anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 10.12.2022

Comunicat de presa

138 de ani de la nașterea prințesei Olga Sturdza

GALERIE
b8f9ae9a-2ef4-451b-aef6-46e1bb2f2d7f775c67f9-2047-4862-9802-10ebe6177287
 • b8f9ae9a-2ef4-451b-aef6-46e1bb2f2d7f
 • 775c67f9-2047-4862-9802-10ebe6177287
- +

Astăzi se împlinesc 138 de ani de la nașterea prințesei Olga Sturdza. Numită și „mama orfanilor de război”, ea a fost principala colaboratoare a Reginei Maria în susţinerea „frontului de acasă” în Primul Război Mondial. În 1916 principesa a înființat Societatea „Ocrotirea Orfanilor din Război”, prin intermediul căreia a realizat, chiar în palatul familiei sale din Miroslava, primul orfelinat care a îngrijit copiii rămași fără părinți din cauza conflagrației.

Modelul orfelinatului-școală din comuna noastră a fost multiplicat în toată România, în 1923 ajungând la 96 orfelinate, la care se adăugau sanatorii, spitale, grădinițe și școli. Cu ajutorul statului și donațiilor a reușit să hrănească, cazeze și educe 340.000 de copii. Societatea a funcţionat până când ultimul orfan de război a ajuns la majorat. Acţiunile de binefacere ale Olgăi Sturdza au continuat inclusiv în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și în timpul foametei care a urmat, reușind să salveze de la moarte mii de persoane.

În clipul de mai jos puteți urmări o scurtă biografie a celei care a fost poate cea mai mare personalitate feminină pe care a dat-o România.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Suntem pe nicăieri

Pavel LUCESCU

Suntem pe nicăieri

Fără a intra în amănunte, două mari probleme cred că avem azi, fără soluţii în vechile aranjamente politice în care încă trăim: inegalitatea care de peste douăzeci de ani creşte continuu şi deja accelerat şi, în strânsă legătură cu asta, spectrul deja manifest al noilor abuzuri.

opinii

Interogaţii identitare

Alexandru CĂLINESCU

Interogaţii identitare

Într-un deceniu numărul adolescenţilor care se autodiagnostichează că sunt trans a crescut de 25 de ori! Un semnal de alarmă a fost tras, în urmă cu câteva luni, de manifestul lansat de zeci de oameni de ştiinţă şi intelectuali reputaţi, manifest în care este respinsă categoric teoria conform căreia sexele sunt construcţii sociale.

Noaptea în care au ars - bibliografie obligatorie

George PLEȘU

Noaptea în care au ars - bibliografie obligatorie

Mi-a trebuit ceva curaj să citesc cartea. O aveam cumpărată de aproape o lună când, într-o zi, am deschis-o cu inima strânsă. Nu m-am uitat înainte peste nicio recenzie, am vrut să percep textul fără medieri suplimentare. 

Palma Sfântului Nicolae

pr. Constantin STURZU

Palma Sfântului Nicolae

Nu doar la începutul lunii decembrie, ci şi în anumite situaţii conflictuale ce mai apar (din păcate) în Biserică, se obişnuieşte a se invoca drept argument pentru anumite comportamente palma dată de Sfântul Ierarh Nicolae lui Arie. 

pulspulspuls

Pod de flori între gheşăftul de la aeroportul ieşean, admiterea României în Schengen şi vizita lui Ciucă la Iași

Pod de flori între gheşăftul de la aeroportul ieşean, admiterea României în Schengen şi vizita lui Ciucă la Iași

Pentru că tot am văzut că scandalul buiandrugilor de la noul terminal al aeroportului ieşean dă să se stingă, în aşteptarea vreunui rezultat al sesizărilor trimise în mai multe derecţii de şefii partidoiului ieşean, haideţi să vă spunem despre chestiune, ca s-o mai ţinem trează măcar o zi, câteva şpârle care circulă în mediul politic ieşean!

Caricatura zilei

Austria vrea

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.