145 de incidente au ”tulburat” alegerile de la Iași. Ce plângeri au făcut alegătorii

luni, 10 iunie 2024, 13:16
2 MIN
 145 de incidente au ”tulburat” alegerile de la Iași. Ce plângeri au făcut alegătorii

În urma analizei realizate la nivelul județului Iași cu privire la modul de îndeplinire a misiunilor desfășurate în contextul alegerilor europarlamentare și locale, vă pot confirma că atât în timpul orelor de votare, cât și pe parcursul nopții, după închiderea secțiilor de vot, a fost menținut același climat normal de siguranță și legalitate care a caracterizat întreaga perioadă electorală, fără să fie înregistrate incidente grave pe zona de ordine publică.

Potrivit unui comunicat de presă, structurile Ministerului Afacerilor Interne din județul Iași au asigurat intervenția operativă la toate sesizările privind nerespectarea legii, acționând cu obiectivitate și profesionalism în fiecare situație, indiferent de persoanele implicate.

În ziua alegerilor au fost sesizate 145 de incidente, dintre care 19 contravenții și 18 posibile infracțiuni legate de procesul electoral. Dintre acestea, 108 nu s-au confirmat, deci aproape 74,48%.

În ceea ce privește frecvența faptelor sesizate, 7,58% făceau referire la continuarea campaniei electorale, 4,13% la fraudă la vot, un procent tot de 4,13% și în situația falsificării documentelor și evidențelor electorale, iar 2,06% dintre sesizări au fost despre posibile infracțiuni de corupere a alegătorilor.

3,44% dintre sesizări au fost despre fotografierea sau filmarea buletinului de vot și tot același procent pentru comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul localului secției de vot.

Peste 2.300 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne din județul Iași au fost mobilizați sâmbătă și duminică pentru a asigura climatul de ordine publică și protecția secțiilor de vot, transportul materialelor electorale și a dosarelor cu rezultatele votării, precum și pentru a verifica sesizările cu privire la comiterea unor fapte ilegale.

Datorită bunei organizări și a mobilizării exemplare, structurile Ministerului Afacerilor Interne de la nivelul județului Iași și-au îndeplinit obiectivul principal de a asigura desfășurarea acestor alegeri în condiții de siguranță pentru ca cetățenii să-și poată exercita liber dreptul constituțional la vot.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii