159 de ani de istorie
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Advertorial

159 de ani de istorie

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

An de an, 24 ianuarie ne oferă lecţia de istorie ce durează de 159 de ani, amintindu-ne de primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român.

Dealtfel, Unirea era un deziderat formulat încă din mai 1848 când la Braşov se elabora programul-legământ: “Prinţipiile noastre pentru reformarea patriei”, ce cuprindea, într-o formulă sintetică, cele două obiective fundamentale româneşti: “Unirea Moldovei şi Ţării Româneşti într-un singur stat neatârnat românesc”. În acelaşi timp, domnia lui Alexandru Ioan Cuza, deşi scurtă (1859- 11 februarie 1866), a fost perioada de maximă dezvoltare a României moderne.

Recunoaşterea Unirii depline a condus la crearea primului Parlament unic al României şi al primului guvern unitar, instituţii care fiinţează şi astăzi, la o scară mai amplă teritorial având în vedere Marea Unire de la 1918. Nu pot, aşadar, să nu fac o comparaţie între două perioade: 1859-1866 şi 1990-2018, dar şi între realizările înfăptuite în cele două etape. Prima, şi cea mai scurtă, a aşezat mica Românie pe drumul modernizării printr-o serie de reforme, unele contestate, printre care Legea secularizării averilor mănăstireşti, altele profunde, dar bine primite de întreaga naţiune: reforma fiscală şi cea agrară, reforma învăţământului, cea a justiţiei, dar şi adoptarea primei Constituţii a României şi a legii electorale. Să nu uităm că tot atunci a fost construit primul tronson de linie ferată București-Filaret-Giurgiu, fiind calea cea mai scurtă care lega capitala țării cu Dunărea și astfel cu restul lumii.

Privind suita de evenimente, unele cu caracter realmente revoluționar, se poate spune că sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza şi a Guvernului condus de Mihail Kogălniceanu au fost puse bazele statului unitar român modern. Practic, nu a existat domeniu de activitate economică, social-politică, culturală, administrativă sau militară din țară în care să nu fi fost aduse îmbunătățiri și înnoiri organizatorice pe baza noilor cerințe ale epocii moderne.

Analizând a doua perioadă, 1990-2018, aproape că simţim un gust amar. Am demolat sau am vândut o industrie performanţă pentru anii ‘90 punând în loc mini sau maxi marketuri ori clădiri de birouri şi locuinţe ce aşteaptă de ani buni să fie populate, reforma învăţământului se schimbă odată cu ministrul, reforma agrară a fărâmiţat ogoarele ţării, cea a justiţiei e controversată. Cultura şi tradiţiile sunt de mult pe un loc terţ, pe calea ferată se circulă cu viteză mai mică ca cea dinainte de ’89, românii pleacă sperând la mai bine pe meleaguri străine.
Ar mai fi multe de spus, triste şi adevărate, dar totuşi suntem într-o zi de sărbătoare naţională când ar trebui să ne dăm mână cu mână pentru păstrarea unităţii. Şi ar mai trebui să recitim jurământul respectat de Cuza: “Jur în numele Prea Sfintei Treimi şi în faţa Ţării mele, că voi păzi cu sfinţenie drepturile şi interesele Principatelor Unite, că voi fi credincios constituţiei în textul şi în spiritul ei, că în toată domnia mea voi veghea la respectarea legilor pentru toţi şi în toate uitând toată prigonirea şi ura, iubind deopotrivă pe cel ce m-a iubit şi pe cel ce m-a urât, neavând dinaintea ochilor mei, decât binele şi fericirea naţiei române. Aşa Dumnezeu şi compatrioţii mei să-mi fie ajutor!”.

La mulți şi veşnici ani, în unitate!

Ing.dr.ec Traian Dobre

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

PNL Iaşi, mână moartă în jocurile de putere din partid

Cosmin PAȘCA

PNL Iaşi, mână moartă în jocurile de putere din partid

Fără un transfer rapid şi real de putere la nivel local, PNL Iaşi nu va avea niciun cuvânt de spus în transferul de putere de la Bucureşti. Va rămâne o organizaţie orfană, o gaşcă tolerată în partid, cu lideri lăsaţi să-şi facă şmenurile prin judeţ, atâta vreme cât nu emit pretenţii la funcţii şi bani de la centru.

Filmuletul zilei

opinii

Tutoriat

Codrin Liviu CUȚITARU

Tutoriat

Drăguşilă a fost întrerupt de un tinerel apărut subit lângă noi: „Nenea îndrumătoru’, nenea îndrumătoru’, ce bine că te întâlnesc! Plănuiam să te textuiesc, dar mai bine-i face-to-face. Sunt Ţiţi Bâtă de la anul I. Nu vrei să mergi matale la Becanat să-mi iei adeverinţă de student? Îmi trebuie iute pentru abonamentul la transporturi.”

Despre oraşele creative ale României (IV)

George ŢURCĂNAŞU

Despre oraşele creative ale României (IV)

Domeniile considerate creative au înregistrat o creştere importantă a numărului de angajaţi, de la 335,9 mii, în 2011, primul an de creştere economică semnificativă după criza de la finalul primului deceniu al secolului actual, la 506,2 mii angajaţi, în 2019, ultimul an pentru care avem date. Din perspectiva procentuală, creşterea e de aproape 50,7%.

Intermedierea financiară şi băncile străine

Alin ANDRIEȘ

Intermedierea financiară şi băncile străine

În România se înregistrează cel mai scăzut nivel al intermedierii financiare din Uniunea Europeană, nivelul creditelor acordate mediului privat fiind de doar 24,7% din Produsul Intern Brut, comparativ cu un nivel mediu în ţările UE de 85,8%. Acest nivel scăzut al intermedierii financiare are ca efect un acces dificil şi redus la finanţare a populaţiei şi a firmelor private, precum şi costuri mai mari de finanţare. 

pulspulspuls

Ce să te faci cu aceşti bambilici politici împiedicaţi, nene Relu?

Ce să te faci cu aceşti bambilici politici împiedicaţi, nene Relu?

Am zis că, pe azi, să sărim faza cu jongleriile de bambilici ale băieţilor ăştia noi de la liberalii ieşeni unşi pe funcţii, căci, ne sugerează amicul Archibald Tănase, îi enervăm deja prea tare pe cei ce i-au votat şi văd acuma cât de tare s-au păcălit. 

Caricatura zilei

La un pahar cu extraterestru

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.