11 milioane de euro abandonate în câmp. Spitalul Mobil Iași a început să fie mâncat de rugină

vineri, 27 septembrie 2024, 03:52
4 MIN
 11 milioane de euro abandonate în câmp. Spitalul Mobil Iași a început să fie mâncat de rugină

La mijlocul lunii octombrie, Complexul medical modular de la Lețcani va împlini 4 ani de la primirea primilor pacienți cu Covid. Dacă, atunci, spitalul mobil era plin de lume – personal medical și bolnavi – astăzi locul este pustiu.

Suntem în 2019. Parcul Agroindustrial Transagropolis tocmai a găzduit, ca în fiecare lună septembrie, Târgul pentru fermieri Agralim. De fapt, a fost a treia și ultima ediție a acestui festival de produse, utilaje și servicii ale sau destinate micilor și marilor producători din agricultură.

Din 2020, parcul are o cu totul altă destinație. Singurul parc construit și administrat de Consiliul Județean până astăzi are curtea ocupată cu cele 100 de containere ale Spitalului mobil/ modular. O singură firmă (Țac Țac SRL) mai folosește constant frigiderele încăpătoare ale parcului, care inițial erau destinate tocmai micilor producători agricoli.

 

Ruginit, dar încă funcțional

 

De la drumul național/ european, parcul de containere se vede altfel: nu mai e perfect alb, ca atunci când au fost aduse din Turcia. Oricine poate să remarce rugina care se instalează încet pe panouri. Spitalul este bine păstrat, în conservare – sună expresia oficială, dar de fapt îmbătrânește. Modulele și cea mai mare parte a instalațiilor și echipamentelor au ieșit din perioada de garanție.

De altfel, cele mai multe containere sunt deschise o dată pe an, se face inventarul interiorului și ușile se sigilează la loc. Ultima inspecție de acest fel a fost în aprilie.

Totuși, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Județean, care s-a trezit în toamna lui 2021 cu tot acest complex de 250 de paturi pe cap, îi asigură de atunci integritatea și funcționalitatea (exclusiv medicală), în așa fel încât spitalul să poată fi repus imediat în funcțiune, în cazuri excepționale.

 

Alegerile și pandemia au trecut, ieșenii și nemțenii au rămas cu paguba

 

Epopeea Spitalului mobil de la Lețcani e binecunoscută. Consiliul Județean Iași a tăiat din investiții și a pus bani în primăvara lui 2020, împreună cu cel de la Neamț, și a cumpărat cel mai mare complex medical de acest fel existent pe piață. Pentru că cele 102 module au ajuns cu întârziere, iar instalarea echipamentelor și punerea în funcțiune a spitalului au depășit cele 60 de zile prevăzute în contract, furnizorul turc a fost penalizat consistent și costul întregului spital a ajuns la aproximativ 11 milioane de euro.

Consilierii județeni liberali nu au mai avut răbdare să vadă spitalul funcțional și, cu câteva zile înainte de alegerile locale din 2020, au depus o plângere penală la DNA împotriva șefului CJ de atunci, a celor de la asociația CJ-urilor din zona de nord-est, Euronest, pe numele căreia a fost cumpărat spitalul. Am întrebat la Direcția Națională Anticorupție ce s-a ales de plângerea respectivă și am primit răspuns că dosarul penal respectiv „este în continuare în lucru”.

Inspectorii Curții de Conturi au verificat și ei foarte repede achiziția, au întocmit un raport prin care au administrat asociației Euronest sancțiuni de zeci de mii de lei, care între timp au fost desființate în instanță.

Pe de altă parte, nici Consiliul Județean Neamț, nici cel de la Iași nu au întreprins demersuri pentru decontarea costurilor spitalului din linia de finanțare deschisă special de Comisia Europeană pentru achiziția de unități medicale modulare. Alte consilii județene și primării au accesat aceste fonduri, conform unui răspuns al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene la o solicitare a „Ziarului de Iași”. Lipsa de acțiune a administrației județului Iași în privința spitalului mobil contrastează puternic cu eforturile susținute în sprijinul edificării Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară, proiect care însă nu are niciun orizont.

Transagropolis, victimă colaterală. Ce-i de făcut?

 

Încă de la intrarea spitalului în regim de conservare, în aprilie 2022, se vorbește de relocarea lui în zona Șorogari, respectiv la baza de pregătire a Ministerului Afacerilor Interne. Pentru acest transfer e nevoie să fie alocate fonduri, ne-au comunicat cei de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Banii sunt necesari pentru realizarea documentațiilor care stau la baza avizelor (de la PUZ la autorizație de construire), pentru racordarea viitorului amplasament la rețelele de apă și de canalizare și la cea de electricitate și, nu în ultimul rând, pentru acoperirea costurilor relocării propriu-zise.

Până la trecerea terenului respectiv în intravilanul municipiului, au fost făcute studiile geotehnice și măsurătorile topografice, a fost obținut certificatul de urbanism de la Primăria Iași, iar IGSU a pregătit Tema de proiectare și Nota conceptuală, se arată în răspunsul primit de la Inspectorat.

Rămâne așadar de văzut dacă proiectul de buget pe anul 2025, la care lucrează parlamentarii când nu sunt ocupați cu activitățile de campanie electorală, va cuprinde și aceste sume. În caz contrar, nici anul viitor nu se va organiza Târgul Agralim, iar modulele Spitalului mobil vor prinde și mai multă rugină în curtea singurului parc industrial care a funcționat vreodată la Iași sub administrația județului.

Etichete: Letcani, mobil, rugina, spital

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii