anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Comunicat de Presă

2 aprilie - Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului

GALERIE
RO
 • RO
- +

Ziua de 2 aprilie reprezintă Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului (World Autism Awareness Day) iar pentru anul acesta campania internațională organizată de ”Autism Europe” poartă sloganul ”Pot învăța. Pot lucra" (“I can learn. I can work”). În cadrul strategiei sale, organizația europeană promovează accesul la o educație incluzivă de calitate (inclusiv la formare universitară și profesională) și acces la angajare. Obiectivul principal al acțiunii este de a spori includerea și participarea persoanelor cu afecțiuni din spectrul autismului și, în final, îmbunătățirea calității vieții lor arătând că aceștia sunt membri deplini ai societății. 

Inspectoratului Școlar Județean Iași dovedește preocupări constante în problematica autismului, atât prin acțiunile la nivel local cât și european, prin cele două proiecte Erasmus+ pe care le implementează.
 
Proiectul Erasmus+ ”Job CoACh, suporTing school studEnts with Autism Spectrum Disorder to acquire independency (ACTIvE)” (2019-1-PT01-KA201-061366) aduce în prim plan nevoia de integrare socială a tinerilor cu tulburări din spectrul autist, dar mai ales de incluziune a lor pe piața muncii, prin diseminarea de bune practici existente în alte țări europene, venindu-se în sprijinul acestor tineri care după ce finalizează școala nu se regasesc deloc ca angajați în companii de stat sau private. Mai mult, se are în vederea sensibilizarea și implicarea de parteneri din comunitățile locale, agenții de angajare, camere de comerț, IMM-uri pentru a asigura formarea și suportul pentru practicarea de către tinerii cu autism a unor meserii precum ospătar, vânzător, lucrător în curățătorii sau spălătorii auto, servicii de curățenie. Pe parcursul celor 30 de luni de implementare a proiectului sunt prevăzute două activități de învățare pentru profesori și respectiv pentru elevi, un eveniment de multiplicare, elaborarea și pilotarea unui curriculum-ul pentru a deveni JOB COACH, personalizat pe nevoile de formare ale educatorilor și psihologilor care lucrează într-un context școlar cu tineri cu autism (15-18 ani). Platforma care va fi dezvoltată în cadrul acestui proiect va permite un nou mediu de învățare online, îmbogățit cu materiale de instruire pentru educatori, un spațiu de colaborare care va servi ca punct de contact printre utilizatorii plaformei și partenerii de proiect. 
 
Cel de-al doilea proiect ”Autism They are On Of Us“ (2019-1-TR01-KA201-077188) aduce în atenție conștientizarea rolului școlii și a familiei în viața copiilor diagnosticați cu tulburări de spectru autist prin îmbunătățirea cunoștințelor și competențelor familiilor lor și a profesorilor care lucrează în acest domeniu. 
 
Ambele proiecte au în vedere formarea persoanelor care lucrează în context educațional - psihologi, profesori care urmăresc să-și consolideze competențele în legătură cu educația copiilor cu autism, dar și elevi, familii ale acestor copii, oferind celor care lucrează cu acești tineri formare profesională continuă, adaptată lucrului cu elevii cu autism.
 
Prin aceste inițiative susținem elevii cu autism să aibă șanse egale, să profite la maxim de potențialul lor în educație și piața muncii, datorită mediilor accesibile, de sprijin, determinând societatea să fie mai deschisă și mai incluzivă în diversitatea sa.
 
Amintim că, în acest an şcolar,  în reţeaua de învăţământ din judeţul Iaşi sunt şcolarizaţi 275 de elevi cu tulburare din spectrul autist, aceştia regăsindu-se la toate nivelurile de învăţământ: preşcolar, primar, gimnazial, liceal sau şcoală profesională. 
 
Şcolarizarea acestora este atât în şcolile speciale, unde regăsim un număr de 186 de elevi, cât şi în şcolile de masă, 89 de elevi. Elevii cu autism integraţi în unităţile de învăţământ de masă beneficiază de servicii de sprijin educaţional oferite de către specialişti:profesori de sprijin, profesori logopezi, profesori consilieri şcolari.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.