anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

111 elevi din Ucraina merg de luna viitoare la şcoli din Iaşi. Împărţirea lor, după locul de cazare. Cum se vor descurca fără să ştie limba?

GALERIE
elevi_Ucraina_Iasi
 • elevi_Ucraina_Iasi
- +

Peste o sută de elevi ucraineni vor studia în noul an şcolar în şcolile din judeţul Iaşi. Până în prezent, de la începutul lunii martie, s-au înregistrat 111 solicitări prin Inspectoratul Şcolar Judeţean. Potrivit reglementărilor specifice adoptate de Ministerul Educaţiei după începerea războiului din ţara vecină, aceşti elevi vor fi doar audienţi în unităţile şcolare, fie ele gimnaziale, liceale, de nivel primar sau preşcolar. Aceasta deşI marea lor majoritate nu au deloc cunoştinţe de limba română.

„Ca audienţi, nu trebuie să susţină nicio probă, pentru că audientul e cel care participă la cursuri, la activităţi, dar nu primeşte note, adică nu sunt trecute în catalog. Chiar dacă primeşte o evaluare din partea profesorului, nota nu este trecută în catalog”, ne declară Antonina Bleort, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi.

În prezent, nu există un număr maxim de elevi care poate fi acceptat de către Inspectoratul Şcolar Judeţean. „Toţi cei care vor face solicitare vor fi integraţi într-o unitate şcolară, în acord cu nivelul de şcolarizare pe care îl au”, completează prof. Antonina Bleort.

Pentru a se înscrie în anul şcolar 2022-2023, elevii ucraineni sunt nevoiţi să completeze o cerere în care sunt precizate vârsta şi clasa în care ar trebui să fie repartizaţi. Dacă nu îşi aleg singuri o unitate şcolară, aceştia vor fi repartizaţi de către Inspectoratul Şcolar, în funcţie de distanţa şcolii faţă de spaţiul în care locuiesc. În plus, un criteriu important în repartizarea acestora va fi reprezentat de materiile studiate anterior.

Guvernul a adoptat mai multe măsuri legate de activitatea şcolară ce vin în ajutorul elevilor care fug din calea războiului. Potrivit Ordinului de Ministru din 6 iunie, elevii ucraineni pot participa la procesul de înscriere în clasa a IX-a, pentru anii şcolari 2022-2023 şi 2023-2024. Ei nu vor fi nevoiţi să susţină Evaluarea Naţională, probe de aptitudini sau de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau maternă. „Este o modalitate de sprijin pentru elevii ucraineni care îşi doresc să continue studiile liceale, în învăţământul românesc”, a spus Ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce a produs atâta nervozitate la Bruxelles succesul Giorgiei Meloni în Italia? (I)

Alexandru LĂZESCU

De ce a produs atâta nervozitate la Bruxelles succesul Giorgiei Meloni în Italia? (I)

Alegerile din Italia accentuează tendinţa de a aduce valorile culturale şi chestiunea raporturile dintre Comisia Europeană şi statele membre în centrul disputelor electorale viitoare din UE.

opinii

Un internet al tuturor lucrurilor din univers

Nichita DANILOV

Un internet al tuturor lucrurilor din univers

Nu cred că trăim în interiorul unui univers cumva asemănător cu peştera închipuită de Platon, în care materia devine o simplă proiecţie a umbrei spiritului sau cam aşa ceva. Dar suntem pe cale de-a crea un astfel de univers, care să acapareze (să înghită) propriul nostru univers. Trăim într-un timp în care lumea reală începe să fie dominată de spaţiul virtual.

Georgia Meloni: antielitism european, populism şi suveranism

Ciprian IFTIMOAEI

Georgia Meloni: antielitism european, populism şi suveranism

Are toate şansele să câştige postul de premier şi să devină prima femeie din istoria Italiei care exercită cea mai importantă funcţie politică, ţinând cont că preşedintele acestei ţări europene are un rol de reprezentare, decorativ, fără influenţă prea mare în politica internă şi internaţională. Este vorba de Georgia Meloni, noua stea a politicii italiene, care a câştigat alegerile ca preşedinte al partidului Fraţii Italiei (FdI) şi care a făcut să tresară establishment-ul politico-birocratic de la Bruxelles, îngrijorat pe bună dreptate de ascensiunea extremei drepte italiene.

Javroave putiniste

Michael ASTNER

Javroave putiniste

Deci, avem aşa: un stat mai mare decât China, întins pe două continente, care nu-şi mai încape în piele şi invadează fără niciun motiv un stat vecin (încălcând toate normele internaţionale şi Carta ONU), unde bombardează cartiere rezidenţiale, spitale, şcoli şi grădiniţe, pune la pământ oraşe-ntregi (Mariupol!!!), fură grâne şi curent şi, în general, comite crime de război pe bandă rulantă. 

pulspulspuls

City managerul oraşului, domnul Petru Movilă, a patentat o aplicaţie prin care poţi câştiga 50 de ron pe oră în timpul somnului

City managerul oraşului, domnul Petru Movilă, a patentat o aplicaţie prin care poţi câştiga 50 de ron pe oră în timpul somnului

Chiar aşa stimaţi telespectatori, iată câteva ipostaze de la o abordare revoluţionară a felului în care se pot face afaceri. În prima fotografie, city managerul Petru Movilă lucrează în timpul somnului la o întâlnire de tip conferinţă a pompierilor ieşeni. 

Caricatura zilei

Scăpări de gaze #NordStream5

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.