12.5000 de spectatori la Teatrul Luceafărul într-o săpătmână. Bilanţ FITPT
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

miercuri, 27.10.2021

12.5000 de spectatori la Teatrul Luceafărul într-o săpătmână. Bilanţ FITPT

GALERIE
Luceafarul, FITPT
  • Luceafarul, FITPT
- +

 

Vineri seara, 11 octombrie, s-a încheiat cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tînăr, a cărui temă a fost ”Ludic”. Înscris în agenda de manifestări a UNITER, FITPT este unic în ţară ca identitate, singurul de asemenea amploare internaţională din regiune şi unul dintre puţinele din ţară.
 
Ediţia din acest an a însemnat, în cifre:
- 7 zile de festival
- peste 200 de artişti din 10 ţări europene
- 24 de reprezentaţii
- peste 40 de evenimente
- 16 companii teatrale, multe dintre ele pentru prima dată în România (Teatrul Tineretului Stuttgart, AteliercuncheoN Italia, Teatrul Tineretului Kabarovsk Rusia, Puppentheatre Irene Laros Olanda, Noisy Oyster Marea Britanie), majoritatea, pentru prima dată la Iaşi
- două premiere – regizorul Radu-Alexandru Nica a semnat primul său spectacol pentru copii şi tineret acum la Teatrul ”Luceafărul”, Prinţul fericit după Oscar Wilde, în echipă cu Florin Fieroiu coregrafia, Vlaicu Golcea muzica, Ioana Popescu scenografia, Daniela Magiaru dramaturgia;
                        - Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ a prezentat premiera O…ladă, creaţie colectivă coordonată de Alexandru Dabija, un nou spectacol din proiectul său regizor de reinterpreatre ludică pentru cei mari a scrierilor pentru cei mici ale lui Ion Creangă.
Printre exclusivităţile FITPT s-au numărat:
- duplexul livresc Paris-Iaşi, lansarea concomitentă a ediţiei bilingve a volumului Teatru-Théâtre de Denis Emorine, în capitala Franţei şi în ”dulcele tîrg”, legînd Iaşul, prin Teatrul ”Luceafărul”, pe calea spiritului, la pulsul cultural al Parisului, prin librăria ”La Lucarne des ecrivains”
 - lansarea volumul Micul Prinţ 70 de ani - ediţie aniversară (Editura RAO), în premieră în România
- HOP la Iaşi, spectacol susţinut de laureaţii ieşeni ai Galei HOP (Dumitru Georgescu, Laura Bilic, Claudia Chiraş, Bianca Ioan)
 - textele lui Lucian Dan Teodorovici – Unu+Unu, şi al Mihaelei Michailov – Soldata lu′ buni, au fost prezentate în premierã absolutã, ca spectacole-lecturã.
 
Aproximativ 12.500 de spectatori au fost prezenţi la evenimentele din Festival, ceea ce reprezintă echivalentul a aproape jumătate din numărul estimat de pelerini veniţi la Iaşi pentru sărbătoarea Sfintei Parascheva.
Datele au fost furnizate de directorul artistic Oltiţa Cîntec
 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Şcoala în pătrăţele

Ioan Alexandru TOFAN

Şcoala în pătrăţele

Nu ştim să facem ore online sau să folosim calculatorul în şcoală, altfel decât ca pe un telefon mai mare. Putem învăţa, ce-i drept, dar asta cere timp. Dar putem, între timp, să încercăm să preţuim mai mult şcoala, iar apoi, cred, învăţământul online nu ar mai fi o problemă.

Filmuletul zilei

opinii

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Florin CÎNTIC

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Într-o tăcere asurzitoare, a trecut complet neobservată aniversarea celor o sută de ani de la naşterea ultimului Suveran al României. Între timp, s-a fâsâit şi cel mai mare miracol postdecembrist - transformarea haimanalelor securiste ale anilor 90 din detractori mizerabili ai monarhiei în propagandişti excitaţi care-şi smulgeau părul din cap şi îmbăloşau catafalcul regal cu elogiile lor false, în urmă cu patru ani. Dar de asta există arhivişti: să ne ajute să nu uităm! 

Era odată...

Radu PĂRPĂUȚĂ

Era odată...

Şi iernile parcă erau mai ierni pe vremea aceea! Ori poate să mă fi prea moşnegit eu şi să văd binele numai în trecut? Nu ştiu copil să nu fi mers cu uratul sau cu colindatul, că pe atunci ne lăsau părinţii, nu se temeau că o să păţim nu ştiu ce chestii nasoale şi nu ne dădeau o sută de lei sau de euro numai să stăm cuminţi acasă; şi răsuna tot satul pe atuncea de hăăăi-hăi, de pristandaua la muzicuţă, de zornăitul salbelor cu clopoţei ale mascaţilor sau de mugetul buhaiului (oare ştiţi ce-i acela „buhai” sau vă trebuie şi pentru asta o expoziţie etnografică?), cum nu găsiţi voi pe internet oricât aţi căuta.

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Alex VASILIU

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Scriind în săptămânile trecute despre dirijorii Cristian Mandeal şi Ion Baciu, am selectat din comentariile concertelor orchestrei Filarmonicii ieşene, publicate de Liliana Gherman în revista „Cronica” din 1966 până în 1995. Erau analize de natură publicistică, spre înţelesul cititorului aflat pe o treaptă superioară a perceperii, a plăcerii în domeniul artei sunetelor cultivate, dornic să înţeleagă mai mult, să-şi pună în relaţie impresiile formate în sala de concert cu impresiile cronicarului. 

pulspulspuls

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Ei bine, dragi cetitori, nu ştim dacă aţi găsit până acum timp ca să aruncaţi un ochi pe trecutul sau prezentul celor care sunt prezentaţi ca fiind oamenii lui Dragnea în târg, dar iote că noi am găsit oleacă de vreme şi, din ce-am aflat, ne-am pus deja mâinile-n cap când am văzut cam ce se prezintă pe piaţă, de către unii, ca fiind alternativa post-pandemică pentru votanţii PSD. 

Caricatura zilei

Mall

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.