anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 01.07.2022

10.000 de tineri din Iaşi, Chişinău şi Odesa ar putea primi subvenţii pentru călătorii cu trenul în Europa

GALERIE
Trenuletul
 • Trenuletul
- +

După ce au susținut sincronizarea trenului care circulă de la Odesa la Chișinău, cu cel care face legătura dintre Chișinău și Iași, mai multe instituții din Republica Moldova pledează acum pentru crearea unui program prin care tinerii de 18 ani din Ucraina, Republica Moldova și România ar putea circula în Uniunea Europeană beneficiind de subvenții europene.

„Țară veche, țară nouă/Parcă-i una, parcă-s două/Ba aparte, ba-mpreună/Parcă-s două, parcă-i una”

Trenulețul, piesa interpretată de Zdob și Zbud și Frații Advahov, a câștigat deja inimile europenilor, la concursul muzical Eurovision din acest an și a ieșit pe locul doi în topul popular al voturilor, după Ucraina. Nu întâmplător, tocmai Roman Iagupov, solistul trupei Zdob și Zbub transmite într-un scurt mesaj pe YouTube: Hello, salut, eu susțin DiscoverEU între Iași, Chișinăși Odesa.

La varsta de 18 ani, cu trenul prin Europa

DiscoverEU este o acțiune a programului Erasmus+ care le dă tinerilor posibilitatea de a descoperi Europa prin intermediul unor experiențe de învățare. Pentru această acțiune, Parlamentul European a ales să se adreseze tinerilor care tocmai au împlinit 18 ani, întrucât această vârstă marchează un moment important în trecerea la viața adultă și conștientizarea noțiunii de cetățenie europeană, este menționat pe siteul oficial al acțiunii DiscoverEU. Călătorind în special cu trenul, tinerilor li se oferă șansa de a descoperi diversitatea Europei, de a afla mai multe despre patrimoniul cultural și istoria acesteia și de a intra în contact cu oameni de pe tot continentul. În schimb, Comisia Europeană îi încurajează să își împărtășească experiențele, pentru că toți participanții devin ambasadori ai DiscoverEU.

Din Republica Moldova, Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor (IDEP), lansează Uniunii Europene o provocare: aceea de a crea un frate mai mic al DiscoverEU, între România, Republica Moldova și Ucraina, pe care să-l cheme UA-RM#DiscoverEU. Concret, inițiatorii propunerii vor să obțină călătorii subvenționate între cele trei țări pentru 10.000 de tineri din Iași, Chișinău și Odessa. Bugetul total ar fi de 300.000 de euro.

City break-uri cu transport pe calea ferată

Motivația demersului este mai largă decât cea deja amintită în programul original DiscoverEU. “Propunerea UA-RM#DiscoverEU este menită să salveze locurile de muncă din industria turismului, care este cea mai afectată de restricțiile COVID. Prin propunerea UA-RM#DiscoverEU, este posibilă stimularea turismului regional pe calea ferată pentru vizite scurte (cum ar fi City Breaks) efectuate de tânăra generație în anul declarat 2022 - Anul european al tineretului”, este convins Iurie Calestru, directorul IDEP.

Merge trenul, parcă zboară/Dintr-o țară-n altă țară/Merge și nu poate pricepe/Care țară? Unde-ncepe?

“Credem că prin extensia DiscoverEU Chișinău Iași, iar ulterior spre Odessa, vom putea împreună cu cei 10 mii tineri Ambasadori DiscoverEU din regiune, să contribuim la popularizarea rutei, în special cu transportul verde (Pactul Ecologic European), ceea ce va contribui la creșterea numărului turiștilor în regiune, turismul fiind grav afectat de COVID-19”, se arată într-o scrisoare transmisă de un grup de lucru din care fac parte IDEP, Căile Ferate din Moldova și Asociația Patronală a Industriei Turismului din Republica Moldova (APIT).

Prin acest document se cere ajutorul autorităților centrale române și moldovenești sub forma unor scrisori de susținere “a propunerii ajunsă la un stadiu de dezvoltare matur – extensia DiscoverEU Iași-Chișinău pentru 10 mii tineri, iar când vor permite circumstanțele și spre Odesa”. Scrisorile de susținere semnate de președinții Maia Sandu și Klaus Iohannis ar urma apoi să fie trimise către instituțiile europene.

Preşedinta Parlamentului European, susţinătoare a proiectului

Scrisoarea, adresată președinților Republicii Moldova și al României, conducerilor Căilor Ferate din cele două țări, dar și Ministerelor român al Turismului și moldovenesc al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și președintelui CJ Iași, Costel Alexe, amintește că grupul de lucru a acordat susținere Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova și autorităților de la Iași, în sprijinul a peste 15 mii de persoane plecate cu trenul de la Chișinău și Căușeni la Gara Socola ori la gara din Cristești, iar „la Iași (grupul de lucru CFM-APIT-IDEP) a coordonat susținere destinată călătorilor ce vin cu trenul Chișinău-Iași”.

Propunerea IDEP a marcat deja o primă victorie, în aprilie, printr-o scrisoare semnată de   președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, care îi scria atunci lui Iurie Calistru, directorul IDEP: „(...) vă pot asigura de sprijinul meu în această inițiativă ambițioasă. Acest proiect va fi și mai necesar odată ce agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei va lua sfârșit și ne vom putea concentra împreună asupra reconstrucției Ucrainei, oferind o perspectivă europeană suplimentară pentru partenerii noștri estici”. În continuare, președintele PE a oferit și câteva sugestii: “Grupurile politice sunt cele care stabilesc agenda plenară a Parlamentului European și sper că vor propune și vor fi de acord cu rezoluția propusă de Tudor Ciuhodaru. Aș dori să vă recomand, prin urmare, să căutați sprijinul pentru moțiunea solicitată de Parlament pentru o rezoluție din partea grupurilor politice ale Parlamentului care conduc astfel de inițiative”

De ce pledează atât de serios instituțiile de la Chișinău pentru acest proiect? Răspunsul vine tot de pe pagina DiscoverEU: "Datorită experienței oferite de DiscoverEU, își vor dezvolta competențe-cheie precum abilitățile lingvistice, încrederea în sine, adaptabilitatea, rezistența la stres, autonomia, comunicarea interpersonală, capacitatea de soluționare a problemelor, aptitudinile organizatorice și de muncă în echipă”.

“Când ajunge trenu-n gară/Parcă n-a ieșit din țară/Parcă-a mers, fără să iasă/De acasă pân-acasă”/Hey ho! Let's go!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (I)

Alexandru LĂZESCU

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (I)

În timp ce puterile europene majore doresc o finalizare rapidă a războiului din Ucraina, indiferent de rezultat, pentru America miza acestuia este una globală, cu impact asupra competiţiei geopolitice cu China.

opinii

Mistica secretului

Alexandru CĂLINESCU

Mistica secretului

Ne îndreptăm oare către un regim autoritar, în care renasc vechi frustrări şi obsesii? (...) Din luările de poziţie pe care le-am urmărit în aceste zile, reiese că situaţia actuală a Arhivelor ridică serioase semne de întrebare. Se perpetuează o anomalie: Arhivele sunt în subordinea Ministerului de Interne, ceea ce ne trimite din nou la isteria „secretului de stat”. Ar fi o regretabilă reîntoarcere în timp.

Arte şi meserii

Neculai SEGHEDIN

Arte şi meserii

Acum mai mulţi ani, după ce se înfiinţaseră universităţi şi filiale ale acestora pe la fiecare colţ de stradă, de ziceai că riscăm să ajungem o naţie de superintelectuali, de se speriase însuşi Comitetul Nobel de avalanşa de potenţiale premii ce urmau să poposească pe plaiurile mioritice, s-a ajuns la concluzia că, totuşi, cineva trebuie să mai muncească şi cu mâinile, pentru că, vorba lui Creangă, … dac-ar fi să iasă toţi învăţaţi […], n-ar mai avea cine să ne tragă ciubotele. 

Patologia şi puţinătatea intelectuală

Radu POPESCU

Patologia şi puţinătatea intelectuală

Perseverenţa cu care Dodon, socialiştii moldoveni şi partenerii lor politici de la Kremlin apelează doar la dezinformări pentru a-şi argumenta părerile reflectă un fenomen aflat la graniţa dintre patologie şi puţinătate intelectuală, rezultatele ultimelor alegeri prezidenţiale şi parlamentare din Republica Moldova arătând că oamenii - obişnuindu-se nu doar cu acelaşi tip de păcăleală, dar şi cu aceiaşi propagatori ai mesajelor false - nu mai pot fi duşi de nas ca pe vremuri. 

pulspulspuls

Speranţe de la Iaşi via Suceava pentru un posibil aranjament în Guvern

Speranţe de la Iaşi via Suceava pentru un posibil aranjament în Guvern

Demisia şi ancheta procurorilor DNA privindu-l pe ministrul pesedist al agriculturii, junele oltean de partid şi de stat Chesnoiu, om al sistemului, cică ar fi creat unele speranţe în anumite zone ale politichiei din mai multe judeţe, printre care şi la Iaşi, auzim. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.