117 copii în cămăși albe sau cu ie. „Vreau să fiu deșteaptă”. Reportaj: prima zi de școală în satul Oprișeni

marți, 10 septembrie 2024, 03:11
4 MIN

Zumzetul școlarilor și preșcolarilor din comuna Țuțora a marcat deschiderea oficială a noii școli din satul Oprișeni. Îmbrăcați în costume tradiționale sau uniforme școlare, cu buchete de flori în mână și fundițe în păr, copiii au participat emoționați la festivitatea de pe 9 septembrie. Deschiderea anului școlar 2024-2025 a avut o încărcătură specială pentru elevii Școlii Primare Oprișeni: încep studiile într-o nouă clădire.

Una din cele patru deschideri oficiale realizate de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași a fost la Școala Primară Oprișeni, structură a Școlii Gimnaziale Țuțora, având loc, totodată, și inaugurarea clădirii.

Emoții pentru prima zi de școală

De la cei mai mici la cei mai mari, copiii din Oprișeni s-au așezat în curtea școlii pentru festivitatea de deschidere. La o scurtă prezență, sunt 117 prichindei, împărțiți după cum urmează: 20 la grădiniță, 20 în clasa pregătitoare, 16 în clasa I, 22 în clasa a II-a, 15 în clasa a III-a și 24 în clasa a IV-a.

Fetițele au venit, în prima zi de școală, cu fustițe negre sau bleumarin și cămășuță albă. Nelipsite au fost florile, fundițele și panglicile albe sau roșii din păr. În mica armată de 20 de copii de la clasa pregătitoare, patru școlărițe s-au prezentat în costum popular, iar alături de ele era un băiețel îmbrăcat în ie. Cavalerii de la Școala Primară Oprișeni au respectat uniforma și au venit la cămașă albă.

Cu ghiozdănelul în spate și buchetul sau ghiveciul cu flori în mână, copiii așteptau nerăbdători să se încheie festivitatea de deschidere pentru a-și putea vedea noile săli de clasă. Cu glasurile și strigătele lor, noua școală a devenit completă. „Să văd cum zâmbesc albinuțele mele”, le-a zis învățătoarea elevilor din clasa pregătitoare, iar toți s-au luminat la față și au zâmbit necontenit.

Părinții mezinilor de la școala din Oprișeni stăteau în spatele lor și îi vegheau, iar învățătoarea trecea printre ei și le spunea „să nu vă panicați”, explicâdu-le, apoi, când vor avea pauză și când își vor putea mânca pachețelul de acasă, pe care ar trebui să îl pregătească zilnic.

„Plănuiesc să învăț mai mult, să fiu deșteaptă”

Pentru cei 24 de copii aflați în clasa a IV-a, anul școlar 2024-2025 va fi primul și ultimul petrecut la Școala Primară Oprișani. Până acum, elevii au explicat că erau preluați cu microbuzul școlar și duci la unitatea de învățământ din Țuțora.

„Este foarte frumos, îmi place mult cum este aici, este prima dată când vin. Înainte mergeam la școală la Țuțora”, a precizat Claudiu, elev în clasa a IV-a. Alessia ne-a spus că așteaptă doar bucurii în acest an școlar, dorindu-și, totodată, să învețe mai mult. Despre noua școală spune că i se pare „frumoasă și specială”. „Mi se pare că acest nou an școlar este frumos și plănuiesc să învăț mai mult, să fiu mai deșteaptă”, a transmis Maya, elevă tot în clasa a IV-a.

O școală modernă în satul Oprișeni

La ceremonia de deschidere a noului an școlar la Școala Primară Oprișeni a participat întreaga conducere a Inspectoratului Școlar Județean Iași – Luciana Antoci, Florentin Traian Ciobotaru, Gabriela Nedelcu și Sergiu Constantin Enea, prefectul Bogdan Cojocaru, senatorul Maricel Popa, primarul comunei Țuțora – Cristinel Albu, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor – Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul.

„Anul acesta, pentru dumneavoastră, este un an cu mai mari emoții și mai mare bucurie, pentru că veți fi într-o școală nouă, într-o școală care s-a trudit pentru a vă bucura de un loc cum puține sunt în jurul dumneavoastră. Este un privilegiu, dar și o responabilitate”, le-a transmis copiilor  Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor Nichifor Botosaneanul.

Festivitatea a început cu slujba de sfințire a școlii, susținută de Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, alături de 12 preoți. Rugăciunea „Tatăl Nostru” a răsunat în curtea școlii, întrucât toți copiii și părinții au început să o spună în timpul slujbei.

„Anul școlar 2024-2025, pentru care clopoțelul stă să sune în curând, se va desfășura în această școală, în cele mai bune condiții. Astăzi s-au egalizat condițiile de egalizare între școlile din mediul rural și cele din mediul urban. Practic, fiecare în parte, dintre voi, dragi elevi, aveți tot ceea vă doriți în orizontul vostru de așteptare ca să duceți la bun sfârșit un program de învățare și să vă construiți un viitor foarte bun prin dezvoltare educațioanlă și, mai târziu, pe o rută academică”, a precizat Luciana Antoci, șefa ISJ Iași.

La Centrul Educațional Oprișeni, care cuprinde grădinița și școala primară, urmează să învețe 117 copii. Clasele gimnaziale și o grupă de preșcolari își vor continua activitatea în sediile din satul Țuțora, modernizate în anul 2013 (Școala Gimnazială Țuțora) și 2016 (Grădinița cu Program Normal Țuțora).

Etichete: elevi, Iasi, scoala

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii