150.000 de pensii din Iași vor fi recalculate de luna viitoare, iar 10.000, nu. Ce spune șefa CJP, Maria Andronache
Aproape 150.000 de pensionari din județul Iași vor avea pensiile recalculate din luna septembrie, ne-a spus Maria Andronache, șefa CJP Iași. În județul Iași, cea mai mare pensie brută în sistemul public, calculată pe baza contributivității, ajunge la 31.511 lei, iar în urma recalculării va fi și mai mare.
Noua Lege a Pensiilor va include și veniturile nepermanente în calculul pensiilor, cum ar fi prime, premii sau al 13-lea salariu. Pensionarii care ar putea avea pensii mai mici după recalculare vor continua să primească sumele actuale. Sunt aproximativ 160.000 de pensionari la nivelul Iașului.
Concret, peste 150.000 de pensionari din județul Iași vor beneficia de recalcularea drepturilor de pensie, conform informațiilor furnizate de Maria Andronache, șefa Casei Județene de Pensii (CJP) Iași. În luna septembrie, în urma acestui proces, pensiile se vor majora semnificativ pentru unii dintre pensionarii ieșeni, însă directoarea CJP Iași a evitat să vină cu cifre și procente exacte. „Întrucât procesul de recalculare este în plină desfășurare, nu deținem statistici referitoare la numărul de pensionari care beneficiază de majorare, cuantumul acestor majorări sau alte detalii legate de domenii de activitate”, ne-a transmis Maria Andronache.
În județul Iași, cea mai mare pensie brută din sistemul public, calculată pe baza principiului contributivității, este de 31.511 lei, care va mai crește în urma procesului de recalculare, a mai spus Maria Andronache.
Maria Andronache: „Deciziile de recalculare sunt emise în procent de 75%”
Pe toate categoriile de pensii, în județul Iași sunt aproximativ 160.000 de pensionari. Dintre aceștia, la nivelul județului Iași figurează 150.983 de pensionari care beneficiază de recalcularea drepturilor de pensie, a precizat șefa CJP Iași. „Deciziile de recalculare sunt emise în procent de 75%”, explică Andronache.
În datele centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) vedem că pensia medie de asigurări sociale de stat ajunsese luna trecută la 2.177 de lei în județul Iași, fiind pe atunci 150.931 de pensionari de asigurări sociale de stat. Aceștia dețin ponderea majoritară în numărul total de pensionari.
Cele mai mari pensii medii de asigurări sociale de stat sunt în Sectorul 1 al Capitalei, unde pensionarii au încasat în iulie 2024 o pensie medie de 3.419 lei, urmat de Hunedoara, cu 3.056 lei pensia medie. Pe de altă parte, pensia medie de asigurări sociale de stat în județul Botoșani a fost în aceeași lună 1.811 lei, cea mai mică valoare, urmat de Vrancea, cu 1.825 lei, Giurgiu – 1.831 lei, Vaslui – 1.853 lei și Satu Mare – 1.894 lei.
Ce se întâmplă dacă în urma recalculării iese o pensie mai mică
Însă există și pensionari care iau pensii sub 1.000 de lei. Cei care beneficiază de sistemul public de pensii și ale căror venituri din pensii și indemnizații cumulate nu depășesc suma de 1.281 lei, primesc o completare lunară de la stat, sub forma unei indemnizații sociale pentru pensionari.
La sfârșitul lunii trecute, în județul Iași erau 37.664 de pensionari care primeau această indemnizație socială (din sistemul public) și 6.582 de pensionari proveniți din fostul sistem de pensii al agricultorilor, conform datelor CNPP, consultate de „Ziarul de Iași”.
În urma recalculării pensiilor, dacă un pensionar ar trebui să primească o sumă mai mică decât cea pe care o are în prezent, el va continua să primească pensia actuală, fără a fi afectat de recalculare. Practic, nu va pierde din pensia pe care o primește în prezent. De creșteri spectaculoase vor avea parte pensionarii care au un stagiu de cotizare de peste 40 de ani.
Sunt incluse acum și sporurile nepermanente la pensie
Potrivit CNPP, modificările aduse de noua Lege a Pensiilor vizează recunoașterea și valorificarea unor venituri ale pensionarilor care nu erau considerate anterior în calculul pensiei. Aceste venituri includ sporuri nepermanente, prime, premii, al 13-lea salariu și ore suplimentare.
Pentru veniturile nepermanente realizate după aprilie 2001, pensionarii nu trebuie să prezinte dovezi, deoarece informațiile sunt deja disponibile în bazele de date. Totuși, pentru a dovedi veniturile nepermanente, pensionarii activi trebuie să obțină adeverințe de la angajatori. În cazul angajatorilor care nu mai există, trebuie să se consulte arhivele.
După 1 septembrie 2024, adeverințele vor putea fi depuse fără o limită de timp, iar drepturile acordate vor fi retroactive, începând cu prima lună următoare depunerii. Pensionarii care nu au avut astfel de venituri nu trebuie să prezinte adeverințe. Detalii suplimentare pot fi găsite pe site-ul CNPP.
Publicitate și alte recomandări video