anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 03.12.2022

127 de ani de la înfiinţarea Colegiului „Costache Negruzzi”. Ceremonie emoţionantă, ieri, în aula festivă de la "Al. I. Cuza"

GALERIE
negruzzi
 • negruzzi
- +

În perioada 3-7 octombrie, Colegiul Național "Costache Negruzzi" din Iași marchează 127 de ani de educaţie şi cultură, iar festivităţile de anul acesta îşi propun să valorifice spiritul negruzzist prin activităţi educaţionale de o înaltă ținută.

Seria de evenimente a debutat luni, 3 octombrie, cu o incursiune în lumea artelor plastice şi a book-trailerelor, competiţii lingvistice şi sportive, urmate de călătorii virtuale inedite.

Ieri, 4 octombrie, a fost ziua dedicată ceremoniei oficiale a comunităţii negruzziste, sărbătorită în Aula Mihai Eminescu a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, în prezența conducerii Colegiului Național "Costache Negruzzi", a profesorilor și elevilor colegiului,  a reprezentanților locali, a doamnei inspector școlar general Luciana Antoci, a reprezentanților Universității "Alexandru Ioan Cuza" și a directorilor de la importante instituții de învățământ ieșene.

Sala s-a umplut până la refuz încă de la începutul evenimentului, toate scaunele fiind ocupate. La ceremonie au fost prezenţi atât profesori de liceu şi universitari, cât şi elevi de toate vârstele ai Colegiului Negruzzi, îmbrăcaţi în uniformă. Pentru a celebra 127 de ani de la înfiinţarea colegiului, directorul şcolii, Camelia Gavrilă, lectorul universitar Sorin Mocanu, reprezentantul elevilor, Aida Grecu şi cel al părinților, Cătălin Popovici au susţinut discursuri despre ceea ce înseamnă educaţie, cultură şi spirit competitiv.

Cea care a deschis ceremonia a fost prof.dr. Camelia Gavrilă, care a vorbit despre istoria liceului, despre evoluţie şi încercarea cadrelor didactice de a se adapta la noile timpuri.

„Inevitabil suntem prinşi între trecut şi prezent, inevitabil aruncăm priviri spre modele, despre ceea ce au oferit înaintaşii , întemeietorii. Ne dorim să le oferim tinerilor de astăzi o educaţie care să împletească aceste contraste: între ştiinţă, matematică, informatică şi, pe de altă parte, o rezonanţă culturală, pasiunea pentru limbile străine, artă, istorie sau filozofie, pentru a înţelege rolul lor în această lume. Trăim într-un secol în care diferenţele se accentuează şi trebuie înţelese. Ne dorim prin şcoala noastră şi prin nivelul superior academic să pregătim bine şi temeinic absolvenţii, să le dăm acea putere de adaptabilitate şi de înţelegere a unor lumi diferite: educaţia românească şi cea a celorlalte civilizaţii. Elevii noştri sunt diverşi, curajoşi şi pe alocuri rebeli, iar noi trebuie să fim pedagogii timpului actual, în care dialogul, căldura, emoţia, empatia şi prietenia să predomine”.

La sfârşitul discursului, Camelia Gavrilă le-a mulţumit tuturor celor care au ales să creadă în viitorul colegiului.

Lectorul universitar Sorin Mocanu a adus în discuţie colaborarea pe care UAIC şi colegiul o au şi a vorbit despre performanţele elevilor.

„Nu vorbim doar despre o relaţie de vecinătate, ci despre o colaborare îndelungată. Mulţi dintre absolvenţii dumneavoastră au ajuns studenţii, masteranzii, doctori sau chiar colegii noştri. Vă mulţumim că ne furnizaţi astfel de absolvenţi şi ne dorim ca această colaborare să continue”. Reprezentantul elevilor, Aida Grecu, a subliniat în discursul său,  atmosfera competitivă pe care Colegiul Negruzzi o are: „Negruzzi este locul unde atmosfera competiţională nu îşi pierde din intensitate niciodată. Generaţii după generaţii de absolvenţi şi profesori ne fac mândri şi ne onorează”.

În cadrul evenimentului festiv au fost recompensați elevii Colegiului Negruzzi care au obținut premii importante și valoroase la olimpiadele școlare naționale și internaționale.

Întreaga ceremonie a fost plină de emoţie, de nostalgie şi mândrie atât pentru cadrele didactice, cât şi pentru elevi.

Astăzi, de Ziua Internaţională a Educaţiei, va fi „prilej de reflecţii despre şcoală, educaţie, cultură în paradigme negruzziste, în afara spaţiului şcolii”. Zilele de joi şi vineri, potrivit organizatorilor, „vor coagula energii şi entuziasm într-un caleidoscop de ateliere de creaţie literară, întâlniri cu scriitori, activităţi în cadrul proiectului de tradiţie Arts Week, într-o complementaritate desăvârşită cu activităţi didactice şi lecţii conform orarului”.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Râde ciob de oală spartă

Nicolae GRECU

Râde ciob de oală spartă

Înfrângerea Germaniei în faţa Japoniei a fost un accident, cea a Spaniei în faţa aceluiaşi adversar este dubioasă.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Din ce în ce mai neliniștit, tânărul învățat în devenire Gh. Ivănescu formulează către fata de care se îndrăgostise, o serie de misive pe care se pare că nu a avut curajul să le expedieze.

China şi „stabilitatea socială”

Alexandru CĂLINESCU

China şi „stabilitatea socială”

China are o frumoasă tradiţie: în timpul aşa-zisei „revoluţii culturale”, fotografiile „duşmanilor poporului” erau lipite pe toţi pereţii şi pe toate gardurile. Regimul a reuşit să insufle teama de decădere socială, eficient şi pervers mijloc de coerciţie. Aşa stând lucrurile, orice mişcare de protest împotriva dictaturii partinice este un act de mare curaj.

George „Gogu” Constantinescu (2)

Neculai SEGHEDIN

George „Gogu” Constantinescu (2)

Integrala invenţiilor lui George Constantinescu a fost scrisă la Cluj, editată şi tipărită la Iaşi şi donată Muzeului Politehnicii din Bucureşti. Asta şi pentru ca legătura între cele trei oraşe să fie şi alta decât cea din butada conform căreia legile se gândesc la Cluj, se scriu la Bucureşti şi se aplică la Iaşi.

pulspulspuls

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Iată o poză care face cât o mie de cuvinte, stimaţi telespecatori şi veţi vedea imediat de ce. Avem aici o desfăşurare de forţe a echipei USR cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale, prilej după cum ştim de defilare pentru public cu armată, avioane şi tromboane, dar, în acelaşi timp, este şi un prilej pentru partide ca să-şi arate muşchii. 

Caricatura zilei

Motorul Iubi

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.