului.

Un pahar de şampanie

Proprietarul restaurantului Mamma Mia ne-a declarat că va redeschide ambele terase din oraş, iar pentru a marca momentul, fiecare client va fi întâmpinat cu un pahar de şampanie. Spune că ieşenii au început să îşi facă rezervări încă de zilele trecute, astfel că se aşteaptă la o perioadă aglomerată. Aici, meniurile vor fi de unică folosinţă, au fost scoase din uz olivierele şi au introdus ulei, oţet, sare şi piper ambalate individual.

De asemenea, dacă vor, clienţii pot folosi tacâmuri de unică folosinţă. „Am făcut un plan intern al mediului de lucru, cu practici de igienă pentru prevenirea răspândirii virusului, care conţine toate măsurile impuse de lege, dar şi alte măsuri suplimentare. Preţurile nu au fost majorate. Dorim să răsplătim încrederea ieşenilor prin servicii şi produse sigure. Fiecare client va primi un pahar din noile spumante de la Cotnari din partea casei. Vrem să fie un eveniment memorabil şi să urăm clienţilor noştri cât mai multe zile de vară plăcute la terasa Mamma Mia. Ne-au lipsit foarte mult”, a subliniat patronul restaurantului. 

 

 

 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Principiul lui Peter şi sportul

Nicolae GRECU

Principiul lui Peter şi sportul

Cei care nu izbutesc să treacă trec graniţa dintre competenţă şi incompetenţă se consideră insultaţi de către cei care observă aceasta.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

În ultimul foileton al acestei serii sunt analizate două „contribuţii“ recente ale unor autori români, marcate de manipularea de tip protocronist a unor documente de istorie medievală europeană.

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

pr. Constantin STURZU

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

Ziua de mâine, a treia duminică a Paştilor, este consacrată femeilor mironosiţe (purtătoare de miruri la mormântul Domnului). Un bun prilej pentru a vorbi despre condiţia femeii în creştinism.

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Azi doresc să vă provoc la reflecţie, fără să mă implic impunând vreun punct de vedere personal care să mă înregimenteze într-o tabără pro sau contra. E un subiect incitant, argumentele variate ale apărătorilor şi acuzatorilor nefiind deloc futile în a decela un răspuns definitiv.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.