159 de ani de istorie
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 05.12.2021

Advertorial

159 de ani de istorie

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

An de an, 24 ianuarie ne oferă lecţia de istorie ce durează de 159 de ani, amintindu-ne de primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român.

Dealtfel, Unirea era un deziderat formulat încă din mai 1848 când la Braşov se elabora programul-legământ: “Prinţipiile noastre pentru reformarea patriei”, ce cuprindea, într-o formulă sintetică, cele două obiective fundamentale româneşti: “Unirea Moldovei şi Ţării Româneşti într-un singur stat neatârnat românesc”. În acelaşi timp, domnia lui Alexandru Ioan Cuza, deşi scurtă (1859- 11 februarie 1866), a fost perioada de maximă dezvoltare a României moderne.

Recunoaşterea Unirii depline a condus la crearea primului Parlament unic al României şi al primului guvern unitar, instituţii care fiinţează şi astăzi, la o scară mai amplă teritorial având în vedere Marea Unire de la 1918. Nu pot, aşadar, să nu fac o comparaţie între două perioade: 1859-1866 şi 1990-2018, dar şi între realizările înfăptuite în cele două etape. Prima, şi cea mai scurtă, a aşezat mica Românie pe drumul modernizării printr-o serie de reforme, unele contestate, printre care Legea secularizării averilor mănăstireşti, altele profunde, dar bine primite de întreaga naţiune: reforma fiscală şi cea agrară, reforma învăţământului, cea a justiţiei, dar şi adoptarea primei Constituţii a României şi a legii electorale. Să nu uităm că tot atunci a fost construit primul tronson de linie ferată București-Filaret-Giurgiu, fiind calea cea mai scurtă care lega capitala țării cu Dunărea și astfel cu restul lumii.

Privind suita de evenimente, unele cu caracter realmente revoluționar, se poate spune că sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza şi a Guvernului condus de Mihail Kogălniceanu au fost puse bazele statului unitar român modern. Practic, nu a existat domeniu de activitate economică, social-politică, culturală, administrativă sau militară din țară în care să nu fi fost aduse îmbunătățiri și înnoiri organizatorice pe baza noilor cerințe ale epocii moderne.

Analizând a doua perioadă, 1990-2018, aproape că simţim un gust amar. Am demolat sau am vândut o industrie performanţă pentru anii ‘90 punând în loc mini sau maxi marketuri ori clădiri de birouri şi locuinţe ce aşteaptă de ani buni să fie populate, reforma învăţământului se schimbă odată cu ministrul, reforma agrară a fărâmiţat ogoarele ţării, cea a justiţiei e controversată. Cultura şi tradiţiile sunt de mult pe un loc terţ, pe calea ferată se circulă cu viteză mai mică ca cea dinainte de ’89, românii pleacă sperând la mai bine pe meleaguri străine.
Ar mai fi multe de spus, triste şi adevărate, dar totuşi suntem într-o zi de sărbătoare naţională când ar trebui să ne dăm mână cu mână pentru păstrarea unităţii. Şi ar mai trebui să recitim jurământul respectat de Cuza: “Jur în numele Prea Sfintei Treimi şi în faţa Ţării mele, că voi păzi cu sfinţenie drepturile şi interesele Principatelor Unite, că voi fi credincios constituţiei în textul şi în spiritul ei, că în toată domnia mea voi veghea la respectarea legilor pentru toţi şi în toate uitând toată prigonirea şi ura, iubind deopotrivă pe cel ce m-a iubit şi pe cel ce m-a urât, neavând dinaintea ochilor mei, decât binele şi fericirea naţiei române. Aşa Dumnezeu şi compatrioţii mei să-mi fie ajutor!”.

La mulți şi veşnici ani, în unitate!

Ing.dr.ec Traian Dobre

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ar fi prea frumos

Nicolae GRECU

Ar fi prea frumos

În noul format al Cupei Davis, extrem de ofertant, echipa României are o mică şansă de a participa la masa bogaţilor.

Filmuletul zilei

opinii

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (IV)

Eugen MUNTEANU

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (IV)

Autorul continuă seria distincţiilor între editarea ştiinţifică a textelor vechi şi diortosirea periodică a cărţilor întrebuinţate în serviciul liturgic.

O zi cu Părintele Florescu

pr. Constantin STURZU

O zi cu Părintele Florescu

Un eveniment editorial: publicarea volumului "Lumea ca o zi de vineri. Din jurnalul unui preot misionar" (Editura Doxologia, Iaşi, 2021). Nu e puţin lucru să publici azi o carte cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei şi cu un cuvânt înainte entuziast al lui Andrei Pleşu, care constată că în paginile lucrării se împleteşte "cu atâta naturaleţe cateheza cu libertatea spirituală, cu surpriza (nearogantă) a interpretării, cu experienţa de viaţă şi, când e cazul, cu umorul" (p. 10). Dar, când este vorba de Părintele Ioan-Florin Florescu, pe mine - din 1997, de când l-am cunoscut - nu mă mai miră nimic. În sensul bun, curat. Precum sunt "uimirea şi cutremurul" (p. 55), cele care ne ţin vii în Biserică.

Altfel

arh. Ionel OANCEA

Altfel

Am reiterat în acest spaţiu povestea proiectelor publice de amploare pentru a releva complexitatea lor. Marele proiect de reabilitare a centrului istoric din Oradea a durat peste cincisprezece ani. Pentru ca un asemenea proiect public să aibă sorţi de izbândă este necesară punerea la punct în detaliu a mecanismelor economice, juridice şi tehnice. Ele înseamnă, între multe altele, negocieri dificile între partenerii implicaţi direct în proiect, dar şi acceptarea lui de comunitate.

pulspulspuls

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Aventurile consilierului Balalaicu de la partidoiul ieşean, care caută un post bun pe la vreun minister, dar, desigur, s-ar mulţumi şi cu ceva pe plan local, dar care musai să producă caşcaval, aventuri pe care le-am povestit aici la gazetă exclusiv din dorinţa de a arăta cum merg lucrurile în politichia ieşeană, au stârnit un interes neaşteptat în rândul cititorilor noştri şi nu numai. 

Caricatura zilei

Moș (G)Ene

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.