13 Mașini electrice cu 20.000 euro/bucata. Se reînnoiește parcul auto al Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Iași

sâmbătă, 22 iunie 2024, 03:00
3 MIN
 13 Mașini electrice cu 20.000 euro/bucata. Se reînnoiește parcul auto al Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Iași

Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Iași anunță că va cumpăra 13 autoturisme noi, electrice, prin Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, Rabla Plus. Instituția a lansat, recent, o licitație pentru a cumpăra autovehiculele. Valoarea totală estimată este de 1,3 milioane de lei.

Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor (Nord-Est) Iași își reînnoiește parcul auto. Instituția anunță că va cumpăra 13 autoturisme noi, electrice, de peste 1,3 milioane de lei. Asta înseamnă un preț per bucatî de puțin peste 20.000 de euro. Licitația a fost lansată pe SEAP joi, pe 20 iunie, iar criteriul de atribuire este cel mai bun raport calitate – preț.

Conform anunțului public, achiziția se derulează în cadrul ”Programului privind reducerea emisiilor de gaze, cu efect de seră, în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic, 2020-2024”, respectiv Rabla Plus. Practic, în cadrul acestui program, instituțiile publice beneficiază de un ecotichet, în cuantum de 120.000 de lei la achiziționarea unui autovehicul nou, însă fără a fi obligate să predea spre casare un autovehicul uzat, conform art.7 (2) din ghid, finanțare susținută prin modalitatea nerambursabilă din Fondul pentru mediu în cadrul programului.

Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Iași cumpără autoturisme de 1,3 milioane de lei

Așadar, finanțarea se va realiza, integral, prin ecotichetele de care beneficiază autoritatea contractantă (AC), potrivit listei solicitanților – proprietari persoane juridice cu drept public acceptate în cadrul Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, sesiunea 26 aprilie 2021-20 septembrie 2024.

CRPC Iași mai precizează că livrarea se va face gratuit la depozitul furnizorului de pe raza municipiului, conform graficului de livrare a autovehiculelor, în baza unui program care va fi stabilit de comun acord între AC și viitorul contractant.

De asemenea, autoturismele se pot livra etapizat, după data îndeplinirii de către AC a obligațiilor ce îi revin, potrivit OMMAP, nr.323/2020, în termenul de valabilitate al notei de înscriere în Programul Rabla, respectiv până la data de 25.11.2024, cel târziu.

Autoturismele electrice vor circula doar prin orașe

În sarcina furnizorului intră responsabilitatea totală, după semnarea contractului de achiziție, pentru încadrarea în termenele prevăzute în ghid, pentru efectuarea plății de către AFM, prin decontare directă.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 25.07.2024, ora 15.00.

Contactați și întrebați dacă erau necesare noile achiziții și dacă are cine să le conducă, reprezentanții instituției ne-au confirmat că era nevoie de o reînnoire a parcului auto, precizând că sunt județe, la ora actuală, care au doar câte un autoturism în dotare.

„Era oportunitatea asta cu ecotichetele și de ce să nu accesăm acest program? Sunt județe unde colegii aveau doar câte o mașină, iar unele erau foarte vechi. Din cele 13 autoturisme vom repartiza la toate județele subordonate câte două mașini și trei, acolo unde este nevoie”, ne-a explicat comisarul șef adjunct al CJPC Iași, Constantin Onofrei.

Conform sursei citate, viitoarele achiziții electrice vor fi folosite doar în orașe, iar celelalte în afara lor.

În parcul auto al Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor (Nord-Est) Iași se află, în acest moment, în total 6 autoturisme, din care 3 marca Logan, un Duster și două Dacia Spring electrice, achiziționate anul trecut, prin același program. CRPC Iași are în subordine 6 județe, respectiv CJPC: Iași, Botoșani, Neamț, Suceava, Bacău și Vaslui.

 SURSA FOTO: CRPC Iași

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii