15.000 de lei gratis de la stat, primă de instalare. Mii de ieșeni ar putea primi acești bani, dacă se mută din Iași

joi, 16 mai 2024, 03:00
3 MIN
 15.000 de lei gratis de la stat, primă de instalare. Mii de ieșeni ar putea primi acești bani, dacă se mută din Iași

Șomerii aflați în evidențele Forței de Muncă pot beneficia de prime de instalare de până la 15.500 de lei. Astfel de facilități se adresează șomerilor indemnizați sau nu, dar trebuie să se încadreze în anumite condiții.

Șomerii care se află în evidențele Agenției Județene de Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași pot primi de la stat o indemnizație de 15.000 de lei. Acest tip de sprijin se numește primă de instalare și se acordă  persoanelor care se angajează într-o altă localitate situată la o distanță mai mare de 50 km de casă și care, din acest motiv, își schimbă domiciliul ori își stabilesc reședința în localitatea respectivă. ”Prima de instalare se acordă persoanelor înregistrate ca șomeri indemnizați sau neindemnizați. În momentul în care se încadrează pe o distanță mai mare de 50 de km de localitatea de domiciliu, iar atât localitatea de domiciliu sau locul în care se angajează sunt prinse în Planul național de mobilitate beneficiază de prima de instalare”, a explicat Adriana Sîrghie, purtătorul de cuvânt al AJOFM Iași.

Deși este un stimulent financiar destul de motivant, potrivit sursei citate, anul trecut la Iași nu au fost astfel de solicitări din partea șomerilor, iar în 2024 o singură persoană a făcut demersuri pentru acordarea acestei prime. ”Motivul pentru care sunt puține solicitări se datorează faptului că Iașul este un pol economic foarte dezvoltat și prin aceasta atrage forță de muncă. Din acest motiv, persoanele din Iași rămân în Iași, nu doresc să plece în altă localitate care să fie prevăzută în Planul național de mobilitate”, a mai spus purtătorul de cuvânt al AJOFM Iași. În plus, mai spune sursa citată, municipiul Iași nu este inclus în Planul național de mobilitate.

Iată ce alte condiții sunt prevăzute pentru acordarea acestor prime

În primul rând, trebuie să știți că prima de instalare se acordă diferențiat, în funcție de anumite condiții. Astfel, persoanele înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și care se încadrează în muncă, într-o altă localitate, și ca urmare a acestui fapt își schimbă domiciliul sau își stabilesc reședința, se încadrează la o primă de 12.500 de lei. Persoanele înregistrate ca șomeri la AJOFM Iași care își schimbă domiciliul sau își stabilesc reședința, în situația în care sunt însoțite de membrii familiei în sensul Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, iar în cazul familiilor monoparentale, în situația în care sunt însoțite de copilul sau copiii aflați în întreținere, s-ar putea încadra la o primă de la stat de 15.500 de lei .

În situația în care ambii soți îndeplinesc condițiile de acordare a primei de instalare prevăzute anterior, unul va primi suma de 12.500 de lei, iar celălalt va primi o primă de instalare în cuantum de 3.500 de lei.

De reținut că acest tip de sprijin este neimpozabil și este destinat stimulării încadrării în muncă, asigurării cheltuielilor pentru a locui în noul domiciliu sau în noua reședință și/sau pentru reîntregirea familiei, după caz.

Stimulentul se acordă în două tranșe, după cum urmează: o tranșă egală cu 50% din cuantumul stabilit, la data instalării; o tranșă egală cu 50% din cuantumul stabilit, după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare, iar în ceea ce privește prima de instalare stabilită în cuantum de 3.500 de lei, se acordă într-o singură tranșă, la data instalării.

Numărul șomerilor a variat la Iași în ultimii doi ani între 7 și peste 8 mii de persoane.

Comentarii