anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 23.09.2020

2.768 de patroni ieşeni au cerut ajutorul de 41,5% din salariul de bază brut

De această măsură au beneficiat în luna august aproape 20.000 de angajaţi din judeţ.

GALERIE
ajutor somaj
  • ajutor somaj
- +

Aproape 20.000 de angajaţi din judeţul Iaşi care s-au aflat în şomaj tehnic în contextul pandemiei s-au întors la lucru în luna iulie 2020, potrivit datelor transmise de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Iaşi. 

Aceşti salariaţi au asigurat locul de muncă cel puţin până la sfârşitul anului, deoarece angajatorii au solicitat ca Guvernul să le acopere 41,5% din salariul de bază brut pentru ei o perioadă de trei luni, fiind obligaţi să nu îi concedieze până atunci. Măsura se aplică numai în cazul persoanelor care au avut o durată a suspendării contractului individual de muncă de minimum 15 zile în perioada stării de urgenţă sau de alertă. Practic, angajatorii plătesc salariile, iar apoi decontează ajutorul de la stat.

„În cursul lunii august 2020 au fost plătite drepturile aferente lunii iulie, în valoare de circa 20,98 milioane lei, pentru 2.768 de angajatori, respectiv 19.698 de angajaţi”, au precizat reprezentanţii AJOFM Iaşi pentru „Ziarul de Iaşi”. Suma care se decontează din bugetul asigurărilor pentru şomaj reprezintă 41,5% din salariul de bază brut corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 41,5% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020. Cât priveşte angajatorii care încă au activitatea suspendată din cauza crizei de sănătate publică, aceştia pot opta pentru continuarea plăţii şomajului tehnic până la ridicarea restricţiilor. De altfel, arată AJOFM Iaşi, în luna iulie a.c. 208 de angajatori din judeţul Iaşi au depus cerere pentru fonduri guvernamentale sub forma şomajului tehnic pentru a-şi putea păstra şi plăti angajaţii, un număr total de 1.146 de oameni.

Valoarea plăţilor făcute în luna august de AJOFM Iaşi s-a ridicat la aproximativ 1,95 milioane de lei. Indemnizaţia de şomaj tehnic este de 75% din salariul de bază, dar statul acoperă cel mult 75% din câştigul salarial mediu brut. În cazurile în care suma de la stat nu acoperă 75% din salariul de bază, firmele pot acoperi diferenţa. Totuşi, nu toţi întreprinzătorii locali îşi permit să plătească salarii angajaţilor în timp ce afacerea lor stă cu lacătul pe uşă. Astfel, în timp ce unora le-au fost doar suspendate contractele de muncă, altora le-au încetat definitiv. La sfârşitul lunii iulie 2020 (ultimele date) existau 9.037 de persoane din judeţul Iaşi fără un loc de muncă. Dintre aceştia,1.769 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, mai arată datele furnizate „Ziarului de Iaşi” de AJOFM Iaşi. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cifre, voturi şi coaliţii (III)

Lucian DÎRDALA

Cifre, voturi şi coaliţii (III)

Fără a uita că duminică votăm în alegeri locale, că răspunsul la întrebarea unui operator este altceva decât votul şi că scorurile din sondaje nu „călătoresc” de la un scrutin la altul, ar fi realist să observăm, totuşi, că PNL nu are motive majore de insatisfacţie.

Filmuletul zilei

opinii

Perfectul diplomat

Florin CÎNTIC

Perfectul diplomat

A plecat dintre noi, săptămâna trecută, unul dintre cei mai eleganţi şi influenţi, la nivel internaţional, oameni pe care i-a avut vreodată Federaţia Română de Fotbal: Mircea Pascu.

O istorie de plâns în batiste

Radu PĂRPĂUȚĂ

O istorie de plâns în batiste

Cuvinte mici, dificultăţi mari

Ioan MILICĂ

Cuvinte mici, dificultăţi mari

Printre românii trecuţi prin învăţătură ca Trăsnea prin şcoală, am auzit, în repetate rânduri, spusa că gramatica e „chestia aia” pe care trebuie să o înveţi cândva, când eşti mic, şi pe care o uiţi atunci când te faci mare. N-ai, dom’le, ce face cu ea! E aridă şi inutilă!

pulspulspuls

Cum a fost făcut “muci” Maricel Popa chiar de şeful lui?

Cum a fost făcut “muci” Maricel Popa chiar de şeful lui?

Noi înţelegem că emisiunile astea electorale sunt puse mai pe seară la teveuri, ca să aibă lumea răgaz să se uite la ele mai pe îndelete, dar nu le mai duceţi, bă nene, mult după ora 20, că iote ce se întâmplă cu ăştia ce au faimă să nu le prea ducă la ureche!

Caricatura zilei

Șoric

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.