2.000 de locuri de stat peste vară în Iași cu sub 100 euro/lună. Cine are dreptul la ele și unde sunt?

sâmbătă, 22 iunie 2024, 03:00
3 MIN
 2.000 de locuri de stat peste vară în Iași cu sub 100 euro/lună. Cine are dreptul la ele și unde sunt?

Universitățile din Iași vor pune la dispoziția stu­denților în perioada verii peste 2.000 de lo­cu­ri pentru cazare, prețurile pentru ocuparea a­ces­tora variind de la o instituție de învățământ superior la alta. 

Dacă la Universitatea de Științele Vieții din Iași (USV) tarifele de cazare în că­mi­ne­le din campus cresc în p­e­­rioada vacanței de vară cu 100 de lei (față de cele din perioada anului universitar), la Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Gr. T. Popa” din Iași (UMF), și Universitatea de Arte ,,George Enescu” (UNAGE), costurile privind căminul rămân neschimbate.

Pe de altă parte, atât Universitatea Tehnică ,,Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), cât și Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) urmează să aprobe ofertele de cazare.

Ce cămine vor putea rămâne deschise vara asta

În funcție de căminul ales, la majoritatea marilor universități, pre­țul va oscila între 300 și 550 de lei lunar. Spre exemplu, la USV Iași va oferi cazare într-unul dintre cele pa­tru cămine, adică A3.

„În cămin pot locui studenții care sunt implicați în activități de internship sau care lucrează. Trebuie să facă ceva, altfel nu pot rămâne vara la cămin. Vor fi disponibile aproximativ 200-250 de locuri, iar prețul va crește cu 100 de lei, deci va costa în jur de 335 de lei căminul”, a declarat prof. univ. dr. Vasile  Stoleru, prorector cu activități sociale, stu­den­țe­ști.

Singurul cămin de la Universitatea Na­țio­na­lă de Arte „George Enescu” (UNAGE), care are o ca­pacitate de 250 de locuri, va fi deschis și vara aceasta, iar studenții care doresc cazare vor trebui să achite de la 320 până la 440 lei lunar (în funcție de numărul persoanelor în cameră, capacitate).
Având în vedere disponibilitatea de anul trecut, TUIASI ar putea asigura cazarea studenților în că­mi­nele T12, T13, T14 și T15, de câte 440, respectiv 323 de locuri. Pe lângă acestea, la TUIASI rămân mereu disponibile căminele T7, T20 scara A și B și T21, fiind destinate doar docto­­ranzilor și studenților cu cele mai mari note, dar și cuplurilor căsătorite.

Prețul cazării poate ajunge la 300 de lei lunar

Pen­tru căminele T12, T13, T14 și T15, prețul poate ajunge la 300 de lei lunar, iar pentru studenții care stau în căminele mai noi, tariful creș­te la aproape 360 de lei lunar.  Mai mult, studenții care vin de la alte u­ni­ver­sități și cer cazare pe timp de vară în Campusul „Tu­dor Vla­di­mi­res­cu” vor fi nevoiți să plătească aproximativ 450 de lei lunar pentru fiecare loc.

Mai departe, toți solicitanții trebuie să facă o cerere online prin care să menționeze perioada în care vor să locuiască în cămin, pentru a fi aprobată de con­ducerea universității, doar dacă doritorii nu au res­tan­țe la plata căminului și au adunat minimum 20 de credite în cele două sesiuni de examinări.

UAIC încă nu a aprobat oferta de cazare pentru vară, însă precizăm că anul trecut au fost disponibile peste 800 de locuri.

Nu în ultimul rând, UMF Iași pune la dispoziția studenților săi, în perioada verii, 285 de locuri de cazare, distribuite în Căminul E1 și în Căminul T22.

,,În căminul E1 sunt disponibile 225 locuri de cazare pentru perioada de vară, tariful este de 500 lei/ lună, iar la căminul T22 sunt disponibile 60 locuri cazare și tariful este de 550 lei/lună”, a declarat Ivona Burduja, purtător de cuvânt al UMF Iași.

Aici pot locui studenții din anii termi­­nali, iar studenții din anii I-V trebuie să prezin­te o a­de­ve­rință din care să reiasă că efectuează pra­ctica de vară în Iași.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii