Hrana de calitate este esenţială pentru un stil de viaţă sănătos. Contează nu doar cât mănânci şi cum găteşti mâncarea, ci şi ce alimente alegi. Dacă îţi doreşti să te bucuri de hrană bogată în nutrienţi, e o idee bună să faci loc unor super-alimente în dieta ta. Acestea sunt bogate în vitamine, minerale, antioxidanţi şi te pot ajuta să îţi imbuntatesti stilul de viaţă.
Iată 10 super-alimente pe care poți să le consumi regulat:
Avocado
Avocado se număra printre cele mai populare super-alimente. Bogat în fibre, potasiu, vitamina E, K şi C, magneziu şi grăsimi sănătoase, acesta merită în loc în bucătăria ta. Poţi să serveşti avocado la micul dejun, alături de ouă sau în sadwichuri, dar şi în salate sau sosuri. Acesta se poate păstra atât în frigider, cât şi pe blatul de la mobila de bucătărie sau în cămară.
Somon
Somonul este o sursă minunată de acizi graşi Omega 3, proteine, vitamina D şi B12, seleniu săptămânal sau de câteva ori pe lună. Acesta merge de minune cu cartofi, orez, quinoa, sosuri pe bază de muştar şi ulei de măsline, dar se pretează şi pentru salate sau sandwichuri.
Fructe de pădure
Bogate în magneziu, potasiu, vitamina C şi fibre, fructele de pădure merită un loc de cinste în dieta ta. Le poţi servi ca atare, pe post de deşert, dar le poţi adăuga şi în prăjituri, terciuri, budinici sau smoothieuri. Acestea se păstrează foarte uşor în frigider, cămara sau pe masa ori pe blatul de la mobila de bucătărie, în funcţie de anotimp.
Spanac
Acidul folic, vitamina K şi E, fierul şi calciul sunt doar câţiva dintre nutrienţii pe care îi conţine spanacul. Acesta este o legumă versatilă şi sănătoasă, pe care o poţi include cu succes din dieta ta. Poţi să serveşti spanacul în salate, ca garnitură, în smoothieuri, dar şi-n tarte sau sandwichuri. Acesta are un preţ prietenos şi se congelează uşor dacă vrei să te bucuri de el pe tot parcursul anului.
Seminţe de chia
Seminţele de chia reprezintă o sursă foarte bună de antioxidanţi, minerale, fibre şi acizi graşi Omega 3. Acestea se pot transforma uşor într-o budincă gustoasă pentru micul dejun sau pentru o gustare. Ai nevoie doar de seminţe de chia şi lapte sau lapte vegetal, pe care să le amesteci bine şi să le laşi la frigider peste noapte. Budinca se poate îndulci cu miere, fructe sau dulceaţă.
Înainte de servire, lasa budincă de chia câteva minute pe blatul de la mobila de bucătărie sau pe masă, ca să o savurezi la temperatura porivita.
Nuci
Dacă îţi doreşti o sursă bună de antioxidanţi, grăsimi sănătoase şi minerale, precum zincul sau magneziul, în dieta ta, atunci trebuie să păstrezi nucile la îndemână. Nucile se pot consuma ca atare, dar merg de minune şi în salate, terciuri de ovăz sau budinci. Poţi să păstrezi un castron cu nuci în fiecare cameră, ca să ronţăi cât timp stai pe canapea, pe scaunul din bucătărie sau pe fotoliu.
Iaurt
Iaurtul este bogat în calciu, probiotice şi zinc, iar pentru cei ce tolerează lactoză, acesta se număra printre alimentele ce susţin o dietă echilibrată. Poţi să serveşti iaurtul ca atare, pe post de gustare, dar îl poţi folosi şi că bază pentru sosuri ori ca ingredient în reţetele de mic dejun. Iaurtul merge de minune cu cereale, fructe sau nuci.
Ulei de măsline
Uleiul de măsline este o sursă foarte bună de grăsimi sănătoase, fiind bogat în acizi graşi esenţiali, vitamina E şi vitamina K. Îl poţi folosi pentru salate, dar şi pentru a da gust unor preparate diverse, de la tocănite şi până la orez, fripturi sau cartofi prăjiţi. Acesta se poate păstra în cămară, în dulapurile de la mobila de bucătărie sau pe masă, însă este important ca locul pe care îl alegi să fie uscat şi răcoros.
Roşii
Roşiile conţin vitamina C şi licopen, un antioxidant ce poate proteja celulele împotriva radicalilor liberi şi a stresului oxidativ. În plus, roşiile sunt gustoase şi dau savoare salatelor, sandwichurilor, pastelor şi multor altor mâncăruri. Le poţi consuma la orice masă, de la mic dejun până la cină, în orice anotimp.
Usturoi
Usturoiul conţine potasiu, zinc, seleniu, dar şi antixodanti. Acesta nu doar că oferă gust savuros mâncărurilor, ci este şi o alegere înţeleaptă dacă vrei să consumi alimente bogate în nutrienţi. Poţi adăuga usturoi în mâncăruri diverse, de la paste şi fripturi până la salate, sosuri sau tocănite.
Inspiră-te din lista de mai sus şi fă loc în dieta ta unor alimente pline de nutrienţi, dar şi de savoare. Dacă medicul nu ţi-a recomandat altfel şi nu există contraindicaţii, alimentele de mai sus se pot consuma regulat, în cantităţi moderate şi adaptate nevoilor tale alimentare.
Publicitate și alte recomandări video