Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

12 întrebări importante de la cadrele didactice din Iași pentru ministrul Educaţiei

GALERIE
anisie
  • anisie
- +

Acestea sunt adresate public de sindicaliştii USLIP Iaşi şi privesc nelămuririle specifice acestei perioade.

Sindicatele profesorilor din Iaşi au transmis la finalul săptămânii trecute un set de 12 întrebări cu privire la soarta învăţământului românesc din această perioadă şi modurile în care Ministrul Educaţiei intenţionează să rezolve problemele prezentate de către reprezentanţii profesorilor. Acest nou set de întrebări vine după ce, pe 27 aprilie, Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi (USLIP Iaşi) a adresat un set de 15 întrebări Administraţiei Prezidenţiale, care le-a redirecţionat către MEC şi care trebuia să dea un răspuns. Astfel, prin acest nou set de întrebări, USLIP Iaşi îşi arată atât nemulţumirea cu privire la faptul că, deşi au trecut două săptămâni, nu a primit răspuns la cele 15 probleme ridicate de sindicat, dar prezită şi alte probleme pe care le întâmpină învăţământul românesc în urma deciziilor luate de MEC.

Astfel, sindicatele ieşene o întreabă pe ministrul Monica Anisie cum vor reuşi profesorii şi personalul şcolii să organizeze elevii în grupe de câte 10, din 20 în 20 de minute, pentru a intra în şcoală, în cazul elevilor din an terminal care se vor mai întoarce la ore pentru două săptămâni. Mai ales în situaţia şcolilor mari, cu mai multe clase. Astfel, USLIP Iaşi precizează că, în anumite cazuri, intervalul de la o primă grupă de 10 elevi şi până la ultima grupă ar fi de până la 10 ore, în cazul unor şcoli.

Cu masca pe faţă ore întregi?

Reprezentanţii profesorilor ieşeni sunt nemulţumiţi şi în privinţa menţiunii ministrului Monica Anisie cu privire la faptul că „elevii se vor spăla pe mâini imediat după intrarea în şcoală“, în condiţiile în care în multe şcoli nu există apă curentă, dar sunt îngrijoraţi şi cu privire la faptul că elevii şi profesorii ar trebui să reziste cu masca pe faţă minimum două ore şi jumătate.

O altă problemă subliniată de USLIP Iaşi este legată de triajul elevilor care ar trebui rea­lizat la intrarea în şcoală. Sindicatul ieşean afirmă că ar fi nevoie de aproximativ 10.000 de persoane care să fie implicat în acest demers, în condiţiile în care sunt localităţi fără medici sau există un singur medic pentru mai multe localităţi. 

USLIP Iaşi îşi arată îngrijorarea şi cu privire la elevii care nu vor putea participa, din lipsă de mijloace tehnice, la pregătirea din luna iunie şi, în acest context, întreabă profesorii ieşeni, care este gradul e promovare estimat.

USLIP Iaşi prezintă şi problema posibilei existenţe a unor elevi sau profesori asimptomatici care ar reveni în colectiv.

În final, USLIP Iaşi aşteaptă răspuns şi cu privire la afirmaţia ministrului Monica Anisie, care afirma că e posibil ca proba de aptitudini pentru Bacalaureat să fie susţinută online. Astfel, profesorii ieşeni doresc să ştie ce vor face elevii care nu au internet sau dispozitivele necesare şi, în cazul în care acestea vor fi oferite de către minister, cum vor putea elevii să utilizeze aceste dispozitive în condiţiile în care unii nu au abilităţile necesare şi nu au folosit niciodată un astfel de device.

Cât de riguroase vor fi examenele?

De asemenea, preşedintele USLIP Iaşi, Laviniu Lăcustă, a ţinut să menţioneze că, deşi un examen riguros este de dorit, condiţiile actuale nu permit acest lucru.

„Doamnă Ministru, personal sunt adeptul examenelor riguroase din toate punctele de vedere. Am trecut prin treapta I, treapta a II-a, Bacalaureat, admiterea la facultate cu o concurenţă de 8 pe loc, examene serioase şi dificile în facultate, licenţă, titularizare şi grade didactice. Absolut toate au avut gradul lor de dificultate şi rigurozitate. În acest moment apreciez însă că examenele scrise nu vor fi nici riguroase, nici obiective şi cel mai important, am convingerea că nu pot fi organizate în regim de siguranţă din perspectiva sănătăţii“, precizează preşedintele USLIP Iaşi.

Laviniu Lăcustă prezintă în acest context şi un sondaj realizat pe pagina de Facebook a instituţiei pe care o conduce, sondaj care menţionează că, din cele 18.500 de voturi, 66% din cei chestionaţi consideră că cea mai dorită soluţie este cea a echivalării examenelor cu anii de studii.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri