Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

20 de localităţi din Iaşi au ape minerale

GALERIE
ape m
  • ape m
- +

„Odată Strunga era rivala Băilor Felix“, spune un consilier local. Problema apelor minerale neexploatate din judeţ s-a aflat pe masa ultimei şedinţe a Comisiei de Dialog Social.

Nicolina ar putea deveni rivala Băilor Felix, iar judeţul Iaşi ar putea câştiga sume importante de pe urma apelor minerale din Grădina Botanică sau Breazu. Comisia de Dialog Social a analizat, la sfârşitul săptă­mânii trecute, situaţia resurselor de apă minerală din judeţ.

„Există factori naturali foarte importanţi, care pot fi valorificaţi.Timp de mulţi ani, Strunga a cunoscut o dezvoltare deosebită. În anii ’70, veneau la băile Strunga câte 150 de persoane pe serie, din ţară şi străinătate. Azi, ele sunt pur şi simplu distruse. Resursele de la Nicolina nu sunt fructificate la valoarea reală. Deja, blocul care s-a construit lângă staţiune pare să indice viitorul acesteia, faptul că se doreşte o folosire imobiliară a zonei. Toate bogăţiile în ape minerale ale Iaşului se pot transforma în resurse financiare“, a spus consilierul local Victor Bejan.

În judeţ s-au identificat până acum ape minerale în peste 20 de localităţi. Cele mai vechi resurse cunoscute sunt cele de la Strunga, Băiluţa, Răducăneni şi Repedea, care au fost exploatate încă din prima jumătate a secolului XIX. În perioada interbe­lică, funcţionau sta­ţiuni balneare la Strunga, Leţcani, Băiceni şi Rădu­căneni. Comuna Strun­ga se transformase practic într-o rivală a Băilor Felix, numeroşii clienţi ai staţiunii făcând ca aici să funcţioneze un cazino, un cinematograf, restaurante şi hoteluri.

La Strunga erau exploatate cinci izvoare, cele mai importante fiind Doina şi Ciupata. Apa minerală a izvorului Doina avea, de altfel, să asigure necesarul de apă după catastrofa de la Cernobîl, neştiindu-se dacă apele de suprafaţă nu fuseseră contaminate radioactiv. „În Grădina Botanică au fost descoperite izvoare de apă cu sulf şi magneziu, similare celor de la Karlsbad. La Breazu exista o linie de îmbuteliere, iar apele magneziene de aici erau exportate.

După 1950, au fost studiate cele mai importante ape din judeţ. Au rezultat 24 de tomuri de studii“, a spus Bejan. Pe lista localităţilor unde s-au descoperit ape minerale exploatabile s-au înscris şi satele Bohotin, Găneşti, Larga Jijia sau Vulturi. La Socola au fost găsite două izvoare, unul aflându-se chiar în incinta fabricii de mobilă.

„Apele din Grădina Botanică au fost exploatate cu succes şi au fost apreciate. Apa Amfiteatru a luat medalie de aur la Paris. Medaliate au fost şi apele de la Breazu. Este necesară şi utilă reînceperea exploatării apelor minerale, iar intenţia actualei conduceri a Universităţii «Al.I. Cuza» de a valorifica izvoarele din Grădina Botanică este de apreciat şi de sprijinit“, a spus fostul director al Gră­dinii Botanice, Mandache Leo­cov. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri