Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

75 de medici şi 160 de asistente se vor pregăti în cardiologie pediatrică

100 copii cu malformaţii cardiace, operaţi gratuit datorită unui proiect al UMF Iaşi

GALERIE
inima
  • inima
- +

O sută de copii cu malformaţii cardiace vor fi operaţi gratuit şi peste 230 de cadre medicale vor dobândi competenţe în cardiologia pediatrică, totul într-un proiect demarat de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa“ Iaşi.

Proiectul intitulat „Formarea specialiştilor în domeniul cardiologiei pediatrice, pentru un act medical de calitate cu scopul îmbunătăţirii calităţii vieţii“ se va desfăşura în trei centre din ţară, Iaşi, Bucureşti, Târgu Mureş şi are în ve­dere pregătirea unui număr de 75 de medici şi 160 de asistente medicale pe domeniul cardiologiei, cu accent pe chirurgia cardiovasculară unde numărul de specialişti este extrem de mic. „Pe acest domeniu în toată ţara mai există nouă specialişti. Iar la patologia care există acum, nu că este insuficient, putem spune că este inexistent“, a precizat prof. dr. Vasile Astărăstoae, fostul rector al Univer­sităţii de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa“ Iaşi.

Proiectul demarat de UMF Iaşi are o va­loare de 20 de milioane de lei, fonduri ce trebuie epuizate până la data de 1 decembrie 2015. Astfel, o echipă de experţi străini, formată din 13 medici şi asistente, va efectua stagii de pregătire teoretică şi practică cu cele peste 230 de cadre medicale, ce vor fi selectate din trei spitale ieşene: Spi­talul de Pediatrie „Sfânta Maria“, Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof.dr. George I.M. Georgescu“ şi Maternitatea „Cuza Vodă“.

Tot în această perioadă, 100 de copii cu malformaţii cardiace vor fi operaţi de echipe mixte de medici şi asistenţi străini şi români. „Pentru aceste 100 de cazuri vor fi acoperite din fondurile proiectului intervenţia, tratamentul şi tratamentul recuperator necesar după. De menţionat e că în acest proiect nu vom pregăti doar asistente medicale şi chirurgi cardiovasculari, ci şi cinci neonatologi, ca cei mici să fie depistaţi încă de la început, vom pregăti zece medici pe cardiologie pediatrică, iar o parte vor fi pe balneofiziokinetoterapie, ca după intervenţia chi­rurgicală suferită copiii să fie ajutaţi pentru o recuperare rapidă în aşa fel încât calitatea vieţii lor să crescă. De asemenea, vor fi se­lectaţi 10-15 medici rezidenţi, care vor fi plătiţi cu o bursă stabilită şi care la finalul proiectului vor avea dublă specialitate: chirurgie cardiacă pentru adulţi şi pedia­trică“, a explicat fostul rector.

De fapt, prin această dublă specialitate dobândită se rea­lizează o schimbare de concept, iar medicii sunt încurajaţi să opteze cât mai mult pe supra-specializări. „Vom încuraja ca un cardiolog să devină şi pediatric, şi aşa acel medic poate urmări în timp pacientul, fără a fi nevoie să meargă la un alt specialist dacă depăşeşte o anumită vârstă. Aşa ar exista o continuitate“, a adăugat dr. Astărăstoae.

Spitalul de Copii are doar trei medici în această specialitate

Problema medicilor cardiologi pediatri es­te acută atât la nivel de ţară, cât şi în regiune. În Moldova sunt doar trei medici specialişti de acest fel, care răspund de un număr de opt judeţe. Aceşti medici consultă anual aproximativ 2.000 de copii cu probleme cardiace, unde diagnosticarea cât mai rapidă este esenţială. „Este foarte importantă. Cam 8 dintr-o sută de copii care se nasc sunt pur­tători ai unei malformaţii congenitale de cord, mai uşoară sau mai gravă. Aceşti copii trebuie examinaţi şi apoi introduşi într-o bază de date. Apoi, periodic, sunt consultaţi, supuşi unor tratamente medicale şi/sau chirurgicale. Dar, pentru a face toate acestea, trebuie specialişti. Iar ca să facem faţă la afluxul de consultaţii şi de internări, ne este foarte greu“, a precizat conf. dr. Con­stantin Iordache, medic cardiolog pediatric.

Iar lipsa unor specialişti în celelalte oraşe principale ale Moldovei se simte. Lunar, într-un judeţ, este diagnosticat prea târziu cu o problemă cardiacă un copil şi nu mai poate fi operat. În cele mai multe cazuri, părinţii nu au o situaţie financiară care să le permită să vină de la sute de kilometri la Iaşi pentru consult, iar starea copilului se agravează rapid.

„În fiecare săptămână se înregistrează în medie două cazuri de afecţiuni cardiace decompensate, care necesită terapie de urgenţă şi internare la Secţia de Terapie Intensivă. Cele mai multe cazuri sunt cu malfomaţii cardiace congenitale ceanogene în special la copilul de vârstă mică şi sunt şi cazuri de insuficienţă cardiacă decompensată, fie de afecţiuni intercurente cum sunt afecţiunile respiratorii, fie de evoluţia ca atare a bolii. Cele mai multe situaţii se întâlnesc la copii de vârstă mică, sugar sau copilul între 1 şi 3 ani. Sunt situaţii de asemenea de miocardită declanşate de cele mai multe ori de infecţii, infecţii virale, care ajung de asemenea prin urgenţe“, a declarat dr. Cătălina Ionescu, medic primar pediadru în cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului „Sfânta Maria“.

Situaţia este îngrijorătoare, însă poate fi remediată până la sfârşitul anului acesta. Odată cu implementarea proiectului realizat de UMF Iaşi, numărul medicilor specializaţi pe cardio­logie pediatriacă poate creşte până la 13, şi astfel va exista măcar câte un medic în fiecare judeţ al Moldovei.

Proiectul ce are ca scop formarea specia­liştilor în domeniul cardiologiei pediatrice va fi implementat în perioada februarie - decembrie 2015 şi are ca finalitate înfiinţarea unui Centru de Chirurgie Cardiovasculară Pedia­trică la Iaşi.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri