20.000 lei amendă din cauza gunoiului. Instanța de judecată a transformat sancțiunea în avertisment

luni, 03 iunie 2024, 03:00
2 MIN
 20.000 lei amendă din cauza gunoiului. Instanța de judecată a transformat sancțiunea în avertisment

Colectarea selectivă a deșeurilor a început să devină o bătaie de cap costisitoare pentru primăriile din județ. Garda de Mediu a sancționat comuna Fântânele cu o amendă severă pentru neîndeplinirea obiectivului de recuperare a deșeurilor. Judecătoria Pașcani a anulat amenda, dar bătălia în instanță continuă.

Inspectorii Gărzii Naționale de Mediu au verificat la începutul lunii octombrie a anului trecut situația colectării deșeurilor în comuna Fântânele. Reglementările în domeniu impun localităților ca deșeurile colectate selectiv să reprezinte cel puțin jumătate din volumul total al deșeurilor. Pragul nu a putut fi atins până acum de nicio comună din județ, iar Fântânele nu a reprezentat nici ea o excepție. Ca urmare, Garda de Mediu a aplicat o amendă de 20.000 de lei.

Sancțiunea a fost contestată de primăria comunei în fața magistraților Judecătoriei Pașcani. Aici, reprezentanții comunei au afirmat că procesul-verbal întocmit de inspectori conținea aspecte neadevărate. La nivelul comunei fuseseră amplasate 10 seturi de containere de colectare selectivă și fuseseră împărțite populației 670 de pubele. Numărul containerelor și pubelelor era suficient, primăria organizase campanii de informare, dar gradul de educație precar din mediul rural făcuse ca obiectivul să nu poată fi atins. Amenda de 20.000 de lei nu făcea decât să afecteze derularea proiectelor primăriei, inclusiv cel privind colectarea selectivă a deșeurilor.

Afirmațiile reprezentanților primăriei Fântânele erau exagerate. În acțiunea depusă de Primărie nu se preciza concret care ar fi fost afirmațiile false cuprinse în procesul-verbal întocmit de inspectorii Gărzii de Mediu. De asemenea, comuna are venituri proprii anuale de aproximativ 3,5 milioane lei, suma de 20.000 lei reprezentând doar aproximativ 0,6% din acestea. Magistrații au respins ca nesincere susținerile primăriei, apreciind că aceasta se făcea vinovată de contravenția sancționată prin amendă. Nu existau nici cauze de nulitate absolută a procesului-verbal care ar fi putut fi invocate din oficiu. Totuși, judecătorii au apreciat că situația nu era chiar atât de gravă. „Instanţa urmează să reţină o lipsă de pericol social concret al faptelor contravenţionale, intenţia şi pericolul social fiind mult scăzute. De aceea, instanţa consideră că faptele petentei constituie contravenţii, aceasta încălcând obligaţiile legale ce-i reveneau, însă modul de săvârşire a contravenţilori trebuie să se reflecte într-o măsurǎ contravenţionalǎ corect individualizatǎ din punct de vedere legal”, au spus judecătorii.

Aceștia au dispus înlocuirea amenzii cu un simplu avertisment. Soluția judecătorilor din Pașcani a fost contestată însă de reprezentanții Gărzii de Mediu, dosarul fiind preluat de Tribunal.

Etichete: amenda, colectare, selectiva

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii