Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

17 ani jumătate de puşcărie pentru „monstrul” din Răducăneni

GALERIE
crima
  • crima
- +

Un monstru cu chip de om va rămâne aproape două decenii în spatele gratiilor. La beţie, bărbatul şi-a adus aminte că nu mai are ţigări şi s-a gândit să şi le cumpere cu banii unei bătrâne de 95 de ani. A intrat peste ea în casă, a lovit-o şi a răscolit peste tot în căutare de bani. Nu a găsit nimic, aşa că la plecare, de nervi, a sugrumat-o pe bătrână. Criminalul a fost prins chiar a doua zi, câinele de urmă conducându-i pe poliţişti până la el acasă. Din august anul trecut, Marius Tetea se află în arest. Va sta închis până în 2038, dacă sentinţa Tribunalului va rămâne definitivă.

Tetea o cunoştea pe M.C. din Răducăneni, de ani buni. Bătrâna locuia singură. Avea o fată în sat şi o nepoată plecată în Franţa. Bărbatul o mai ajuta din când în când pe bătrână la treburile gospodăreşti.

Femeia nu l-a mai primit în ogradă din 2014, când Tetea o agresase sexual pe fiica victimei, ea însăşi ajunsă la o vârstă respectabilă. Pe 29 august anul trecut, M.C. a mers la fiica sa de 71 de ani, care avea probleme de sănătate, pentru a-i duce de mâncare şi a vedea ce mai face.

În aceeaşi zi, Tetea tăiase lemnele unui sătean, apoi plecase la pădure, cu un altul. Se întorsese beat şi nervos. A dormit câteva ore, iar la ora 20 a anunţat că pleacă să-şi cumpere ţigări.

Aproape o oră mai târziu, camerele de luat vederi de pe traseul DN 28 l-au înregistrat pe când se foia prin preajma casei lui M.C. A sărit peste poartă şi i-a intrat în curte. Apoi a forţat uşa de la intrare, răsturnând şi scaunul pus pentru asigurarea uşii. A ajuns în dormitor, unde bătrâna tocmai se ridicase din pat, sprijinită în baston, trezită de zgomot.

Bătrâna l-a recunoscut pe Tetea şi l-a întrebat ce caută în casa ei. Bărbatul i-a cerut bani. M.C. l-a refuzat, cerându-i să plece. Ca răspuns, Tetea a împins-o, apoi a lovit-o cu piciorul în faţă. pe urmă a răscolit casa, în căutare de bani.

Nu a reuşit să deschidă însă uşa altei camere, încuiată cu cheia. Trecând pe lângă M.C. şi observând că bătrâna încă mişca, a sugrumat-o şi a plecat. La ora 23, ajunsese acasă, unde s-a culcat liniştit.

Bătrâna a fost descoperită a doua zi dimineaţă de fiica sa, alarmată că mama nu-i mai răspunde la telefon. Identificat cu ajutorul câinelui de urmă, Tetea a fost reţinut în aceeaşi zi, fiind prins pe raza satului Tomeşti, în stare de ebrietate.

Purta aceeaşi şapcă şi aceiaşi pantofi ca în noaptea crimei, plini cu pete de sânge. Fiica lui M.C. nu a mai apucat nici să-i facă mamei sale pomenirea de 40 de zile. A murit la rându-i, pe 3 octombrie. În faţa anchetatorilor, Tetea a dat declaraţii contradictorii pentru a explica urmele de sânge.

Întâi a afirmat că a cules prune din curtea victimei, iar aceasta ar fi încercat să-l lovească cu o furcă. Ar fi lovit-o, de unde şi urmele de sânge. M.C. nu ar fi păţit însă nimic. Ar fi intrat singură în casă, iar Tetea ar fi plecat. Apoi, bărbatul a recunoscut că a intrat în casa femeii pentru a-i cere bani şi că ar fi lovit-o, după ce bătrâna l-ar fi lovit cu bastonul.

Ar fi fugit speriat când a vâzut sângele. În final, a recunoscut că ar fi strâns-o de gât, afirmând însă că victima încă mişca atunci când i-a părăsit locuinţa.

„După ce am lovit-o cu piciorul şi ea a rămas pe jos, am căutat prin casă. După ce am umblat prin casă, prin dulapuri şi sertare şi am încercat să deschid uşa de la cameră, m-am întors la ea. Respira atunci şi eu am strâns-o de gât. Precizez că şi atunci când am plecat dădea din picioare”, a povestit bărbatul. Afirmaţiile acestuia au fost contrazise însă de probele existente la dosar şi de expertiza medico-legală.

Magistraţii Tribunalului l-au condamnat pe Marius Tetea pentru omor calificat şi tentativă de tâlhărie calificată, la un total de 17 ani şi 7 luni de închisoare.

Nu au fost stabilite daune civile, întrucât nepoata victimei a renunţat în timpul procesului la acest drept. În schimb, Tetea va trebui să plătească 24.500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare. Sentinţa mai poate fi contestată în faţa Curţii de Apel.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri