1 octombrie este Ziua Internaţională a Vârstnicilor. Previziunile catastrofale privind îmbătrânirea populaţiei
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

miercuri, 27.10.2021

1 octombrie este Ziua Internaţională a Vârstnicilor. Previziunile catastrofale privind îmbătrânirea populaţiei

GALERIE
varstnici
  • varstnici
- +

Speranţa de viaţă a crescut, însă din urmă nu vin la fel de mulţi tineri care să ne poarte de grijă la bătrâneţe. Întrebarea cercetătorilor este dacă România va fi peste 50 de ani populată preponderent de vârstnici.

Ziua Internaţională a Vârstnicilor, instituită de Adunarea Generală a ONU în 1990, se sărbătoreşte în fiecare an la 1 octombrie. Deşi ONU a gândit încă din 1982 planuri pentru îmbunătăţirea situaţiei vârstnicilor, obligând statele să acţioneze pentru bunăstarea acestei categorii a populaţiei, bătrânii români trăiesc şi astăzi de pe o zi pe alta. Frământă în pumni batista cu care-şi şterg lacrimile de dorul copiilor plecaţi şi-njură Guvernul în prag de pensie, când banii din pensia trecută s-au dus de mult.

Studiile demografice spun că, în viitor, cel puţin dintr-un anumit punct de vedere, va fi chiar mai rău. În 2050, o treime din populaţia Europei va fi de peste 65 de ani, în ceea ce priveşte România cifrele fiind mai îngrijorătoare. Peste 3,3 milioane de vârstnici în 2015 De când sociologii se preocupă să pună cap la cap date şi să aprecieze tendinţe, cifrele arată că România s-a confruntat cu cea mai scăzută populaţie în 1930 (14,1 milioane), cei mai mulţi români numărând operatorii de interviu în 1990 (23,2 milioane). În 1990 vârstnicii reprezentau 10,3% din totalul populaţiei, zece ani mai târziu cifra crescuse la 19,9%.

 
Citeste mai mult: adev.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Şcoala în pătrăţele

Ioan Alexandru TOFAN

Şcoala în pătrăţele

Nu ştim să facem ore online sau să folosim calculatorul în şcoală, altfel decât ca pe un telefon mai mare. Putem învăţa, ce-i drept, dar asta cere timp. Dar putem, între timp, să încercăm să preţuim mai mult şcoala, iar apoi, cred, învăţământul online nu ar mai fi o problemă.

Filmuletul zilei

opinii

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Florin CÎNTIC

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Într-o tăcere asurzitoare, a trecut complet neobservată aniversarea celor o sută de ani de la naşterea ultimului Suveran al României. Între timp, s-a fâsâit şi cel mai mare miracol postdecembrist - transformarea haimanalelor securiste ale anilor 90 din detractori mizerabili ai monarhiei în propagandişti excitaţi care-şi smulgeau părul din cap şi îmbăloşau catafalcul regal cu elogiile lor false, în urmă cu patru ani. Dar de asta există arhivişti: să ne ajute să nu uităm! 

Era odată...

Radu PĂRPĂUȚĂ

Era odată...

Şi iernile parcă erau mai ierni pe vremea aceea! Ori poate să mă fi prea moşnegit eu şi să văd binele numai în trecut? Nu ştiu copil să nu fi mers cu uratul sau cu colindatul, că pe atunci ne lăsau părinţii, nu se temeau că o să păţim nu ştiu ce chestii nasoale şi nu ne dădeau o sută de lei sau de euro numai să stăm cuminţi acasă; şi răsuna tot satul pe atuncea de hăăăi-hăi, de pristandaua la muzicuţă, de zornăitul salbelor cu clopoţei ale mascaţilor sau de mugetul buhaiului (oare ştiţi ce-i acela „buhai” sau vă trebuie şi pentru asta o expoziţie etnografică?), cum nu găsiţi voi pe internet oricât aţi căuta.

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Alex VASILIU

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Scriind în săptămânile trecute despre dirijorii Cristian Mandeal şi Ion Baciu, am selectat din comentariile concertelor orchestrei Filarmonicii ieşene, publicate de Liliana Gherman în revista „Cronica” din 1966 până în 1995. Erau analize de natură publicistică, spre înţelesul cititorului aflat pe o treaptă superioară a perceperii, a plăcerii în domeniul artei sunetelor cultivate, dornic să înţeleagă mai mult, să-şi pună în relaţie impresiile formate în sala de concert cu impresiile cronicarului. 

pulspulspuls

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Ei bine, dragi cetitori, nu ştim dacă aţi găsit până acum timp ca să aruncaţi un ochi pe trecutul sau prezentul celor care sunt prezentaţi ca fiind oamenii lui Dragnea în târg, dar iote că noi am găsit oleacă de vreme şi, din ce-am aflat, ne-am pus deja mâinile-n cap când am văzut cam ce se prezintă pe piaţă, de către unii, ca fiind alternativa post-pandemică pentru votanţii PSD. 

Caricatura zilei

Mall

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.