
180 de ieșeni internați la Iași cu viroze respiratorii. De ce crește numărul cazurilor: două cauze principale

La Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași sunt internați 180 de pacienți cu viroze respiratorii. Medicii precizează că această creștere este firească pentru această perioadă a anului și nu reprezintă un motiv de alarmare.
În ultima săptămână, DSP a raportat o creștere de aproximativ 20% față de săptămâna precedentă. „Din punctul meu de vedere, această creștere nu este una alarmantă. Mai degrabă, este un fenomen așteptat și previzibil pentru această perioadă a anului. Numărul cazurilor crește din două motive principale. În primul rând, ne aflăm în sezonul virozelor respiratorii.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
În al doilea rând, fluctuațiile de temperatură favorizează răspândirea virusurilor. În prezent, nu avem temperaturi extrem de scăzute, care ar putea limita circulația acestora, deoarece, cu cât temperaturile sunt mai joase, cu atât virusurile își reduc capacitatea de transmitere și replicare”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase.
- Citește și: Transpirația nu duce la răceală. Dr. Roșu: „Dacă nu există un agent patogen, îmbolnăvirea nu poate avea loc”
„Zilnic, între 10 și 20 de pacienți se prezintă pentru consultații”
Medicul precizează că situația din prezent nu indică un trend ascendent comparativ cu restul țării. Acesta subliniază că, dacă în urma consultului clinic, a analizelor de laborator și a investigațiilor imagistice, se consideră că pacientul necesită supraveghere medicală, se recomandă internarea. În caz contrar, acesta primește consultații în regim de zi și o rețetă, urmând să urmeze tratamentul la domiciliu. Pacienții sunt informați că trebuie să mențină un dialog constant cu medicii și, în cazul oricărei modificări în starea lor de sănătate, să se prezinte pentru o reevaluare. Dacă este necesar, se decide internarea pentru monitorizare.
„Zilnic, între 10 și 20 de pacienți se prezintă pentru consultații sau sunt evaluați în regim de foaie de zi la triajul Spitalului de Boli Infecțioase. Dacă medicii consideră necesare investigații suplimentare, pacientul beneficiază de o foaie de zi pentru efectuarea analizelor. În caz contrar, după consult, acesta primește recomandările medicale și o rețetă, în funcție de starea sa clinică”, a explicat medicul.
- Citește și: Val de răceli la Iași: creștere cu peste 20% a numărului virozelor. Cazuri grave la copii mici
În prezent, pe lângă cazurile tratate la domiciliu, trei pacienți cu COVID-19 au necesitat supraveghere medicală, însă medicii precizează că nu au avut nevoie de îngrijiri în terapie intensivă. De asemenea, există și pacienți diagnosticați recent, care își urmează tratamentul acasă.
Publicitate și alte recomandări video