1 milion de euro din bugetul Iaşului pentru titlul de „Capitală Mondială a Cărţii“!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 19.09.2021

1 milion de euro din bugetul Iaşului pentru titlul de „Capitală Mondială a Cărţii“!

GALERIE
carte
  • carte
- +

Aceasta este suma pe care Primăria o propune, în cazul în care vom câştiga competiţia pentru desemnarea titlului. Iaşul şi-a depus dosarul la sfârşitul lunii trecute. Cu ce idei intrăm în această competiţie internaţională?

Primăria a estimat un buget de un milion de euro pentru organizarea de manifestări culturale, în cazul în care Iaşul va câştiga titlul de „Capitală Mon­dială a Cărţii“ în 2018. Municipalitatea a depus dosarul la sfârşitul lunii mai, competiţia, al cărui câştigător se va afla în vară, fiind organizată de către UNESCO.

Potrivit reprezentanţilor Pri­măriei, ideea principală a dosarului Ia­şului este de a contribui la dezvoltarea comunităţii şi a indivizilor prin intermediul accesului la cultură, creând un spaţiu în care să se regăsească toţi cetăţenii oraşului. În acest sens, au fost stabilite şase programe culturale principale în cadrul cărora vor fi derulate 31 de evenimente.

Unul dintre programe („Meseriile cărţii“) prevede amenajarea unui spaţiu muzeal privind trecutul industriei cărţii, iar altul („Viitorul cărţii“) se raportează la noile tehnologii din perspectiva literaturii, drepturilor de autor şi accesului la cultură. În acelaşi timp, programul „Cartea în spaţiul pu­blic“ vizează revitalizarea unor spaţii pu­blice având în centru cartea, iar „Cartea, un limbaj universal“ propune acţiuni cu destinaţie globală. Celelalte două programe sunt „Cartea ca sărbă­toare“ (celebrarea cărţii prin festivaluri şi evenimente culturale) şi „Cartea în spa­ţiul geosocial“ (proiect ce se rapor­tează la comunităţile dezavantajate economic, social sau cu handicap).

În agenda de evenimente au fost cuprinse manifestări precum un festival de carte pentru copii şi tineret, un salon de carte ştiinţifică, un festival inter­na­ţio­nal de neoavangardă, un târg internaţio­nal de carte electronică, expoziţii tematice sau proiecte de reamenajare urbană care se încadrează în tematica programului (de exemplu, biblioteci în aer liber).

Tot­odată, alte acţiuni fac referire la traduceri din clasici români pentru muzeele literare, simpozioane internaţionale de carte religioase sau manifestări prin care cartea să fie prezentă şi în comunităţile dezavantajate.

Iniţiatorul proiectului „Iaşi, Capitală Mondială a Cărţii“ în 2018 este Pri­mă­ria, iar printre parteneri se numără Uni­versitatea „Al.I. Cuza“, Asociaţia Cultu­rală Feedback, Federaţia Organizaţiilor Negu­vernamentale pentru Servicii Sociale Iaşi sau Asociaţia „Salvaţi Copiii“. De asemenea, dosarul Iaşului este susţinut de Uniu­nea Scriitorilor din România, Asociaţia Editorilor din România şi Comisia Naţională UNESCO.

Competiţia mondială nu implică şi un premiu financiar pentru oraşul câştigător, ci doar o recunoaştere simbolică a celui mai bun program cultural dedicat cărţii iniţiat de o comunitate.

Până în prezent, UNESCO a decernat acest titlu anual către 17 oraşe, printre care s-au nu­mă­rat Madrid, New Delhi, Montreal, Am­sterdam, Bogota, Buenos Aires şi Bang­kok. Pentru anul 2018, câştigătorul va fi anunţat în această vară.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grand Slam, povestea unei himere

Nicolae GRECU

Grand Slam, povestea unei himere

Singurătatea lui Djokovic, în faţa fileului şi a lui Medvedev, a fost definitorie cu un game înaintea finişului, când dârzul reprezentant al unui neam de luptători, a izbucnit în lacrimi.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (IV)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (IV)

Seria consideraţiilor etimologice din sfera mai largă a pescuitului este continuată de câteva cuvinte româneşti importante referitoare la ambarcaţiuni.

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

pr. Constantin STURZU

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

La mijlocul primei luni a anului bisericesc prăznuim Înălţarea Sfintei Cruci. Istoric vorbind, această sărbătoare aminteşte de două evenimente: găsirea Sfintei Cruci la Ierusalim de către Sfânta Împărăteasă Elena şi înălţarea ei în văzul tuturor în acea zi, dar şi pe 14 septembrie 335, imediat după sfinţirea primei Biserici a Învierii Domnului, zidită de Sfântul Împărat Constantin cel Mare, respectiv aducerea Sfintei Cruci înapoi în Ierusalim, pe 14 septembrie 630, după ce a fost recuperată de la perşi de către împăratul bizantin Heraclius.

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Democraţia liberală din Statele Unite ale Americii şi Anglia a fost influenţată pozitiv de impactul diverselor „religii ale raţiunii”, precum deismul sau teismul. Acestea au jucat un rol de mediator între sistemul socio-politic al teoriei raţionale a drepturilor naturale şi cel religios. Aceste noi religii seculare nu reprezentau decât contracţii instituţionale ale religiilor tradiţionale, născute prin acţiunea revoluţiilor franceză şi americană. 

pulspulspuls

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

Apropo de congresul liberal cu alegeri de lider care bate la uşă, ce va fi de azi egzact într-o săptămână, cică printre unii liberalii mai vechi se vorbeşte că jocurile ar fi deja făcute, iar Cîţu ar avea deja cam două treimi din voturi de partea lui.

Caricatura zilei

PNDL3

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.