
16 cazuri de rujeolă la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iași. Medicii spun că numărul este cu 10% mai mare decât anul trecut și crește de la an la an, principala cauză fiind numărul tot mai mare de copii nevaccinați. În prezent, copiii internați variază de la sugari la cei de 13 ani, iar medicii avertizează că, în cazul sugarilor, există riscuri grave, precum pneumonia (infecție pulmonară) și endocardita (infecție a inimii).
„Pacienții trebuie să fie vaccinați pentru a reduce riscul de a dezvolta forme severe ale bolii. În cazul în care observă erupții sau alte simptome care afectează starea de sănătate, părinții trebuie să consulte medicul de familie sau un specialist, pentru un diagnostic corect. Dacă un medic pediatru sau infecționist confirmă diagnosticul de rujeolă, vor trebui urmate toate recomandările acestuia. În cazul în care starea copilului se înrăutățește pe parcursul bolii, acesta va fi dus de urgență la Spitalul de Copii”, a declarat Alina Belu, managerul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” din Iași.
Rujeola, cunoscută și sub numele de pojar, este o boală infecțioasă cauzată de virusul rujeolic. Deși este considerată o boală a copilăriei, poate afecta persoane de orice vârstă care nu sunt imunizate, fie prin vaccinare, fie prin trecerea anterioară prin boală. Este extrem de contagioasă, având o rată de transmitere de aproximativ 95% în rândul persoanelor neimunizate care intră în contact cu un bolnav. Virusul se răspândește prin aer, prin picături de secreții nazofaringiene eliminate atunci când persoana infectată tușește, strănută sau respiră, dar și prin contact direct cu aceste secreții.
Perioada de incubație durează aproximativ zece zile, iar bolnavul devine contagios cu patru zile înainte și până la patru zile după apariția erupției cutanate. Înainte de apariția erupției, simptomele sunt nespecifice și includ secreții nazale (rinoree), durere la înghițire (odinofagie), răgușeală (disfonie), tuse, conjunctivită, greață și vărsături. Un semn caracteristic este apariția unor pete albicioase în cavitatea bucală, în dreptul premolarilor (pete Koplik).
Publicitate și alte recomandări video