100 de ani de la Marea Unire. Centenarul României
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 12.05.2021

Advertorial (P)

100 de ani de la Marea Unire. Centenarul României

Declarație politică adresată de către senatorul Victorel LUPU în Senatul României

GALERIE
Victorel Lupu in senat -1Victorel Lupu in senat -3
  • Victorel Lupu in senat -1
  • Victorel Lupu in senat -3
- +

Zilele acestea, pe tot cuprinsul țării, au loc sute, poate mii de evenimente cu puternică încărcătură emoțională, evocări, parade, discursuri și momente festive care să marcheze faptele petrecute acum 100 de ani.

Toate aceste manifestări își au rostul și logica lor. Însă eu, astăzi, aș vrea să vorbesc în primul rând despre cei care s-au jertfit, despre cei care au arătat spirit de sacrificiu și care au pus interesul național mai presus de cel personal. Despre patriotism, demnitate și onoare.

După unirea Principatelor Române în 1859, pe harta Europei a apărut un nou stat. Numit, potrivit Constituției din 1866, România. A urmat războiul de Independență 1877-1878. Însă noul stat nu era pe deplin desăvârșit, fiind înconjurat de teritorii locuite majoritar de români – Basarabia, Bucovina, Transilvania. Acesta a și fost motivul intrării României în „Marele Război”: întregirea neamului.

La scurt timp de la intrarea României în război, petrecută în vara anului 1916, desfășurarea realmente dramatică a operațiunilor militare a făcut să pierdem mare parte din teritoriul din sudul țării, inclusiv Bucureștiul. Sub ocupație germană, exista chiar riscul dispariției efective de pe hartă a României.

Spre sfârșitul anului 1916, Familia Regală, Guvernul, Parlamentul și sute de mii de oameni s-au refugiat în Moldova, în fosta sa capitală, Iași. Deși opiniile istoricilor nu s-au oprit asupra unei cifre exacte, aceștia au menționat că populația Iașului a crescut de 4-5 ori, de la 80.000 de oameni la 350.000 – 400.000 de suflete. Ororile războiului, drama refugiului au fost amplificate de alți factori extremi: frigul iernii, foametea și tifosul. La toate acestea, trebuie menționat un alt eveniment tragic, cu adevărat catastrofal: cel mai mare accident feroviar din istoria României, petrecut la Ciurea, lângă Iași. Bilanțul a fost devastator, peste 1.000 de morți.

Totuși, la Iași, românii nu și-au pierdut încrederea și nici speranța. Au strâns rândurile și au redescoperit puterea solidarității. Într-un tablou general sumbru, Iașul și-a regăsit vocația de Capitală, statut la care renunțase odată cu Unirea Principatelor din 1859. Familia Regală, membrii Guvernului și ai Parlamentului au fost cazați în cele mai reprezentative clădiri ale orașului, ședințele ținându-se în sălile Universității și la Teatrul Național. Rețeaua spitalicească devenise insuficientă în condițiile în care trenurile sanitare aduceau răniți de pe front, numărul celor bolnavi de tifos fiind încă și mai mare. Au fost rechiziționate localurile școlilor din Iași și transformate în unități medicale. Românii nu au fost singuri în această încercare. Medici ruși, francezi și englezi s-au dăruit total în lupta cu boala și cu rănile războiului. Eforturile medicale ale aliaților au fost dublate de cele militare și diplomatice.

Pentru toate aceste motive, Iașul a fost supranumit „Capitala rezistenței”.

Cuvintele Reginei Maria au ilustrat poate cel mai bine cei doi ani de război, dar și momentul Unirii. Iată ce a mărturisit Regina în volumul „Povestea vieții mele”: „Doi ani, dar ce ani! Cât am îndurat, ce grozave întâmplări, câtă suferință, câtă disperare! (…). Și în timpul acestor doi ani, ce muncă, ce strădanie; o sfâșietoare înșirare de nenorociri, o situație de un tragic aproape fantastic și cu sorocul împotriva noastră. (…) Acum s-a sfârșit visul cel rău și lung, iar visul României Mari s-a întruchipat aievea!”.

Așadar, în Moldova, la Iași s-a păstrat viu spiritul național, de aici a pornit construcția României Mari. Tot la Iași au venit în primăvara și în toamna anului 1918 delegații Basarabiei și cei ai Bucovinei pentru a discuta despre Unire. Iar la 1 Decembrie, marea adunare de la Alba Iulia a pecetluit și Unirea Transilvaniei cu România.
        
La mulți ani români, la mulți ani România!

 

Victorel LUPU

Senator PSD Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Formatul Bucureşti - 9

Lucian DÎRDALA

Formatul Bucureşti - 9

Ceea ce a reieşit, însă, în urma reuniunii virtuale organizate de România, ne lasă să înţelegem că opinia majoritară a central- şi est-europenilor este favorabilă întăririi legăturii transatlantice şi, implicit, găsirii unei modalităţi de afirmare a potenţialului politico-militar al Europei care să nu pună în cauză coeziunea NATO.

Filmuletul zilei

opinii

Justificările justiţiei

Florin CÎNTIC

Justificările justiţiei

Cum lumea este încă agitată după măcelărirea cinică a unui urs de trofeu de către un cetăţean din Liechtenstein invitat dubios şi cam ilegal de nu ştiu ce asociaţie maghiară de vânători din Covasna, a trecut neobservat un eveniment important: o hotărâre a Curţii Constituţionale care a creat deranj în justiţie.

Avea tot felul de idei crazy

Radu PĂRPĂUȚĂ

Avea tot felul de idei crazy

Viki ar fi fost o fată frumoasă, dacă n-ar fi avut pe obrazul drept şi pe gât cicatricile hidoase ale unei arsuri. Când avea doisprezece ani, taică-său venise acasă beat şi o pusese să aprindă lampa abia stinsă şi încinsă. În urma exploziei, rămăsese pe toată viaţa însemnată. 

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Am întâlnit deseori muzicieni care, ascultând cuvintele admirative despre o creaţie a lor din trecute perioade, preferau comentariile celor mai recente realizări - atitudine firească în cazul profesionistului preocupat mereu să evolueze. Totuşi, adăugând ultima serie de tuşe la portretul lui Cristian Mandeal, mă voi întoarce mai întâi la cronicile concertelor susţinute la Iaşi, deşi selecţia este dificilă, pentru că sunt numeroase, toate apreciative.

pulspulspuls

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ceva ciudat simţim că parcă se întâmplă la partidoiul ieşean în ultimele zile, dragi cetitori. Şi nu ştim dacă are legătură cu aşezarea taberelor în vederea pregătirii alegerii conducerii viitoare a filialeri au ba. 

Caricatura zilei

De ce ești mai iute cu antenă?

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.