anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 25.10.2020

10% dintre cei mai bogaţi oameni din lume, responsabili pentru 52% din emisiile cumulate de CO2

GALERIE
poluare
  • poluare
- +

Cei mai bogaţi oameni din lume, care reprezintă 1% din populaţia mondială, emit de două ori mai multe gaze de seră decât totalul de emisii generate de jumătate din segmentul celor mai săraci locuitori de pe Terra, potrivit unui raport redactat de organizaţia non-profit Oxfam.

Oxfam a analizat perioada 1990-2015, un interval de 25 de ani în timpul căruia emisiile mondiale de CO2, vinovate de încălzirea planetei cu peste 1 grad Celsius în raport cu era preindustrială, au crescut cu aproape 60%.

Potrivit acestei analize, “cei 1% dintre cei mai bogaţi oameni din lume (aproximativ 63 de milioane de persoane) sunt responsabili pentru 15% din emisiile cumulate”, reprezentând “de două ori mai mult decât (emisiile generate, n.r.) de jumătate din partea cea mai săracă a populaţiei mondiale”.

Totodată, 10% dintre cei mai bogaţi oameni din populaţia mondială (aproximativ 630 de milioane de persoane) sunt responsabili pentru 52% din emisiile cumulate de CO2. “Pe parcursul a 20-30 de ani, criza climatică s-a amplificat şi bugetul de carbon mondial limitat a fost delapidat în beneficiul unei intensificări a consumului unei populaţii bogate, nu pentru ieşirea oamenilor din sărăcie”, au denunţat reprezentanţii organizaţiei Oxfam.

Grupurile care “suferă cel mai mult de pe urma acestei nedreptăţi sunt oamenii care sunt cel mai puţin vinovaţi de criza climatică”: cei mai săraci şi generaţiile viitoare, au continuat specialiştii acestui ONG, îndemnându-i pe guvernanţii din lumea întreagă să îşi corecteze politicile, plasând justiţia socială şi lupta împotriva modificărilor climatice în centrul planurilor de redresare economică în epoca post-COVID-19. “Este clar că modelul de creştere economică, puternic generator de carbon şi foarte inegal din ultimii 20-30 de ani, nu a adus beneficii pentru jumătate din segmentul cel mai sărac al omenirii”, a declarat Tim Gore, expert al aceluiaşi ONG. “Este o dihotomie înşelătoare să sugerezi că trebuie să alegem între creşterea economică şi climă”, a adăugat el.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Nicolae GRECU

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Hagi şi colegii săi de generaţie nu joacă așa cum cântă geometria politică.

Filmuletul zilei

opinii

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Eugen MUNTEANU

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Agresive şi insidioase, subprodusele culturale pe care le numim, cu un termen generic, manele ne dau măsura răspândirii îngrijorătoare a ţigănirii unei mari părţi a publicului românesc.

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

pr. Constantin STURZU

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

Aceasta e probabil cea mai grea poruncă din toată Evanghelia: "Iubiţi pe vrăjmaşii voştri!". Completată imediat de: "faceţi bine celor ce vă urăsc pe voi; binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, rugaţi-vă pentru cei ce vă fac necazuri" (Luca 6, 27-28). Pare greu de împlinit acest cuvânt din două motive: pentru că nu înţelegem de ce ni se adresează nouă acest îndemn şi pentru că nu ştim ce înseamnă "a iubi".

Archaeus

Alex VASILIU

Archaeus

Chiar dacă nu aş fi avut posibilitatea să ascult concertul de duminică, 4 octombrie, gândurile despre Archaeus şi-ar fi găsit locul aici. Nu doar pentru că s-au împlinit trei decenii şi jumătate de când a fost înfiinţat. 

pulspulspuls

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

O ştire pozitivă pe ziua de astăzi, dacă tot e uichend: apreciem în mod deosebit efortul madamei senator şi notar de Bucureşti Iulia Scântei de a bate atâta amar de drum până la Iaşi personal, deşi putea semna o împuternicire, cum face atâtea pentru partid, ca să îşi depună aici dosarul de candidat la un nou mandat de senator. 

Caricatura zilei

Plasma

Editia PDF

Bancul zilei

COVID ne-a învatat sa ne spalam pe mâini. Sper sa apara un virus care sa ne învete sa ne spalam si pe picioare. (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.