O echipă de specialiști în sănătate publică de la Universitatea din Glasgow, Marea Britanie, și Institutul Norvegian de Sănătate Publică raportează o posibilă legătură între unele cazuri de autism și dieta prenatală.
Citiți aici integral „Ziarul de Sănătate” nr. 20
În studiul lor, publicat în revista Jama Network Open, grupul a analizat informațiile din două baze mari de date de informații medicale privind mii de mame și bebelușii acestora, din Norvegia și Anglia.
Cercetările anterioare au sugerat că dieta precum și factori genetici și de mediu sunt implicați în dezvoltarea autismului la copii în timpul dezvoltării intrauterine, deși cauza exactă este încă necunoscută.
Pentru acest nou studiu, echipa de cercetare a analizat mai atent rolul dietei în dezvoltarea autismului.
Cercetătorii au analizat informațiile despre pacienți din două baze de date mari: Studiul longitudinal Avon privind părinții și copiii și Studiul de cohortă norvegian privind mama, tatăl și copilul.
Cercetătorii au analizat datele pentru anii 2002 până în 2008 și 1990 până în 1992, care au inclus date de la copiii cu vârsta de până la 8 ani.
În total, cercetătorii au analizat datele pentru mai mult de 95.000 de perechi mamă/fiică.
Ca parte a analizei lor, cercetătorii au descoperit un tipar și anume, femeile care au aderat la o „dietă sănătoasă” au avut o șansă cu 22% mai mică de a da naștere unui copil cu autism decât femeile care au avut o dietă mai puțin sănătoasă.
În cercetarea lor, echipa a definit o dietă sănătoasă ca fiind una care include porții regulate de legume, fructe, nuci, pește și cereale integrale și exclude alimentele bogate în grăsimi, carnea procesată, băuturile răcoritoare și carbohidrații rafinați.
Cercetătorii au constatat, de asemenea, că acei copii născuți din mame care au avut în mod regulat o dietă sănătoasă în timpul sarcinii au fost cu 24% mai puțin predispuși de a dezvolta probleme sociale sau de comunicare, indiferent de autism.
Echipa a observat că, în ambele cazuri, asocierea a fost mai puternică în cazul perechilor mamă/fiică decât în cazul perechilor mamă/fiu.
Cercetătorii notează că datele lor nu au fost în măsură să arate dacă impactul dietei a fost de natură cauzală sau s-a datorat altor factori.
Totodată, echipa a subliniat faptul că studiul nu explică de ce femeile care au o dietă mai sănătoasă își pot reduce riscul de a avea un copil cu probleme de spectru autist, deși teoretizează că aceste constatări ar putea avea legătură cu modul în care alimentele afectează ADN-ul sau procesul imunitar.
Publicitate și alte recomandări video