2.768 de patroni ieşeni au cerut ajutorul de 41,5% din salariul de bază brut
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

vineri, 07.05.2021

2.768 de patroni ieşeni au cerut ajutorul de 41,5% din salariul de bază brut

De această măsură au beneficiat în luna august aproape 20.000 de angajaţi din judeţ.

GALERIE
ajutor somaj
  • ajutor somaj
- +

Aproape 20.000 de angajaţi din judeţul Iaşi care s-au aflat în şomaj tehnic în contextul pandemiei s-au întors la lucru în luna iulie 2020, potrivit datelor transmise de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Iaşi. 

Aceşti salariaţi au asigurat locul de muncă cel puţin până la sfârşitul anului, deoarece angajatorii au solicitat ca Guvernul să le acopere 41,5% din salariul de bază brut pentru ei o perioadă de trei luni, fiind obligaţi să nu îi concedieze până atunci. Măsura se aplică numai în cazul persoanelor care au avut o durată a suspendării contractului individual de muncă de minimum 15 zile în perioada stării de urgenţă sau de alertă. Practic, angajatorii plătesc salariile, iar apoi decontează ajutorul de la stat.

„În cursul lunii august 2020 au fost plătite drepturile aferente lunii iulie, în valoare de circa 20,98 milioane lei, pentru 2.768 de angajatori, respectiv 19.698 de angajaţi”, au precizat reprezentanţii AJOFM Iaşi pentru „Ziarul de Iaşi”. Suma care se decontează din bugetul asigurărilor pentru şomaj reprezintă 41,5% din salariul de bază brut corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 41,5% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020. Cât priveşte angajatorii care încă au activitatea suspendată din cauza crizei de sănătate publică, aceştia pot opta pentru continuarea plăţii şomajului tehnic până la ridicarea restricţiilor. De altfel, arată AJOFM Iaşi, în luna iulie a.c. 208 de angajatori din judeţul Iaşi au depus cerere pentru fonduri guvernamentale sub forma şomajului tehnic pentru a-şi putea păstra şi plăti angajaţii, un număr total de 1.146 de oameni.

Valoarea plăţilor făcute în luna august de AJOFM Iaşi s-a ridicat la aproximativ 1,95 milioane de lei. Indemnizaţia de şomaj tehnic este de 75% din salariul de bază, dar statul acoperă cel mult 75% din câştigul salarial mediu brut. În cazurile în care suma de la stat nu acoperă 75% din salariul de bază, firmele pot acoperi diferenţa. Totuşi, nu toţi întreprinzătorii locali îşi permit să plătească salarii angajaţilor în timp ce afacerea lor stă cu lacătul pe uşă. Astfel, în timp ce unora le-au fost doar suspendate contractele de muncă, altora le-au încetat definitiv. La sfârşitul lunii iulie 2020 (ultimele date) existau 9.037 de persoane din judeţul Iaşi fără un loc de muncă. Dintre aceştia,1.769 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, mai arată datele furnizate „Ziarului de Iaşi” de AJOFM Iaşi. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Toni HRIŢAC

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Primarul foloseşte resursele patrimoniale şi juridice ale primăriei ca să-şi gestioneze destinul politic.

Filmuletul zilei

opinii

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

Marte

Neculai SEGHEDIN

Marte

Aşa cum românii au aşteptat în zadar sosirea americanilor (au venit, ce-i drept, dar cam târziu!), aşa şi pământenii au aşteptat invazia marţienilor până când s-au plictisit şi atunci au trimis ei diverşi emisari către planeta vecină.

De ce romanul? (I)

Nicolae CREŢU

De ce romanul? (I)

A trecut de mult vremea întrebării simptomatic reluate pe atunci „De ce nu avem roman?”. În zilele noastre mai că-ţi vine să (te) întrebi, în faţa producţiei de titluri, altceva: dar oare chiar avem atât de mulţi romancieri? Asta, înainte de a-i citi? După lectură, schimbând ceea ce e de schimbat: oare cum s-o fi explicând iluzia atâtor „romancieri” despre ceea ce scriu ai? Pentru că, la drept vorbind, proporţia de autentice romane din „avalanşa” editorială readuce percepţia realităţii la adevărata şi onesta ei măsură.

pulspulspuls

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Una bucăţică de analiză politico-mondenă de Bahlui pe ziua de azi, stimaţi telespectatori, dacă tot e ziua Izvorului Tămăduirii, sărbătoare cu cruce roşie.

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.