2+2=4 pastile media
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

2+2=4 pastile media

GALERIE
michael astner
  • michael astner
- +

Orice şedere a mea la ţară înseamnă şi un fel de cură mediatică de detelevizare, în sensul că timp de două-trei săptămâni ori chiar timp de două luni nu mă uit la televizor. Desigur, mă mai „dau” pe net, da. Dar în principiu legătura mea cu ţara se face prin intermediul radioului. Care radio merge non-stop cât îs în casă (inclusiv noaptea, când dorm), iar asta invariabil pe RRA. În principiu, pot s-o spun, sunt mulţumit de mixul oferit dintre ştiri şi muzică etc.

Pisând cu pisoiul...

Din când în când, evident, mai reţin şi câte-o chestie memorabilă, pe care mi-o notez.

De pildă faza asta din zorii zilei de 25.11.2020, când o reporteriţă a intervievat o babă de prin Oltenia (Dolj, parcă) despre mâncăruri de odinioară. Povestea bătrâna de bunica ei: „...Şi scurgea zeama de la fasole, o pisa cu pisoiul, ne punea pe pâine (mămăligă? iaca, nu mai ştiu exact ce-a zis) cu ceva boia şi usturoi”.

Dacă n-aş fi stat încă lungit în pat, mai că m-aş fi tăvălit pe jos de râs, imaginându-mi la propriu cum o babă pisează fasolea fiartă „cu pisoiul” din ogradă. Ce ţi-e şi cu regionalismele astea, nu-i aşa?

„Dintotdeauna...”

Cum m-a prins chiar şi Ziua Naţională la Amnaş (o zi splendidă de iarnă, cu îngheţ, promoroacă şi soare cu dinţi după ceva ninsoare), mi-a atras atenţia un cetăţean de prin Banatul cel ce-i fruncea, nu-i aşa. Nu ştiu ce l-o fi întrebat reporterul (reporteriţa?), dar omul uite-aşa a grăit: „...noi, dintotdeauna, la Timişoara...”

Moment în care mi-a sărit niţel muştarul: ce vorbeşti, Franţ?, m-am întrebat retoric. Care dintotdeauna? Nu există niciun dintotdeauna, nicăirea. Nici la Timişoara, nici la Sighişoara! Nici la Sibiu, nici la Lehliu! Nici la Ţăndărei, nici la Carei, nici la Dăbuleni, nici la Târnăveni, nici la Băicoi, nici la Dorohoi! Să continui? Poftim: nici la Arad, nici la Calafat, nici la Bucale, nici la Bolintin-Vale! Ce mai, nici la Iaşi, nici la Amnaş!

„Aur şi circ”

Întors la Iaşi, bineînţeles că am recăzut în mrejele televizorului. La ştiri, desigur, nu m-am uitat decât cât am considerat suportabil (destul de puţin, deci). Îndeobşte, recunosc, m-am uitat, cât m-am uitat, la filme. Nu c-ar fi (când ai un abonament de bază) cine ştie ce ofertă, dar tot mai ai ce vedea, uneori uitându-mă a doua sau chiar şi a treia oară la un film văzut cândva - dacă filmu-i bun şi mi-a plăcut, e marfă verificată, cum ar veni. În context, mă cam enervează când văd că televiziunile publice dau arareori vreun film mai acătării şi mai des dai peste producţii de doi bani (deci ieftine la propriu şi la figurat), filme pe care te aştepţi să le vezi (şi le poţi vedea, de regulă) pe posturi private de „nişă”.

Iată un exemplu: în sâmbăta de după alegerile parlamentare, de pildă, am văzut anunţat pe TVR2 filmul „Aur şi circ” şi iniţial mi-am zis că, uau, ăsta-i un titlu deloc ales la întâmplare, ăştia bagă filmul aşa, ca un fel de şopârlă, cu trimitere la intrarea Alianţei pentru Unitatea Românilor (AUR) în Parlament! Dar m-am lămurit repede: nu era decât o comedioară ieftină cu Bud Spencer şi Terrence Hill...

Suflarea-n iaurt...

În fine, dacă bine ţin minte, cred c-am mai urmărit eu cum miniştrii unui nou guvern depun jurământul, dar e pentru prima oară când, în decembrie trecut, mi-a atras atenţia o bucată de formulare în timp ce urmăream la tv transmiterea în direct a ceremoniei de la Palatul Cotroceni. Dar haideţi să vedem mai întâi tot textul jurământului: „Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!

Deci aşa: „să apăr (...) suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României”! Cum ar veni, când s-a formulat jurământul şi când se depune,  s-a suflat şi se suflă şi-n iaurt, nu?

Măcar de-aş mai găsi vreun iaurt (ori lapte bătut) adevărat, cu gustul acela acrişor, c-aş sufla şi eu în el, aşa, de kiki...

Michael Astner este poet, traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Operaţiunea „Gunoiul”

Cătălin ONOFREI

Operaţiunea „Gunoiul”

Când normalul pare ceva complet anormal.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Super-mega

Briscan ZARA

Super-mega

Fără teama că exagerez spun că viitorul nu sună deloc bine pentru televiziunile clasice, le prevăd o dispariţie totală sau cel puţin o trecere în planul doi, cam cum este azi teatrul radiofonic. În curând oricare cetăţean cu o cameră de luat vederi sau un telefon performant va putea avea propriul lui show cu invitaţi importanţi în sufrageria casei. Şi e o activitate perfectă şi fructuoasă pentru noile generaţii care nu îşi găsesc rostul pe lume.

Situaţia femeii reflectată în statisticile oficiale

Ciprian IFTIMOAEI

Situaţia femeii reflectată în statisticile oficiale

În România, femeile reprezintă 51,1% din totalul populaţiei rezidente (stabile), care se referă la persoanele care au locuit la reşedinţa obişnuită o perioadă neîntreruptă de cel puţin 12 luni înainte de momentul de referinţă. 

Comemorarea unui martir

Mihai DORIN

Comemorarea unui martir

Duminică, 21 februarie ac, Episcopia Romano-Catolică de Iaşi a oficiat o ceremonie de comemorare a preotului martir, Dumitru Matei, executat cu exact 70 de ani în urmă, la 21 februarie 1951, la închisoarea Jilava, în urma unei sentinţe de condamnare la moarte pronunţată de Tribunalul Militar Bucureşti.

pulspulspuls

Iată care e noua socoteală politică cu vicii! Mihăiţă a dat cu oiştea-n gard

Iată care e noua socoteală politică cu vicii! Mihăiţă a dat cu oiştea-n gard

Una la rece pe azi din cotloanele fierbinţi ale politichiei de Bahlui, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.