anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Advertorial (P)

10 lucruri pe care nu le știai despre astigmatism

GALERIE
Dr Iulia Stan
 • Dr Iulia Stan
- +

1. Astigmatismul este cauzat de o neregularitate a corneei

Astigmatismul este o ametropie asferică caracterizată prin putere de refracție diferită a ochiului la nivelul aceluiași meridian sau a două meridiane perpendiculare.Afecțiunea apare pe fondul unei forme neregulate a corneei, în care o jumătate este mai curbată sau mai plată decât cealaltă. Mai precis, în loc ca aceasta să aibă o formă sferică normală, capătă conturul unei mingi de rugby, determinând apariția a două imagini diferite la nivelul retinei, în locul uneia singure.

2. Cauza astigmatismului este (oarecum) neclară

Astigmatismul poate apărea pe parcursul vieții, în cadrul unor afecțiuni care modifică suprafața anterioară a corneei (keratoconus, ulcere corneene, cicatrici corneene, ectazii corneene, pterigion, dar și post-chirurgie refractivă) precum și a unor afecțiuni cristaliniene (mai rar).

3. Există o componentă genetică

Astigmatismul este, de obicei, congenital. Se pare ca avem cu toții un anumit grad de astigmatism fiziologic (între -0,50 și -0,75 dioptrii) care este însă compatibil cu o vedere normală și nu trebuie corectat. Apare mai des la copiii ai căror părinți (unul sau ambii) au astigmatism și este mai frecvent la copiii născuți prematur.

 4. Simptomele astigmatismului pot fi ușor de omis

Unul dintre cele mai frecvente simptome ale astigmatismului este vederea încețoșată – poate fi atât de ușoară în unele cazuri, încât cu greu poate fi detectată. Alte simptome, cum ar fi cefaleea sau oboseala oculară pot fi cu ușurință ignorate sau confundate cu alte probleme (prea mult timp petrecut în fața monitoarelor, de exemplu).

5. Identificarea din timp a simptomelor poate evita apariția complicațiilor

Este importantă depistarea astigmatismului din timp, în special în cazul copiilor. Dacă nu este identificat, acesta poate determina afecțiuni severe și permanente, ambliopia („ochiul leneș”). De aceea, este important să se efectueze regulat controale oftalmologice, începând cu vârsta de 3 ani.

6. Oftalmologul poate detecta cu ușurință prezența astigmatismului

Astigmatismul este detectat în timpul unui examen de rutină cu aceleași instrumente și tehnici utilizate pentru detectarea miopiei și hipermetropiei.

7. Există mai multe tipuri de astigmatism

 • simplu
 • compus
 • mixt

8. Simptomele astigmatismului se pot agrava în timp

Astigmatismul este o afecțiune ce are o evoluție imprevizibilă. În general, poate evolua în perioada copilăriei sau la bătrânețe. Cu o corecție optică adecvată, calitatea vederii poate să fie bună și fără implicații negative pe termen lung.

Există însă o formă particulară de astigmatism dobândit, numit keratoconus (apare la vârsta adolescenței și se asociază cu deformarea corneei).

9. Astigmatismul poate afecta percepția adâncimii

Percepția adâncimii reprezintă capacitatea de a observa mediul înconjurător tridimensional. Unele afecțiuni oculare, precum astigmatismul, fac ca problemele de percepție a adâncimii să fie mult mai evidente, determinarea proximității anumitor obiecte sau distanței dintre două obiecte devenind dificilă. Lipsa percepției adâncimii este mai probabil sa fie un simptom atunci când un singur ochi este afectat de astigmatism, creând un sentiment de dezechilibru. Astigmatismul estompează, de asemenea, marginile și contururile obiectelor, calitatea vederii putând fi slabă.

10. Există mai multe metode de corecție a astigmatismului.

Corecția optică a astigmatismului se poate face cu ochelari sau lentile de contact (moi sau rigide). Pentru o corecție permanentă se recurge la chirurgia refractivă.

Controalele oftalmologice efectuate regulat, începând chiar de la vârsta de 3 ani, și respectarea indicațiilor terapeutice sunt foarte importante în detectarea și corecția astigmatismului. Pentru o consultație la medicul specialist, apelați 0232 920 Call Center-ul Arcadia.

Dr. Iulia Stan, Medic specialist Oftalmologie, Arcadia

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ciuma lui Pandele

Cătălin ONOFREI

Ciuma lui Pandele

Dar chiar sunt useriştii altfel decât ceilalţi? Au patru ani să ne convingă!

Filmuletul zilei

opinii

Ce facem acuma?...

Briscan ZARA

Ce facem acuma?...

Înţeleg atitudinea de învingător în alegeri a unui lider care se adresează doar echipei sale de campanie, în sensul că „munca voastră a dat roade şi am învins echipele celelalte”, dar nicidecum cu referire la câştigul unei funcţii în administraţie care e pur şi simplu un alt job, unul mai dificil chiar decât unul din privat.

Repede ochire asupra alegerilor locale

Mihai DORIN

Repede ochire asupra alegerilor locale

Hipnoza

Nichita DANILOV

Hipnoza

Brusc se auzi un râs în stânga noastră, care ne trezi la realitate. Râdea bătându-şi, în semn de triumf pumnii, Alleluieva, alături de compatriotul ei. „A fost o iluzie”, spuse ea. „Tot ce aţi văzut v-a fost indus în subconştient prin intermediul autosugestiei...”

pulspulspuls

Primele concluziuni ale alegerilor de duminică de la Iaşi

Primele concluziuni ale alegerilor de duminică de la Iaşi

Eheheei, stimaţi telespectatori, iacătă-ne trecuţi şi de alegerile astea locale greoaie, alegeri pe care noi, ca ieşeni, parcă le-am traversat olecuţă şi ruşinaţi tot văzând ce rivoluţii şi reforme au loc prin ţară. 

Caricatura zilei

Surpriza

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.