15 mai – Ziua Internațională a Familiei. Ministrul Simona Bucura-Oprescu: „Familia este începutul tuturor lucrurilor care contează cu adevărat în viață”

joi, 15 mai 2025, 12:38
3 MIN
 15 mai – Ziua Internațională a Familiei. Ministrul Simona Bucura-Oprescu: „Familia este începutul tuturor lucrurilor care contează cu adevărat în viață”

În fiecare an, pe 15 mai, lumea întreagă marchează Ziua Internațională a Familiei, un moment dedicat celei mai importante forme de sprijin din viața fiecăruia: familia. Instituită de Organizația Națiunilor Unite în 1993, această zi are rolul de a sublinia rolul fundamental al familiei atât în dezvoltarea individului, cât și în echilibrul societății. Totodată, este o ocazie de a atrage atenția asupra dificultăților cu care se confruntă familiile la nivel global, de la probleme financiare și lipsa accesului la servicii de sprijin, până la situații de vulnerabilitate sau nevoi speciale.

“Azi, când marcăm Ziua Internațională a Familiei, îmi doresc să vorbim despre implicare, curaj, empatie, iubire pentru copii și sprijinirea familiilor, mai ales acolo unde este nevoie de o mână de ajutor. Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale sprijină toate familiile – cele tinere, cele numeroase, cele aflate la început de drum sau în momente grele. Familia este începutul tuturor lucrurilor care contează cu adevărat în viață — locul unde învățăm ce înseamnă iubirea necondiționată, curajul de a merge mai departe și puterea de a fi împreună, indiferent de greutăți”, a declarat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale.

La Iași, Ziua Familiei a fost sărbătorită cu evenimente speciale

La Iași, peste 2.000 de persoane precum bunici, copii, nepoți și strănepoți, s-au reunit pentru a sărbători împreună legătura de familie, bucurându-se unii de alții și rememorând momentele trăite împreună de-a lungul anilor. Evenimentul a avut o semnificație specială, marcând aniversarea a 50 de ani de căsătorie pentru aproximativ 570 de familii care au atins această frumoasă bornă între 10 mai 2024 și 7 mai 2025. Atmosfera festivă a fost susținută și de recitalurile emoționante susținute de Ștefan Pintilii și Fuego, care au adus un plus de emoție și bucurie celor prezenți.

CITEȘTE ȘI: Fertilizarea in-vitro: sute de familii din Iași ținute „în șah” de două ministere care joacă ping-pong cu un important program național

Sprijin pentru Familiile din România. Programe Esențiale ale Ministerului Muncii

Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale derulează mai multe programe importante dedicate sprijinirii familiilor din România. Acestea se adresează atât tinerilor care își doresc copii, cât și familiilor la început de drum sau celor aflate în situații vulnerabile.

Programul FIV continuă și în anul 2025. Vor fi acordate sprijinuri financiare în valoare de 15.000 de lei pentru 10.000 de proceduri de fertilizare in vitro (mai multe informații AICI). Finanțarea este asigurată din bugetul ministerului și vine în sprijinul cuplurilor care se confruntă cu probleme de fertilitate.

Pentru copiii din medii vulnerabile, se vor înființa 155 de centre de zi în întreaga țară. Acestea vor avea rolul de a preveni separarea copiilor de familie și vor oferi servicii precum o masă caldă, ajutor la teme și activități extrașcolare. Se estimează că peste 13.000 de copii vor beneficia de aceste servicii. Proiectul este finanțat prin PNRR, cu o sumă totală de peste 50 de milioane de euro.

CITEȘTE ȘI: ANALIZĂ ZDI – Cum distruge stilul de viață viitorul țării? De ce scade natalitatea și cum ne afectează: opinii ale specialiștilor ieșeni

Un alt program aflat în pregătire este Family Start, destinat tinerilor între 18 și 45 de ani. Cei cu un venit net lunar pe membru de familie de până la 6.000 de lei, respectiv 7.500 de lei pentru familiile monoparentale, vor putea accesa credite garantate de stat în valoare de până la 150.000 de lei. Aceste fonduri pot fi folosite pentru achiziția de autoturisme (inclusiv adaptate pentru persoane cu dizabilități), plata chiriei, costuri de studii sau intervenții medicale. Dobânda va fi subvenționată în proporție de 75%.

Pentru familiile cu venituri reduse, sprijinul vine prin Venitul Minim de Incluziune. Peste 263.000 de persoane beneficiază în prezent de acest ajutor, menit să ofere un minim de siguranță financiară și să reducă riscul de excluziune socială.

Publicitate și alte recomandări video

Îți recomandăm

Comentarii