vineri, 01.07.2022
După ce au susținut sincronizarea trenului care circulă de la Odesa la Chișinău, cu cel care face legătura dintre Chișinău și Iași, mai multe instituții din Republica Moldova pledează acum pentru crearea unui program prin care tinerii de 18 ani din Ucraina, Republica Moldova și România ar putea circula în Uniunea Europeană beneficiind de subvenții europene.
„Țară veche, țară nouă/Parcă-i una, parcă-s două/Ba aparte, ba-mpreună/Parcă-s două, parcă-i una”
Trenulețul, piesa interpretată de Zdob și Zbud și Frații Advahov, a câștigat deja inimile europenilor, la concursul muzical Eurovision din acest an și a ieșit pe locul doi în topul popular al voturilor, după Ucraina. Nu întâmplător, tocmai Roman Iagupov, solistul trupei Zdob și Zbub transmite într-un scurt mesaj pe YouTube: Hello, salut, eu susțin DiscoverEU între Iași, Chișinău și Odesa.
DiscoverEU este o acțiune a programului Erasmus+ care le dă tinerilor posibilitatea de a descoperi Europa prin intermediul unor experiențe de învățare. Pentru această acțiune, Parlamentul European a ales să se adreseze tinerilor care tocmai au împlinit 18 ani, întrucât această vârstă marchează un moment important în trecerea la viața adultă și conștientizarea noțiunii de cetățenie europeană, este menționat pe siteul oficial al acțiunii DiscoverEU. Călătorind în special cu trenul, tinerilor li se oferă șansa de a descoperi diversitatea Europei, de a afla mai multe despre patrimoniul cultural și istoria acesteia și de a intra în contact cu oameni de pe tot continentul. În schimb, Comisia Europeană îi încurajează să își împărtășească experiențele, pentru că toți participanții devin ambasadori ai DiscoverEU.
Din Republica Moldova, Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor (IDEP), lansează Uniunii Europene o provocare: aceea de a crea un frate mai mic al DiscoverEU, între România, Republica Moldova și Ucraina, pe care să-l cheme UA-RM#DiscoverEU. Concret, inițiatorii propunerii vor să obțină călătorii subvenționate între cele trei țări pentru 10.000 de tineri din Iași, Chișinău și Odessa. Bugetul total ar fi de 300.000 de euro.
Motivația demersului este mai largă decât cea deja amintită în programul original DiscoverEU. “Propunerea UA-RM#DiscoverEU este menită să salveze locurile de muncă din industria turismului, care este cea mai afectată de restricțiile COVID. Prin propunerea UA-RM#DiscoverEU, este posibilă stimularea turismului regional pe calea ferată pentru vizite scurte (cum ar fi City Breaks) efectuate de tânăra generație în anul declarat 2022 - Anul european al tineretului”, este convins Iurie Calestru, directorul IDEP.
Merge trenul, parcă zboară/Dintr-o țară-n altă țară/Merge și nu poate pricepe/Care țară? Unde-ncepe?
“Credem că prin extensia DiscoverEU Chișinău Iași, iar ulterior spre Odessa, vom putea împreună cu cei 10 mii tineri Ambasadori DiscoverEU din regiune, să contribuim la popularizarea rutei, în special cu transportul verde (Pactul Ecologic European), ceea ce va contribui la creșterea numărului turiștilor în regiune, turismul fiind grav afectat de COVID-19”, se arată într-o scrisoare transmisă de un grup de lucru din care fac parte IDEP, Căile Ferate din Moldova și Asociația Patronală a Industriei Turismului din Republica Moldova (APIT).
Prin acest document se cere ajutorul autorităților centrale române și moldovenești sub forma unor scrisori de susținere “a propunerii ajunsă la un stadiu de dezvoltare matur – extensia DiscoverEU Iași-Chișinău pentru 10 mii tineri, iar când vor permite circumstanțele și spre Odesa”. Scrisorile de susținere semnate de președinții Maia Sandu și Klaus Iohannis ar urma apoi să fie trimise către instituțiile europene.
Scrisoarea, adresată președinților Republicii Moldova și al României, conducerilor Căilor Ferate din cele două țări, dar și Ministerelor român al Turismului și moldovenesc al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și președintelui CJ Iași, Costel Alexe, amintește că grupul de lucru a acordat susținere Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova și autorităților de la Iași, în sprijinul a peste 15 mii de persoane plecate cu trenul de la Chișinău și Căușeni la Gara Socola ori la gara din Cristești, iar „la Iași (grupul de lucru CFM-APIT-IDEP) a coordonat susținere destinată călătorilor ce vin cu trenul Chișinău-Iași”.
Propunerea IDEP a marcat deja o primă victorie, în aprilie, printr-o scrisoare semnată de președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, care îi scria atunci lui Iurie Calistru, directorul IDEP: „(...) vă pot asigura de sprijinul meu în această inițiativă ambițioasă. Acest proiect va fi și mai necesar odată ce agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei va lua sfârșit și ne vom putea concentra împreună asupra reconstrucției Ucrainei, oferind o perspectivă europeană suplimentară pentru partenerii noștri estici”. În continuare, președintele PE a oferit și câteva sugestii: “Grupurile politice sunt cele care stabilesc agenda plenară a Parlamentului European și sper că vor propune și vor fi de acord cu rezoluția propusă de Tudor Ciuhodaru. Aș dori să vă recomand, prin urmare, să căutați sprijinul pentru moțiunea solicitată de Parlament pentru o rezoluție din partea grupurilor politice ale Parlamentului care conduc astfel de inițiative”
De ce pledează atât de serios instituțiile de la Chișinău pentru acest proiect? Răspunsul vine tot de pe pagina DiscoverEU: "Datorită experienței oferite de DiscoverEU, își vor dezvolta competențe-cheie precum abilitățile lingvistice, încrederea în sine, adaptabilitatea, rezistența la stres, autonomia, comunicarea interpersonală, capacitatea de soluționare a problemelor, aptitudinile organizatorice și de muncă în echipă”.
“Când ajunge trenu-n gară/Parcă n-a ieșit din țară/Parcă-a mers, fără să iasă/De acasă pân-acasă”/Hey ho! Let's go!
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Un tânăr depistat drogat, a facut scandal poliţiştilor de la Rutieră (VIDEO)
Atacul ruşilor asupra Odesei a luat 21 de vieţi. A fost bombardata o clădire de apartamente
U Craiova 1948 a reclamat clubul Kisvarda la FIFA. Totul are legătură cu Dominik Kovacic
Novak Djokovic s-a calificat în optimile de finală ale turneului de la Wimbledon
Alunecare uriaşă de teren: cel puţin 20 de persoane au murit, iar alte 10 au dispărut
Acţiunea "Năvodul" a poliţiştilor de la Biroul Rutier Iaşi (FOTO/VIDEO)
Nicolae Ciucă: SUA rămân cel mai apropiat aliat militar al nostru (VIDEO)
Numele de familie va putea fi schimbat în Franţa fără un motiv întemeiat
Albania vrea bază NATO la Marea Adriatică. Declaraţii de ultimă oră!
Norvegia susţine că va dona Ucrainei în următorii doi ani aproape un miliard de euro
Comisia Europeană se aşteaptă la o recoltă mai mică de grâu, dar la exporturi record
Muşcătura de viperă: ce nu ai voie să faci dacă eşti muşcat. Poţi muri în cinci ore!
Fotbal: LPF va primi mai mulţi bani din drepturile TV ale SuperLigii începând cu anul 2024
ANPC a început verificarea companiilor aeriene Wizz Air şi Ryan Air. Peste 600 de sesizări
Variantă PSD la Agricultură: deputatul Florin Barbu, zis „Busi”, fost om de încredere al lui Vâlcov
Nou record de inflație în Europa, după ce războiul a aruncat în aer prețul alimentelor
Necesitatea sistemului de ventilație: ce ar trebui să știi (P)
FMI recomandă României taxă pentru bogați şi eliminarea facilităților din IT
Iaşi: S-a afişat ierarhia elevilor după mediile de admitere la liceu. VEZI AICI
Estimările ZDI - Mediile de admitere la colegiile de elită ieşene. Creştere cu 10-20 de sutimi
”Regina dispărută a criptomonedelor”, pe lista FBI a celor mai căutate persoane din lume
400 €, șpagă cerută de la pacienți de un medic din Timișoara. Familia lui câștiga peste 100.000 €/an
Ungurii pun cu 70 de litri mai multă motorină decât românii cu salariul minim. Polonezii cu 90
Dîncu dispune anchetă după imaginile cu soldați care învață copiii să tragă cu mitraliera
Vrei să devii pompier? Zeci de locuri scoase la concurs în Iaşi
Scandal sexual în guvernul britanic: Un conservator a atins „nepotrivit” doi bărbaţi
(VIDEO) Dacă tot a fost ales Iașul ca destinație turistică 2022, iată ce pot vizita turiștii aici
(VIDEO) Bătaie cu pumnii și picioarele între doi șoferi din Galați. O mașină a fost vandalizată
Transport gratuit tur-retur și intrare liberă pentru ieșenii care participă la AGRIVENTURA (P)
O bătrânică a zguduit un bloc în Botoșani. Voia să facă un ceai
Încă șase elevi cu media 10 la bacalaureat la nivelul județului Iași!
(VIDEO) Un elicopter militar întâlneşte 3 OZN-uri! Imaginile lansate în premieră de US Navy
Piscina naturală, cu apă termală, minunea turistică a lumii, de văzut în Grecia
Cresc din nou ratele la credite. Ratele legate de ROBOR sunt mai mari cu jumătate față de astă-iarnă
Veninul de șarpe ar putea opri sângerările provocate de traumatisme
Un polițist, pe statul de plată al ”mafiei lemnului”. A fost reținut
Vin furtuni violente. Ce zone vor fi afectate, când scăpăm de valul tropical
FOTO Grijă mare unde vă alimentați mașina! Sunt prețuri afișate de la 8,11 la 9,74 lei în Iași
ANAF a început vânătoarea românilor cu bani. Cea mai mare sumă descoperită: 22 milioane de lei
Alexandru LĂZESCURăzboiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (I) |
Alexandru CĂLINESCUMistica secretului |
Neculai SEGHEDINArte şi meserii |
Radu POPESCUPatologia şi puţinătatea intelectuală |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.