anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

sambata, 04.02.2023

175 de “insule ecologice” pentru strâns gunoiul la Iaşi - proiect dezbătut în şedinţă extraordinară a CL. De ce e nevoie de procedură de urgenţă?

GALERIE
colectare8
 • colectare8
- +

Consilierii locali s-au reunit ieri într-o şedinţă extraordinară de îndată pentru a actualiza un proiect PNRR. Este vorba despre aşa-numitele „insule ecologice”, noua hotărâre a Consiliului Local (CL) fiind solicitată de Ministerul Mediului. O astfel de insulă reprezintă un ansamblu de containere pentru colectarea separată a diferitelor fluxuri de deşeuri. 

Autoritatea centrală a solicitat Primăriei o serie de clarificări, inclusiv în ceea ce priveşte „necesitatea, oportunitatea şi potenţialului economic al investiţiei”. „Având în vedere gradul scăzut de colectare a deşeurilor municipale, a penalităţilor plătite anual pentru neîndeplinirea ţintelor de reciclare şi valorificare, municipiului Iaşi îşi propune accelerarea procesului de modernizare a sistemului de gestionare a deşeurilor cu accent pe colectarea separată a deşeurilor, măsuri de prevenţie, reducere, reutilizare şi valorificare în vederea conformării cu tranziţia spre economia circulară”, se arată în noua decizie a consilierilor locali. Prin intermediul proiectului, Primăria are în plan realizarea a 175 de „insule ecologice digitalizate” (termen utilizat în PNRR) care vizează amenajarea a 25 de puncte subterane de colectare şi a 150 supraterane.

„Noua tehnologie de colectare separată a deşeurilor prin insule ecologice digitalizate de colectare reprezintă o soluţie tehnică ce respectă toate obligaţiile legale impuse prin lege”, se mai precizează în proiect. Primăria nu a stabilit cu exactitate locurile de amplasare a insulelor ecologice, dar a nominalizat zece zone în care acestea vor fi localizate, zone care acoperă tot oraşul: Centru, Păcurari - Canta, Sărărie - Copou, Moara de Vânt - C.A. Rosetti - Tătăraşi I, Tudor Vladimirescu – Metalurgiei - Tătăraşi II, Nicolina II – Bularga – Socola, Nicolina I – CUG – Iaşi Voineşti – Hlinca, Galata, Alexandru – Dacia şi Bucium. Tipurile de deşeuri care vor fi colectate în noile containere sunt: hârtie şi carton, plastic, metal, sticlă, biodegradabile şi reziduale. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Stupida lex, sed lex!

Nicolae GRECU

Stupida lex, sed lex!

Stimaţi suporteri, nu contează că înjuraţi, aveţi grijă pe cine înjuraţi.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (XI)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (XI)

Lunga pledoarie pro domo a tânărului asistent universitar continuă în ampla scrisoare adresată profesorului Balan, tatăl fetei pe care și‑o dorea de soție.

Blocul, pacoste sau nevoie?

arh. Ionel OANCEA

Blocul, pacoste sau nevoie?

Spre sfârşitul comunismului din România, posibilitatea obţinerii rapide a unui apartament la bloc era reală. Majoritatea populaţiei urbane trăia în cartiere de locuinţe colective. Ambiţiile partidului comunist au fost anularea proprietăţii private, demolarea caselor cu grădină şi mutarea proprietarilor în apartamente cu chirie modică. Aproape au reuşit. 

Ca piatra-n lac

Radu POPESCU

Ca piatra-n lac

Până nu demult, atunci când Rusia încă se simțea aproape ca acasă în Republica Moldova, Kremlinul nu avea prea multe bătăi de cap legate de posibilele aspirații ale Chișinăului de a se apropia de Uniunea Europeană. Chiar și după 2009, momentul dispariției din prima linie a lui Vladimir Voronin și a comuniștilor moldoveni, primele guverne reformatoare și proeuropene de peste Prut erau temperate repejor de către Rusia atunci când mergeau parcă mai des în vizită la Bruxelles decât la Moscova.

pulspulspuls

Prind sau nu cei doi penali de la Iaşi listele? Nori negri deasupra filialei, trimişi de Ciucă

Prind sau nu cei doi penali de la Iaşi listele? Nori negri deasupra filialei, trimişi de Ciucă

Ce vă spuneam noi mai pe alaltăieri, stimaţi telespectatori, cum că alde nea Mihăiţă şi dom’ Costel nu ar sta deloc pe roze acuma la alesul liniilor directoare în vederea abordării anului electoral 2024? 

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.