Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

10.000 de tineri din Iaşi, Chişinău şi Odesa ar putea primi subvenţii pentru călătorii cu trenul în Europa

GALERIE
Trenuletul
  • Trenuletul
- +

După ce au susținut sincronizarea trenului care circulă de la Odesa la Chișinău, cu cel care face legătura dintre Chișinău și Iași, mai multe instituții din Republica Moldova pledează acum pentru crearea unui program prin care tinerii de 18 ani din Ucraina, Republica Moldova și România ar putea circula în Uniunea Europeană beneficiind de subvenții europene.

„Țară veche, țară nouă/Parcă-i una, parcă-s două/Ba aparte, ba-mpreună/Parcă-s două, parcă-i una”

Trenulețul, piesa interpretată de Zdob și Zbud și Frații Advahov, a câștigat deja inimile europenilor, la concursul muzical Eurovision din acest an și a ieșit pe locul doi în topul popular al voturilor, după Ucraina. Nu întâmplător, tocmai Roman Iagupov, solistul trupei Zdob și Zbub transmite într-un scurt mesaj pe YouTube: Hello, salut, eu susțin DiscoverEU între Iași, Chișinăși Odesa.

La varsta de 18 ani, cu trenul prin Europa

DiscoverEU este o acțiune a programului Erasmus+ care le dă tinerilor posibilitatea de a descoperi Europa prin intermediul unor experiențe de învățare. Pentru această acțiune, Parlamentul European a ales să se adreseze tinerilor care tocmai au împlinit 18 ani, întrucât această vârstă marchează un moment important în trecerea la viața adultă și conștientizarea noțiunii de cetățenie europeană, este menționat pe siteul oficial al acțiunii DiscoverEU. Călătorind în special cu trenul, tinerilor li se oferă șansa de a descoperi diversitatea Europei, de a afla mai multe despre patrimoniul cultural și istoria acesteia și de a intra în contact cu oameni de pe tot continentul. În schimb, Comisia Europeană îi încurajează să își împărtășească experiențele, pentru că toți participanții devin ambasadori ai DiscoverEU.

Din Republica Moldova, Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor (IDEP), lansează Uniunii Europene o provocare: aceea de a crea un frate mai mic al DiscoverEU, între România, Republica Moldova și Ucraina, pe care să-l cheme UA-RM#DiscoverEU. Concret, inițiatorii propunerii vor să obțină călătorii subvenționate între cele trei țări pentru 10.000 de tineri din Iași, Chișinău și Odessa. Bugetul total ar fi de 300.000 de euro.

City break-uri cu transport pe calea ferată

Motivația demersului este mai largă decât cea deja amintită în programul original DiscoverEU. “Propunerea UA-RM#DiscoverEU este menită să salveze locurile de muncă din industria turismului, care este cea mai afectată de restricțiile COVID. Prin propunerea UA-RM#DiscoverEU, este posibilă stimularea turismului regional pe calea ferată pentru vizite scurte (cum ar fi City Breaks) efectuate de tânăra generație în anul declarat 2022 - Anul european al tineretului”, este convins Iurie Calestru, directorul IDEP.

Merge trenul, parcă zboară/Dintr-o țară-n altă țară/Merge și nu poate pricepe/Care țară? Unde-ncepe?

“Credem că prin extensia DiscoverEU Chișinău Iași, iar ulterior spre Odessa, vom putea împreună cu cei 10 mii tineri Ambasadori DiscoverEU din regiune, să contribuim la popularizarea rutei, în special cu transportul verde (Pactul Ecologic European), ceea ce va contribui la creșterea numărului turiștilor în regiune, turismul fiind grav afectat de COVID-19”, se arată într-o scrisoare transmisă de un grup de lucru din care fac parte IDEP, Căile Ferate din Moldova și Asociația Patronală a Industriei Turismului din Republica Moldova (APIT).

Prin acest document se cere ajutorul autorităților centrale române și moldovenești sub forma unor scrisori de susținere “a propunerii ajunsă la un stadiu de dezvoltare matur – extensia DiscoverEU Iași-Chișinău pentru 10 mii tineri, iar când vor permite circumstanțele și spre Odesa”. Scrisorile de susținere semnate de președinții Maia Sandu și Klaus Iohannis ar urma apoi să fie trimise către instituțiile europene.

Preşedinta Parlamentului European, susţinătoare a proiectului

Scrisoarea, adresată președinților Republicii Moldova și al României, conducerilor Căilor Ferate din cele două țări, dar și Ministerelor român al Turismului și moldovenesc al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și președintelui CJ Iași, Costel Alexe, amintește că grupul de lucru a acordat susținere Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova și autorităților de la Iași, în sprijinul a peste 15 mii de persoane plecate cu trenul de la Chișinău și Căușeni la Gara Socola ori la gara din Cristești, iar „la Iași (grupul de lucru CFM-APIT-IDEP) a coordonat susținere destinată călătorilor ce vin cu trenul Chișinău-Iași”.

Propunerea IDEP a marcat deja o primă victorie, în aprilie, printr-o scrisoare semnată de   președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, care îi scria atunci lui Iurie Calistru, directorul IDEP: „(...) vă pot asigura de sprijinul meu în această inițiativă ambițioasă. Acest proiect va fi și mai necesar odată ce agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei va lua sfârșit și ne vom putea concentra împreună asupra reconstrucției Ucrainei, oferind o perspectivă europeană suplimentară pentru partenerii noștri estici”. În continuare, președintele PE a oferit și câteva sugestii: “Grupurile politice sunt cele care stabilesc agenda plenară a Parlamentului European și sper că vor propune și vor fi de acord cu rezoluția propusă de Tudor Ciuhodaru. Aș dori să vă recomand, prin urmare, să căutați sprijinul pentru moțiunea solicitată de Parlament pentru o rezoluție din partea grupurilor politice ale Parlamentului care conduc astfel de inițiative”

De ce pledează atât de serios instituțiile de la Chișinău pentru acest proiect? Răspunsul vine tot de pe pagina DiscoverEU: "Datorită experienței oferite de DiscoverEU, își vor dezvolta competențe-cheie precum abilitățile lingvistice, încrederea în sine, adaptabilitatea, rezistența la stres, autonomia, comunicarea interpersonală, capacitatea de soluționare a problemelor, aptitudinile organizatorice și de muncă în echipă”.

“Când ajunge trenu-n gară/Parcă n-a ieșit din țară/Parcă-a mers, fără să iasă/De acasă pân-acasă”/Hey ho! Let's go!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri