anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 27.01.2023

143 de ani de UMF: apel la înțelegerea istoriei și la ambiția de a avea un rol internațional

GALERIE
prof.dr. Viorel Scripcariud
 • prof.dr. Viorel Scripcariud
- +

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF) a deschis seria manifestărilor pentru celebrarea a 143 de învățământ medical în capitala Moldovei cu o serie de evenimente care au avut loc în cursul zilei de miercuri, 7 decembrie. Cel mai important moment a fost marcat de ceremonia festivă prezidată de rectorul UMF, prof.dr. Viorel Scripcariu, care a ținut un discurs despre importanța locului în care se află universitatea astăzi și dificultatea drumului parcurs pentru a ajunge aici. Acesta a insistat și asupra faptului că au existat multe presiuni, încă de la fondare, dar și în vremuri mai apropiate, interne, cât și externe, pentru ca UMF să nu-și atingă potențialul.

„Ce deține UMF Iași este atât de prețios încât este dificil de exprimat în cuvinte. Ce este viața decât o dezvoltare atât de spectaculoasă – dar pornită de la două celule atât de mici? Numai mințile pregătite pot înțelege acest minunat spectacol. Care, evident, se desfășoară și cu forțe contrare. Dar tocmai de aceea este minunată această construcție: presiunile externe fac dintr-un edificiu aparent modest, căruia puțini îi acordă inițial credit, să se ridice zvelt și să supraviețuiască minunat”, a spus rectorul. Le-a transmis și un mesaj colegilor, îndemnându-i să își asume că misiunea universității este una internațională, că rankingurile reprezintă o oglindă a felului în care se vede în lume activitatea din sânul instituției de învățământ superior.

„Dacă însă angajamentul este unul național sau chiar internațional, atunci rezultatele modeste sau un scor mai slab în rankingurile internaționale sugerează nevoia unor reforme instituționale. O universitate națională trebuie să fie vizibilă și să aibă impact internațional, fiind astfel un actor activ în aria academică internațională. Pentru mine, rankingurile sunt importante nu în primul rând pentru mesajul public, deși și acesta contează într-o anumită măsură, ci mai ales pentru analizele interne pe care le putem face, susținând politici academice bazate pe dovezi, pentru a ne realiza cât mai bine misiunea”, a mai spus rectorul.

„Iașul are privilegiul să dețină cel mai vechi învățământ universitar din țară în toate domeniile”

La manifestare a vorbit prof.dr. Dan Cașcaval, rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), ca reprezentant al rectorilor tuturor universităților de stat din capitala Moldovei. Acesta a vorbit la rândul său despre importanța istoriei și a moștenirii, făcând un apel pentru o mai mare apropiere între universitățile din Iași , chiar sub forma unei alianțe.

„Iașul are privilegiul să dețină cel mai vechi învățământ universitar din țară în toată domeniile. Pentru că într-o ordine cronologică, avem prima școală de inginerie, primul curs de agronomie, prima universitate modernă, prima instituție de educație artistică și prima universitate de medicină. Avem istorie, pentru că acest fapt, că avem o istorie care nu e la îndemâna nimănui din țara, face ca nu o dată Iașul să fie uitat mai deoparte de centrul deciziilor. De aceea trebuie ca noi, universitățile ieșene, să avem știința, îngăduința și curajul să ne folosim tradiția, experiența și expertiza întru binele universităților noastre, întru binele Iașului”, a spus prof.dr. Dan Cașcaval.

O prezență surprinzătoare la eveniment a fost cea a Înaltpreasfințitului Teofan, mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Acesta a avut un discurs concentrat pe mulțumiri adresate medicilor și a profesorilor de la UMF pentru activitatea prestată și pentru pregătirea celorlalți profesioniști care lucrează acum în țară și în străinătate.

„Adresez un gând de binecuvântare legat de ceea ce mi se întâmplă și mie și multora preoți când ne întâlnim cu dumneavoastră la Sfânta Parascheva sau în alte situații și vedem un venerabil profesor, cu realizări în multe domenii, care spune «roagă-te și pentru mine părinte, roagă-te și pentru mine că am un caz special». Adică oameni care se încred în știința lor medicală, dar au capacitatea să privească și dincolo. Lucrul acesta arată și o altă dimensiune a lucrării dumneavoastră, dincolo de cea pur medicală”, a spus IPS Teofan în discursul său.

În final, universitatea a premiat cadrele didactice care au promovat pe funcția de profesor în anul universitar 2021 – 2022, cât și studenții cu rezultate deosebite, care provin din situații sociale dificile. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Ioan Alexandru TOFAN

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Cumva, punctişorul ne readuce la realitate: adică cu capul în nori, acolo unde le şade bine celor care pornesc pe drumul cunoaşterii. Ne provoacă, aşadar, să căutăm sensul şi nu informaţia, culoarea şi nu doar forma lumii. Să înţelegem în profunzime, nu să stăpânim, mongolic, depărtările. Cum spunea Marin Tarangul, să privim lumea, nu doar să o vedem.

opinii

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

IoT

Neculai SEGHEDIN

IoT

Adică Internet of Things (IoT), adică Internetul lucrurilor, sau, mai convingător spus, Internetul tuturor lucrurilor. Acest concept desemnează reţeaua de obiecte fizice, care conţin senzori, software şi alte tehnologii, în scopul conectării şi schimbului de date cu alte dispozitive şi sisteme de pe Internet. Lucrurile care se conectează pe Internet sunt, de exemplu, autoturisme, obiecte de uz casnic, sisteme de iluminat, sisteme de alarmă, sisteme de producţie industrială etc.

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

pr. Constantin STURZU

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

Într-un text publicat acum zece ani, atrăgeam atenţia asupra unor tendinţe extrem de îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Din păcate, ele se adeveresc pe zi ce trece. Enumeram atunci, nu neapărat într-o ordine anume: promiscuitatea şi vulgaritatea, violenţa şi decăderea morală, transformarea omului în utilizator de tehnică performantă, concomitent cu pierderea accentuată a intimităţii, înmulţirea alimentelor tot mai chimizate şi creşterea gradului de dependenţă faţă de medicamente şi multe, multe alte elemente care indică un anumit grad de dezumanizare programată.

pulspulspuls

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

La cererea publicului continuăm pe astăzi miniseria de întâmplări haioase petrecute la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii, dragi telespectatori. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.