10.000 de ieşeni la festivitatea de 1 Decembrie. Majestatea sa Margareta a fost în prim plan
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

miercuri, 20.10.2021

10.000 de ieşeni la festivitatea de 1 Decembrie. Majestatea sa Margareta a fost în prim plan

GALERIE
Majestatea sa Margareta 1 decembrie iasi
  • Majestatea sa Margareta 1 decembrie iasi
- +

Vremea plăcută, deşi rece, a adus în Piaţa Palatului ieri dimineaţă mult mai mulţi ieşeni decât în alţi ani: peste 10.000. La manifestări a fost prezentă şi Majestatea sa Margareta, custodele Coroanei României

Vremea frumoasă de ieri, deşi rece, a crescut spectaculos audienţa din acest an a ceremoniei organizate de Ziua Naţională la Iaşi. Peste 10.000 de ieşeni au ţinut să fie prezenţi cu steaguri tricolor, unii chiar în port popular, în Piaţa Palatului. Manifestările au urmat parcursul obişnuit: după intonarea Imnului de stat, a fost oficiată o slujbă religioasă, apoi au fost rostite discursuri. Seria a fost deschisă de reprezentanţii Mitropoliei şi Diecezei Romano-Catoice, după care preşedintele PNL Iaşi, în calitate de membru al Guvernului (ministru al Mediului) a citit mesajul politic al premierului României. La microfon au trecut apoi preşedintele Consiliului Judeţean, Maricel Popa - care şi-a încheiat discursul cu un călduros „La mulţi ani, România de pretutindeni, din Basarabia, de la Nisa pân’ la Tisa, pân’ la Dunăre!“, urmat de primarul Iaşului, de fostul ministru al Educaţiei din Republica Moldova şi de locţiitorul comandantului Garnizoanei Iaşi.

La ceremonie a participat, dar fără să ia cuvântul, şi Majestatea Sa Margareta, custodele Coroanei Române, însoţită de Alteţa Sa Regală Princepele Radu, ieşean la origine, şi de ASR Principesa Sofia. Două coroane de flori au fost depuse la statuia lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din partea Casei Regale, respectiv a instituţiilor administrative ieşene. În ultima parte a manifestărilor, parada militară a reunit defilarea pedestră şi a carelor blindate ale Garnizoanei, dar şi a forţelor de ordine şi intervenţie - Jandarmerie, Poliţie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, SRI, STS, Penitenciar şi, în încheiere, Poliţia Locală Călare. 

Imagini și video găsiți AICI

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Iluzii guvernamentale

Lucian DÎRDALA

Iluzii guvernamentale

Aparent, desemnarea domnului Cioloş a fost un gest politic inutil, de natură a consuma în zadar timp şi energie. În realitate, ea a avut rolul de a oferi partidelor din fostul arc guvernamental ceva mai mult timp de gândire şi, în special pentru PNL, de decantare a opţiunilor pe termen mediu.

Filmuletul zilei

opinii

Un model discret, iradiant...

Florin CÎNTIC

Un model discret, iradiant...

Zilele trecute l-am sărbătorit pe Alexandru Zub la Mănăstirea Văratic, loc de reflecţie şi ospitalitate pentru multe figuri emblematice ale culturii noastre contemporane. Cum Înalt Prea Sfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei, face pentru marele istoric mai mult decât Academia şi autorităţile locale la un loc, aş vrea, ca modestă reverenţă, să readuc în faţa cititorilor un text revelator pentru efigia lui Al. Zub, model cultural şi uman pentru mulţi dintre noi, un partener de dialog exemplar, ieri şi azi.

Serafima

Radu PĂRPĂUȚĂ

Serafima

Serafima nu amintea deloc în înfăţişare de un serafim. Nu ştiu la ce s-o fi gândit maică-sa, când i-a dat acest nume - Serafima, poate originea ei basarabenească s-o fi condus spre acest nume, căci numele se întâlneşte la ruşi. Nu găsesc decât explicaţia că, nu-i aşa, orice gâscă îşi visează puii lebede. 

Întâlniri internaţionale Enescu (II)

Alex VASILIU

Întâlniri internaţionale Enescu (II)

Tinerii participanţi la Concursul de cânt vocal organizat la Paris în paralel cu festivalul Rencontres Internationales Georges Enesco au avut de demonstrat pregătirea în trei domenii muzicale: aria de operă clasică sau romantică, aria sau liedul modern şi liedul compus de George Enescu. Sunt experienţe muzicale ce le-au deschis deja, unora, calea spre scenele de spectacol, de recital, având în vedere cerinţele teatrelor lirice şi oportunităţile înregistrării pe disc a unor programe inedite. 

pulspulspuls

Cum se va tranşa duelul amazoanelor de la USR Iaşi? Iată câteva indicii!

Cum se va tranşa duelul amazoanelor de la USR Iaşi? Iată câteva indicii!

Vorbeam ieri aicea despre cum de s-a făcut şi s-au aranjat cărţile politicii încât dipotata Monika de la Iaşi a luat faţa în partid, la nominalizarea ca menistru al digitalizării, unora mai bine înfipţi ca ea pe lângă şefi. 

Caricatura zilei

Suspiciune...

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.