100 de şcoli şi grădiniţe au fost redate elevilor din Moldova: Iată lista lor!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 17.09.2021

Proiecte POR de peste 200 milioane de lei derulate de MEC în Regiunea Nord-Est

100 de şcoli şi grădiniţe au fost redate elevilor din Moldova: Iată lista lor!

GALERIE
Gradinita_Iasi_macheta01
  • Gradinita_Iasi_macheta01
- +

Aproape 100 de unităţi de învăţământ au fost construite sau reabilitate cu fonduri europene în regiunea de nord-est. Este vorba despre două proiecte gestionate de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC), finanţarea fiind asigurată prin intermediul Programului Operaţional Regional (POR). În cadrul proiectelor au fost cuprinse unităţi (grădiniţe şi şcoli) din toate cele şase judeţe ale regiunii. Potrivit MEC, lucrările la toate şcolile incluse în proiect au fost finalizate, iar, în cazul grădiniţelor, mai sunt în execuţie câteva zeci de unităţi. Toate grădiniţele amenajate sunt construcţii noi, în timp ce, în cazul şcolilor, jumătate sunt clădiri noi, iar cealaltă jumătate reprezintă construcţii existente care sunt modernizate. Amănunte despre toate obiectivele, precum şi lista localităţilor cu unităţi de învăţământ noi, la cheie, în exclusivitate, în rândurile de mai jos.

Unul dintre obiectivele celor două proiecte vizează creşterea gradului de participare la nivelul educaţiei timpurii şi învăţământului obligatoriu, în special pentru copii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului, prin îmbunătăţirea calităţii infrastructurii de educaţie şi dotarea unităţilor pentru asigurarea unui proces educaţional la standarde europene. Toate şcolile şi grădiniţele sunt prevăzute, cu câteva excepţii, în mediul rural.

Proiectele au o valoare de peste 200 milioane lei

Cele două proiecte ale MEC au primit finanţarea europeană în decembrie 2018. Valoarea totală ajunge la 214 milioane lei, cu o valoare totală eligibilă de 183 milioane lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 155 milioane lei. Potrivit fişelor de proiect puse la dispoziţie de către Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE), programul MEC prevede amenajarea a 62 de grădiniţe şi 30 de şcoli.

„Dintre cele 62 de grădiniţe cuprinse în proiect au fost finalizate lucrările la 31 de grădiniţe, restul fiind în execuţie. Toate şcolile din cadrul proiectului au fost finalizate”, se arată într-un răspuns al MEC pentru „Ziarul de Iaşi”.

Conform sursei citate, toate clădirile aferente grădiniţelor sunt construcţii noi, în timp ce, în cazul şcolilor, 16 sunt clădiri noi, iar alte 15 sunt unităţi de învăţământ care au beneficiat de reabilitări sau consolidări.

„În cazul grădiniţelor, au fost folosite proiecte tip, cu 2, 3 şi 4 săli de grupă, în funcţie de necesităţi, care au fost adaptate la teren, pentru fiecare locaţie. Prin proiect se realizează şi dotarea cu mobilier a sălilor de grupă (dulapuri, mese, scaune), precum şi a cabinetelor medicale (dulapuri, paturi, birouri)”, au mai precizat oficialii MEC.

Beneficiarii direcţi: peste 21.000 de preşcolari şi elevi

Dintre cele 62 de grădiniţe, cele mai multe sunt construite în Suceava (17), judeţ urmat de Bacău (14), Vaslui (10), Botoşani (8), Iaşi (8) şi Neamţ (5).

În cazul şcolilor, cele mai multe intervenţii sunt în Vaslui (13), judeţ urmat de Suceava (6), Botoşani (4), Iaşi (4), Neamţ (2) şi Bacău (1).

„Obiectivul general îl reprezintă creşterea gradului de participare a populaţiei şcolare la un sistem educaţional de înaltă performanţă, care să asigure resursele umane necesare unei dezvoltări socio-economice durabile”, se precizează în fişele de proiect.

Beneficiarii direcţi sunt 17.710 de elevi (8.962 fete şi 8.748 băieţi) şi 3.616 de preşcolari (1.931 fete şi 1.685 băieţi. O altă categorie este reprezentată de cadrele didactice care beneficiază de o infrastructură educaţională modernă necesară pentru desfăşurarea unui proces educaţional de calitate.

„Un alt beneficiar direct: unităţile de învăţământ – prin creşterea prestigiului în comunitate, reducerea cheltuielilor de întreţinere datorită consumului scăzut de energie, trecerea la o clasă energetică superioară a clădirilor grădiniţei”, se mai arată în fişele de proiect.

Lista comunelor unde au fost construite cele 30 de şcoli

În cazul judeţului Vaslui, acolo unde au fost construite cele mai multe şcoli, comunele alese de MEC au fost: Albeşti, Bălteni, Bogdana, Bogdăniţa, Creteşti, Deleşti, Dragomireşti, Pădureni, Poieneşti, Ştefan cel Mare, Suluţea, Văleni şi Zorleni. În Suceava, şcolile au fost amenajate pe raza comunelor Bilca, Bogdăneşti, Preuteşti, Putna, Slatina şi Valea Moldovei. În cazul Iaşului, este vorba despre comunele Bârnova, Comarna, Lespezi şi Miroslava, în timp ce la Botoşani de Dobârceni şi Frumuşica, la Neamţ de Bicaz-Chei şi Secuieni, iar la Bacău de Săuceşti. Cu câteva excepţii, toate şcolile construite se adresează claselor I – VIII.

Lista comunelor prinse în proiectul celor 62 de grădiniţe

Singurele oraşe prinse în programul de construire de grădiniţe se află în judeţele Suceava (Fălticeni, Suceava, Cajvana şi Salcea), Bacău (Moineşti) şi Botoşani (Dorohoi).

În ceea ce priveşte comunele incluse în proiect, cele mai multe sunt din Suceava: Cornu Luncii, Dolheşti, Fântânele, Forăşti, Grameşti, Hârtop, Iacobeni, Malini, Moara, Pătrăuţi, Şerbăuţi, Slatina şi Stroieşti.

La Vaslui este vorba despre Berezeni, Bogdăneşti, Hoceni, Iana, Lipovăţ, Perieni, Rebricea, Ştefan cel Mare şi Suleţea, iar în judeţul Bacău despre Blăgeşti, Corbasca, Dofteana, Horgeşti, Odobeşti, Onceşti, Palanca, Racova, Săuceşti, Secuieni, Tătărăşti, Urecheşti şi Vultureni.

Nu în ultimul rând, grădiniţe au fost construite şi în judeţele Iaşi (Belceşti, Comarna, Drăguşeni, Dumeşti, Popeşti, Ruginoasa, Ţibana şi Ungheni), Botoşani (Băluşeni, Broscăuţi, Cândeşti, Cristineşti, Gorbăneşti, Hudeşti şi Mihai Eminescu) şi Neamţ (Borleşti, Oniceni, Poienari, Ţibucani şi Urecheni).

„Proiectele contribuie şi la realizarea obiectivului Programului Operaţional Regional: sprijinirea unei dezvoltări economice, sociale, durabile şi echilibrate teritorial, a tuturor regiunilor României, potrivit nevoilor şi resurselor specifice, cu accent pe sprijinirea dezvoltării durabile a polilor urbani de creştere, îmbunătăţirea mediului de afaceri şi a infrastructurii de bază”, se arată în prezentarea celor două proiecte ale MEC.

Proiecte pentru educaţie, depuse de autorităţi locale

Nu doar MEC derulează în zona de nord-est a ţării proiecte pentru construirea sau reabilitarea de şcoli şi grădiniţe, ci şi autorităţi locale. De exemplu, la Iaşi, Primăria are semnate contracte în valoare de aproape 30 milioane lei în cadrul a patru proiecte care prevăd modernizarea unui campus şcolar, construirea a două grădiniţe şi reabilitarea altei unităţi de învăţământ. Toate proiectele sunt în implementare. Alte circa 80 de proiecte similare au fost depuse de către autorităţi locale din întreaga regiune, iar valoarea acestora trece pragul de 300 milioane lei. Printre proiecte se numără inclusiv iniţiative ce au vizat reabilitarea termică clădirilor în care funcţionează unităţilor şcolare sau modernizări şi extinderi. Toate proiectele au fost înaintate pentru finanţare prin intermediul POR 2014 – 2020.

FOTO: În imaginile atasate, macheta cele mai noi şi moderne grădiniţe făcute pe bai europeni în municipiul Iaşi, în cartierul rezidenţial Bucium

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Restauraţia fără rest

Pavel LUCESCU

Restauraţia fără rest

Uitându-te la ce se întâmplă zilele astea în politica românească începi să-ţi dai seama că acum un an am luat de fapt o mare ţeapă şi că premierul pe care şi l-a dorit şi l-a impus Iohannis, Florin Cîţu, nu e decât versiunea sintetică şi coafată a grindenilor, tudoşilor şi dăncilelor lui Dragnea pentru fraierii de „dreapta”.

Filmuletul zilei

opinii

Ce tot aveţi cu filosofia? (I)

Ioan Alexandru TOFAN

Ce tot aveţi cu filosofia? (I)

Schimbările, câte sunt, par a fi făcute de un copil râzgăiat care, supărat pe ursuleţul lui, vrea să îl transforme în maşinuţă. Sunt mutate băncile, ca să fie în cerc şi nu în rând. Se dă cu var. Sunt înlocuite tablele. Iar se dă cu var. Power-point-ul este încurajat să devină un limbaj universal, aruncându-se în inactualitate însuşi fundamentul culturii noastre europene, care este cuvântul. Power-point-ul se proiectează pe un var strălucitor. Se schimbă ordinea rubricilor în diverse tabele. Concluziv, se mai dă o dată cu var.  

Muzica pe care o ascultăm, parte a identităţii noastre

George PLEȘU

Muzica pe care o ascultăm, parte a identităţii noastre

Fără nici o îndoială, muzica pe care o ascultăm şi împărtăşim cu alţii este parte a individualităţii nostre, a identităţii personale, sociale şi culturale, inclusiv prin dorinţa de a ne integra, de a corespunde sau a ne diferenţia de majoritate. Departe de a fi doar distracţie sau o experienţă pur estetică, muzica este un limbaj în sine, care se dezvoltă continuu, odată cu omenirea.

IN MEMORIAM: Existenţa unei făpturi mirabile în regatul frumuseţii nepieritoare

Grigore ILISEI

IN MEMORIAM: Existenţa unei făpturi mirabile în regatul frumuseţii nepieritoare

Viaţa Ecaterinei Ilisei, născută Şerbu, şi purtând din 1960 până la căsătoria din 22 noiembrie 1965 numele de Moldovan, cel a bunicilor materni, care o înfiaseră spre a o scăpa de anatema „originii nesănătoase”, stigmat al regimului comunist, a fost hărăzită de Dumnezeu să-şi rânduiască viaţa sub semnul frumuseţii. Fusese plămădită să fie chip al splendorii umane. 

pulspulspuls

Idilă politică cu Iulică Răzgândică: ce surprize vom mai avea?

Idilă politică cu Iulică Răzgândică: ce surprize vom mai avea?

Una scurtă pe azi despre subiectul ultimelor zile din politichia locală: cel despre demisia anunţată dar nescrisă a conţilierului userist Iulică Răzgândică.

Caricatura zilei

Tramvaiul nou și-a început treaba

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.